Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен екон теорія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
6.07 Mб
Скачать

37.Фінанси в системі економічних відносин. Фінансова система і фінансове регулювання.

Фінанси – це грощові фонди, які відображають функціонування п-в і здійснення державою своїх функцій. Держава через фінансову систему і економіку, фіскальну політику впливає на співвідношу. попиту і пропозиції, обсяг нац. продукту, рівень зайнятості, матеріальний добробут населення, рівень ефективності і стабільність ек-ки.

Фінанси – це система ек. відносин з формування і використання фондів грошових засобів на основі перерозподілу нац. продукту і нац. доходу.

Суть фінансів більш повно виявляється у виконуваних ними функціях:

    • розподільчій

    • регулюючій

    • контролюючій

Розподільча полягає в активній ролі фінансів у розподілі і перерозподілі ВВП та та нац. доходу, через фінанси держава контролює в-во, розподіл і обсяг нац. продукту.

Фінансова система – це сукупність форм і методів управління, розподілу і використання фондів грошових ресурсів держави та суб’єктів господарювання: фірм і дом. господ.

Фінасова система включ. такі елементи:

  • фінансов фірма і організації

  • державні фінанси

  • фінанси страхування( соц., індивідуальні., та майнові)

  • фін. сист. кредитування(грошові ресурси кредитн. установ)

  • фінанси домашніх госп-в.

Фінансове регулювання – полягає у використанні доходів і витрат бюджету як важелів впливу на економіку.

Серед доходів бюджету найважливішу роль відіграють податки з фірм і домаш. госп-в, а також митні засоби, державна казна, процентні платежі державі.У фінансовому регулюванні особливу роль відіграють прямі доходи (прямі відрахування від доходу).

Податки – обов’язкові платежі, які примусово вилучаються державою у під-в, установ і населення.

  1. Сутність і структура державного бюджету. Державні доходи. Податкова система і податкове регулювання. Крива Лаффера

БЮДЖЕТ – це грошове вираження збалансованого кошторису доходів та видатків за певний період.

Фактичний бюджет відображає реальні видатки, надходження і дефіцит за певний період.

Структурний бюджет відображає, яким мають бути видатки, доходи і дефіцит, якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва (визначається дією дискреційних програм, що запровадженні законодавчо).

Стан держбюджету : 1) нормальний, коли видаткова частина держбюджету =доходній; 2) дефіцитний, коли видатки перевищують доходи.

Дефіцит держбюджету не є небезпечним для економіки в цілому, якщо він знаходиться на рівні 2-3 %ВНП. У противному разі він негативно відбивається на функціонуванні грошової, кредитної систем і всієї економіки в цілому.

Валові фінансові активи держави = чисті фінансові активи + резерви іноземної валюти, золото.

У законодавчому порядку визначаються складові частини податкового механізму, а саме: суб’єкти оподаткування (хто сплачує податки), об’єкти оподаткування (доходи, вартість продукції). Одиниця оподаткування – це одиниця виміру об’єкта оподаткування, на яку встановлюється податкова ставка. До загальнодержавних належ такі податки і збори (обов’язкові платежі): податок на додану вартість; акцизний збір; податок на доходи фіз. Осіб; мит; держ мито; податок на нерухоме майно; податок на землю; рентні платежі; податок на промисл; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та тепло енергію.

До місцевих зборів належать: податок з реклами; комунальний податок; збір на паркування; ринковий збір…

надходження

податків

КРИВА ЛАФФЕРА

Ставка податків