Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен екон теорія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
6.07 Mб
Скачать

75. Макроекономічний аналіз інфляції. Форми відкритої інфляції.

Інфляція – це довгострокове стійке підвищення аг рівня цін, яке приз до знецін грош і зниж їх куп спроможності.

Виклик перенавантаж сф обігу не забезпеч тов. і послугами. При аналізі слід враховувати реакцію суб’єктів, пробл інфл очікування. Адаптивні інфл очікув спирається на х-ку змін інфл в мин. Рац очік грунт на аналізі майб змін за рах ек політики. Інфл очік скорроч, якщо поведінка прогноз сприятливою.

Види: а) за темпами росту цін: помірна, голопуюча, гіперінфляція.

б) за ст. росту цін: збаланс і незбалансовану.

в) за ст. : очікувану і неочікувану.

Інфл пов’язана з чинниками: 1) монетарні пов’язані з зб грошей в обігу; 2) немонетар – перерозподіл нац. Дох, зміна структури поп.

3 осн силм, що призводять до інфл: держ монопол на емісію грош; моноп профспілок; моноп найбільших фірм.Для х-ки інфл викор сукупн пказників: рівень інфл, рівень інфл з врахув індексів цін,темп зрост і приростуінфл.

При аналізі пров досл прогностичн х-ру. Застос правило величини 70, яке вираховує к-сть років потрібних для поддвоєннярівняя цін. 2Р=70/темп інфл.

Розрізняють приховану і відкриту інфл. Прихована – заморож цін і дох , встановл гранич цін і тотальний адмін. Контроль.

Відкрита економіка має форми : інфл попиту. Інфл пропоз і структурну інфляцію.

Інфл попиту в моделі AD-AS Інфл витрат

AD3

P AD2 AS P AS3

AD1 2

P3 E3 1 1

P2 E2 2

P3 E1

Q1 Q2 Q3

Дуфляційний розрив Інфляційний розрив

AD,AS

AS AS

K AD AD

E E

L M

Y

Y YF

KL – дефл розрив, коли AS>AD ML – інфляційний розрив

76. Соціально-економічні наслідки інфляції

Наслідки інфляції різноманітні і суперечливі:

1. Інфляція приводить до перерозподілу національного доходу і багатства між різними групами суспільства, економічними і соціальними інститутами довільним і не прогнозованим чином.

2. Високі темпи інфляції і різка зміна структури цін ускладнюють планування (особливо довгострокове) фірм та домогосподарств. В результаті збільшується невизначеність і ризик ведення бюджету. Платою за це є ріст процентних ставок та прибутків, а інвестиції починають носити короткостроковий характер.

3. Населення та корпорації прагнуть матеріалізувати грошові кошти, які швидко знецінюються. Результатом є ріст сукупного попиту і ріст цін (інфляція попиту).

4. Реальна грошова процентна ставка зменшується на величину щорічного проценту росту інфляції.

5. Відбувається знецінення амортизаційного фонду, що ускладнює процес відтворення. Крім того, знецінюються грошові заощадження населення, банківські вклади, облігації, страховки, готівкові гроші.

6. В результаті росту цін знижується конкурентоспроможність національних товарів, внаслідок чого росте імпорт і зменшується експорт, банкротують національні виробники.

7. Росте попит на більш стабільну іноземну валюту, посилюється втеча капіталів за кордон.

8. Знижується політична стабільність у суспільстві, росте соціальна напруженість.

9. Змінюється структура і зменшуються реальні доходи державного бюджету. Звужуються можливості держави для проведення експансіоністської фіскальної та монетарної політики. Зростає бюджетний дефіцит і державний борг, запускається механізм їх відтворення.

10. Інфляція приводить до прихованої конфіскації грошових коштів у населення і підприємств через податки. Це має місце внаслідок того, що платники податків через зростання номінального доходу автоматично потрапляють до більш високої групи оподаткування. В результаті і у населення, і у підприємств вилучають частину доходів, які не є прибутками і які повинні були йти на поточні витрати.

11. Ефект Танзі-Олівера. Суть: інфляція знецінює надходження від оподаткування (якщо податки нараховані в ІІІ кварталі, а виплачуються вони в ІV кварталі, то при гіперінфляції суми знецінюються за цей проміжок часу).