Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен екон теорія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
6.07 Mб
Скачать

89.Ринкова пропозиція, фактори зміни.

1.Вплив зміни п-ту на ціну рівноваги:

2.вплив зміни ціни п-ції на ціну рівноваги:

3 .Вплив на цінову рівнов. Одночасного зростання п-ту та п-ції.

4.Вплив на ціну рівнов. Одночасного скорочення п-ту та п-ції: 5.Вплив на ціну одночасного зрост. п-ту та п-ції.

6.вплив на ціну рівнов одночасного зростання п-ції та скороч п=ту

90.Ринкова рівновага та її характеристики. Павутиноподібна модель ринкової рівноваги.

Ринкова рівновага існує тоді, коли немає тенденції до зміни рин­кової ціни чи кількості товарів, які продаються. Якщо ринок перебуває в рівновазі, ціна товару така, що кількість товару, яку покупці хочуть придбати, точно збігається з кількістю товару, яку продавці хочуть запропонувати.

Поєднаємо лінії попиту і пропозиції на одному графіку (графік 2.5).

Лінія DD є графічним зображенням функції попиту від ціни, лінія SS - функція пропозиції від ціни. Координатами точки Е є рівноважна ціна РE та рівноважний обсяг QЕ. В цій точці досягається рівність:

QЕ = QS = QD, де QS - обсяг пропозиції; QD - обсяг попиту.

Ринок перебуває в рівновазі, коли обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції за певної ціни. Криві попиту і пропозиції дають змогу знай­ти відповіді на запитання: як багато блага буде споживати домашнє господарство за кожної можливої ціни; скільки товарів готова буде запропонувати для продажу фірма за різних цін.

Спробуємо визначити ціну і кількість реалізованого товару, за який встановиться рівновага.

На графіку 2.5 площа між осями ціни та кількості, на якій розміщені криві DD і SS, являє собою ринковий простір. Він поділяється на чотири сектори

  1. - «мертвий» сектор ринку, на якому інтереси і покупців, і продавців не реалі­зуються.

  2. - сектор можливих продаж, але неможливих купівель. Тут існують тільки інтереси продавця.

НІ - сектор можливих купівель, але не­можливих продаж, де існує тільки інтерес покупця.

IV- сектор можливих купівель і продаж даного товару. Але всі точки угод нестійкі, окрім однієї. Це точка рівноваги Е.

Рівноважна ціна - це ціна, яка врівноважує попит і пропозицію внаслідок дії конкурентних сил..

Павутиноподібна модель ринкової рівноваги

Досягнення стану рівноваги — це не одноразовий акт, а процес. Розглянемо один із прикладів моделей такого процесу.

Досить часто продавці розробляють свою цінову стратегію, базуючись на минулому досвіді. Припустімо, продавці сподіваються, що в наступному періоді ціни, за якими вони успішно реалізували продукцію в попередньо­му періоді, залишаться незмінними. Коригування обсягу виробництва при уточненні цін неможливе. Отже, обсяг пропозиції Qst поточного періоду t залежить від ціни товару в попередньому періоді (t-1):

Qst= fs(Pt-1) (2.9)

Розглянемо проблему досягнення рівноваги графічно (мал. 2.9). Лінія попиту D відображає ситуацію поточного періоду: споживач знає, скільки та за якою ціною він бажає купити сьогодні, тобто

QDt = fD(Pt) (2.10)

Нехай ціна в початковий період встановилася на рівні Р0. Прийнявши це значення за ціну наступного (поточного) періоду, фірма виробить Q1, одиниць продукції, але споживач за такою ціною готовий мати лише Q0. Кількість Q1, яку продавець запропонував на ринку, може бути реалізована лише за ціною Р1 Далі, за тією ж логікою, можна продовжити рух (на графіку його зображено стрілками) і, нарешті, потрапити до рівноважної точки Е (або ж максимально наблизитися до неї). Варто відмітити, що в даному випадку рух до рівноважної точки став результативним, оскільки нахил лінії пропози­ції перевищує нахил лінії попиту. Якщо ж лінія пропозиції пологіша в по­рівнянні з лінією попиту, то рівноваги можна й не досягти. За умови, коли нахили обох ліній рівні між собою, відбуватимуться коливання навколо точки рівноваги, без наближення до неї. Описана модель називається павукоподібною моделлю.