Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
42.02 Кб
Скачать

Модуль 2.

7.Доведіть,що середньовіччя-особливий період розквіту систем домашнього навчання й виховання.

В епоху середньовіччя у вихованні все більше відчувається нахил до аскетизму.

Як правило, при дитині із заможної слов'янської родини перебу¬вала кормилиця, нянька (чи мамка). Про здоров'я дівчинки вона продовжувала піклуватися часом до її повноліття. До хлопчика приставлявся кормилець (чи дядько) — наставник. При молодому княжичі ним міг бути боярин (чи інший представник знатного роду), який навчав вихованця лицарських вправ і обов'язків.

Діти знаті і заможних городян отримували елементарну освіту й виховання у сім'ї. Батьки запрошували для них домашніх наставни¬ків — священиків. "Праведного життя" дитину навчали через релі¬гійне виховання.

Діти нижчих верств населення виховувалися вдома. У них форму¬вався народний світогляд, батьки передавали їм свої хліборобські чи ремісничі знання й уміння, привчали до раціонального ведення до¬машнього господарства. Молоде покоління засвоювало народну мо¬раль, етику, навчалося звичаїв своїх предків, знало сільськогоспо¬дарський календар, ставилося до природи як до живого організму. Завдяки провідному впливу на свідомість дітей домашнього вихо¬вання нова релігія не змогла витіснити з побуту й пам'яті народу ти¬сячолітню культуру праукраїнців.

Домашнє навчання і виховання побутувало не тільки у княжих родинах. На Русі у спеціальних книгах ХШ-ХV століть зареєстрова¬но професію "книжників" ("переписувачів книг1'). У тих же джерелах зазначається, що навчалися цієї професії, як правило, в домашніх умовах. Навчали дітей із заможних родин професійні переписувачі за достатньо високу плату.

8.Періоди Відродження та Реформації

Якщо в античному світі особистість поглиналася державою, у се¬редні віки — церквою, то наступна епоха — епоха Відродження (ХІV-ХVІ століття) — вкладає у систему виховання новий зміст. Від¬тепер його головною метою стає плекання самостійної, активної особистості.

Колискою Відродження стає Італія — провідний осередок полі¬тичного, релігійного й інтелектуального життя тогочасної Європи.

Широко розповсюджується гувернерство — практика запрошення в знатну родину педагога для індивідуального навчання й виховання дітей. Більш заможні батьки запрошують для своїх дітей домашніми наставниками видатних особистостей.

Періоди Відродження й Реформації — друга половина ХУІ сто¬ліття — XVII століття — стали підготовкою до появи педагогіки "нового часу". У педагогіці середини XVI століття майже одночасно виникло три напрями: реалізм, раціоналізм і емпіризм. Реалізм характеризувався інтересом до вивчення законів і явищ людської природи, інтересом до реальних знань. Раціоналізм у педагогіці по¬лягав у формуванні в молодого покоління віри в інтелект і прагнення протягом усього життя керуватися винятково розумом, ігноруючи по¬чуття. Сильнішою за попередню виявилася емпірична педагогічна те¬чія, яка базувалася на визнанні досвіду й чуттєвого сприймання біль¬ше, аніж значенням логічного аналізу. Цими течіями визна¬чалася стратегія розумового й морального розвитку особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]