Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен екон теорія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
6.07 Mб
Скачать

107. Монополія та монопольна влада. Індекси ринкової влади. Попит на продукт монополії. Визначення цін та обсягів виробництва при чистій монополії.

Ситуація монополії визначається тим , що даний продукт виробляється однією фірмою і галузь складається з однієї фірми. До характерних рис мономполії відносять наступні: 1.єдиний продавець на ринку; 2. В-во специфічного однорідного продукту, який не має близьких і досконалих замінників. 3. Ринкова влада – означає спроможність продавця як єдиного виробника товару, а за умов монопсонії – покупця як єдиного споживача впливати на ціну товару. 4. Заблокований вступ у галузь.

Індекс ринкової концентрації Гіршмана-Герфіндаля – обчислюється як сума квадратів часток ринку всіх фірм яі продають на ньому свою продукцію. Для галузі з n конкурентних фірм формула має вигляд: H=p12 +p22+p32+…+pn2.

Оскільки монополія уособлює галузь, вона стикається з кривою ринкового попиту. Ця крива є типовою спадною і чітко визначає множину співвідношень між ціною і обсягом попиту, тому довільне маніпулювання цінами неможливе. Якщо монополіст підніме ціну, він втратить часину покупців, обсяги продажу зменшаться. З іншого боку, встановивши певний рівень в-ва, монополіст одночасно вибирає ціну, - її вказує крива попиту. Монополія маючи спадну криву попиту, змушена з кожною додатковою одиницею продажу зменшувати ціну на весь обсяг продукції. Таким чином прибуток монополії обмежується попитом споживачів.

Монопольна влада пролягає у здатності фірми впливати на ринкову ціну. Чистий монополіст має абсолютну ринкову владу, яка обмежується лише попитом споживачів, він є ціноутворювачем. Спроможність фірми-монополіста встановлювати ціну на рівні, що перевищує граничні витрати, визначає реалізацію її монопольної влади. Показником монопольної влади є індекс Лернера L=(P-MC)/P=1/|ED|. Монопольна влада є тим більшою, чим менша еластичність попиту за ціною даного товару.

Для х-ки монополії потрібно визначити ціну та обсяги в-ва. Для чого використаємо модель, яка поєднує величину попиту, граничні витрати і доходи.

Модель об’єднує дані для аналізу конкурентного і монопольного ринку. Конкурентний ринок визначається на перетині кривої МС і D (т.N ), за цією точкою визначається конкурентна ціна Рс і конкурентне в-во Qс. Увага: МС=МR. Для монополії для встановлення ситуації рівноваги і збалансованості використовують рівняння МС=МR (т. Е). Від точки Е опускають перпендикуляр на вісь х і продовжують його до перетину з лінією D в т. К. З цієї точки опускаємо перпендикуляр на вісь у і отримаємо монопольну ціну Рm. Встановлення монопольної ціни і випуску забезпечується на основі МС=МR, а величина монопольного прибутку визначається різницею Рm- Рс. Сума прибутку монополії дорівнює площі S РmKEРс (монопольний прибуток фірми).