Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен екон теорія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
6.07 Mб
Скачать

43. Макроекономіка – складова економічної теорії. Основні проблеми макроекономіки. Предмет, об'єкт та суб’єкти макроекономіки. Функції макроекономіки.

В економічній теорії розділяють макро- та мікроаналіз, при цьому макроаналіз виходить із необхідності обґрунтування законо­мірності функціонування національної економіки в цілому. Мікроана­ліз вивчає поведінку окремого підприємства. В макроаналізі виділяють макроекономічну систему, яка включає зовнішні і внутрішні фактори. До зовнішніх факторів суспільного відтворення відносять природні та демографічні; до внутрішніх - процеси виробництва, реалізації і споживання.

Макроекономічна теорія має на меті вивчення загального стану та структури економіки її закономірностей, руху та народногосподарських пропорцій з відповідною підготовкою рекомендацій для державних органів влади, що формують державну економічну політику.

Макроекономіка, як теоретична наука, допомагає визначи­ти стан національної економіки, обгрунтувати основні напрямки еко­номічної політики держави, вміти виділити причини криз в економіці та шляхи їх подолання. Фахівець з економіки повинен вміти орга­нізовувати грошовий обіг, забезпечити стабільність грошової одиниці, правильно обґрунтувати фінансову, податкову, бюджетну політики держави і в підсумку вибрати модель економічного розвитку, що на сьогодні є найважливішою з проблем макроекономічного розвитку країни.

Макроекономіка, як окрема економічна наука, дуже молода, вона сформувалася в середині XX ст. як відгук економічної теорії на потребу практики державного регулювання економіки.

Макроекономіка вивчає загальні основи функціонування на­родного господарства і відповідно систематизує знання, які стосують­ся національного господарства з метою вироблення практичних рекомендацій. Макропідхід у вивченні економіки передає аналіз по­ведінки таких трьох укрупнених суб'єктів: макроекономічного господарства; макроекономічного ринку; держави, як учасника господарського процесу.

Наука макроекономіка займається питаннями, відповідь на які неможливо знайти на мікроекономічному рівні: проблеми, які вивчаються макроекономікою є загальними для економіки в цілому. Макроекономічними проблемами можна назвати :

  1. Економічне зростання, економічні цикли: Що таке економічне зростання? Як визначити темпи економічного зростання? Які фактори можуть впливати на економічне зростання? Як економічне зростання впливає на розвиток даної країни?

  2. Безробіття: Хто такі безробітні? Чи є безробіття позитивним чи згубним фактором для економіки? Як боротися з безробіттям? Як можна визначити різні рівні безробіття в країні? На що впливає безробіття?

  3. Загальний рівень цін: Що мається на увазі під загальним рівнем цін? Як зміни в ціновому рівні впливають на стан економіки? Що таке інфляція? Яка інфляція корисна, а яка шкідлива?

  4. Грошовий обіг, рівень ставки відсотка: Яка роль грошей у макроекономіці?Що впливає на загальну ставку відсотка і на що вона впливає в економіці?

  5. Державний бюджет: Як держава регулює свої доходи і витрати? Як залежать такі критерії як добробут суспільства або розвиток бізнесу в країні від змін в державному бюджеті?

  6. Торговий баланс: Як країна здійснює міжнародну торгівлю з іншими країнами?Як зміни в експорті та імпорті впливають на валютний курс, розвиток даної країни, стан світової економіки?

Предмет макроекономіки – це вивчення великомасштабних економічних процесів і явищ (у рамках всього суспільного вироб­ництва), на відміну від мікроекономіки, де вивчаються питання ді­яльності малих економічних одиниць, насамперед, фірм (підприємств). Макроекономіка вивчає сфери і галузі національної економіки, господарські зв’язки між ними.

Об’єктом макроекономіки є історично визначена економічна система в цілому. Загальною рисою кожної економічної системи є її здатність до постійного відтворення виробництва.

Суб’єктами змішаної економіки є:

1. домашні господарства, які є власниками економічних ре­сурсів (матеріальних ресурсів, грошового капіталу). Проте, вони самі не використовують економічні ресурси, а надають їх підприємствам через ринок ресурсів;

2. підприємства (фірми), які використовують економічні ре­сурси для вироблення продуктів та надання послуг і реалізують їх на товарному ринку з метою отримання доходу;

3. держава яка виконує важливі регулюючі функції, вплива­ючи при цьому на економічні відносини. Держава здійснює підприєм­ницьку діяльність, є виробником товарів, забезпечує регулювання від­носин.

Предмет макроекономіки обумовлений її об'єктом. Макроекономіка має відповідати на питання: "Як функціонує національна економіка; за допомогою яких механізмів вона набуває здатності ви­рішувати головну проблему суспільства?".

Макроекономічний аналіз вивчає фактичний стан економіки, макроекономічне регулювання є інструментом економічної політики та визначає, що повинно бути в економіці і як цього можна досягти.

Функції макроекономіки - це ті завдання, що розв'язуються у процесі дослідження і аналізу реальної економічної системи (макро­економіка як наука), та її викладання і вивчення (макроекономіка як навчальна дисципліна).

Макроекономіка виконує функції:

1. теоретико-пізнавальну;

2. прикладну (практичну);

3. світоглядну (формування сучасного економічного мислен­ня та економічної культури).

Всі функції макроекономіки органічно взаємозв'язані.

Теоретико-пізнавальна функція полягає в тому, щоб повніше забезпечити вивчення власне макроекономічної теорії. Знання макро­економіки створює фундамент, на якому може будуватися вивчення багатьох прикладних економічних дисциплін.

Макроекономіка має прикладне значення. З одного боку, її розвиток неможливий без детального аналізу фактичного матеріалу, з іншого - розуміння теоретичних макроекономічних моделей дає змогу правильно зрозуміти й оцінити факти та події реальної дійсності.

Важлива функція макроекономіки - її світоглядна функція. Цю функцію вона виконує на основі вироблення у майбутніх економістів-професіоналів сучасного економічного мислення. Глибоке та системне вивчення основних понять і механізмів функціонування національної економіки сприяє формуванню економічної культури студентів.