Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з митної.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

10. Оволодіння навичками роботи декларанта по виконанню Наказу дмсу від 20.04.2005 р. №314 (зі змінами та доповненнями). Наказу дмсу від 13.10.2010 №1205 та Наказу дмсу від 01.04.2002 № 174.

Відповідно до Наказу від 13 жовтня 2010 року N 1205 «Про встановлення часових нормативів митного контролю та оформлення товарів за вантажною митною декларацією»: метою створення сприятливих умов для прискорення товарообігу через митний кордон України як одного з основних завдань митних органів, визначених статтею 11 Митного кодексу України:

1. Установити, що митний контроль та оформлення товарів за вантажною митною декларацією, в якій заявлено не більше 10 товарних підкатегорій, здійснюється посадовими особами митного органу у строк, що не перевищує 2 годин.

2. Установити, що митний огляд товарів проводиться у строк, що не перевищує 2 годин, крім окремих випадків.

3. Установити, що розгляд спеціалізованими підрозділами митних органів запитів, передбачених підпунктом 29 пункту 3 Порядку, здійснюється у строк, що не перевищує 2 годин.

4. У разі перевищення строків, зазначених у пунктах 1 - 3 цього наказу, подальші митні процедури за ВМД, строки митного контролю та оформлення товарів за якою перевищено, здійснюються лише після внесення начальником підрозділу митного оформлення, його заступником, або особами, що виконують їх обов'язки, відповідної відмітки до електронної копії ВМД за допомогою автоматизованої системи митного оформлення.

У новому МКУ нормативи термінів митного оформлення визначені – 4 години.

Мета Наказу ДМСУ від 01.04.2002 № 174 «Про затвердження Порядку проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом» - реалізація прав і обов'язків декларанта, передбачених Митним кодексом України, Положенням про вантажну митну декларацію та Положенням про діяльність підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору, заявляти дані про товари та інші предмети, що надходять на митну територію України, виходячи як із товаросупровідних документів на них, так і з результатів ідентифікаційного огляду цих товарів та інших предметів.

При завершенні митного огляду посадова особа ПМО здійснює заповнення граф D, 51 ВМД, перевіряє відповідність даних, унесених декларантом до граф 29, 43, 50, 51, 52, 53 ВМД, даним, що містяться в документах, поданих разом з нею, і несе відповідальність за проведення цієї перевірки.

Посадовою особою ПМО здійснюються:

- перевірка наявності відміток про здійснення контролю на попередніх етапах;

- з урахуванням результатів митного огляду - прийняття рішення про доцільність проведення повторного контролю на етапі 1;

За відсутності зауважень:

  • завершення митного оформлення шляхом проставлення відбитка особистої номерної печатки, своїх підпису й прізвища в графі D ВМД;

  • проставлення відбитка особистої номерної печатки на товаротранспортних документах;

  • у встановлених випадках - проставлення відбитка особистої номерної печатки на інших товаросупровідних документах;

  • проставлення в графах 3, 5 Аркуша контролю часу завершення митного оформлення, своїх прізвища, підпису та відбитка особистої номерної печатки.

Оформлена ВМД свідчить про надання суб’єкту ЗЕД права на розміщення товарів та інших предметів у заявлений митний режим і підтверджує права й обов’язки зазначених у ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових, господарських та інших дій.

Видачу оформлених документів декларанту посадовою особою ПМО здійснюються:

    • розподіл аркушів ВМД у порядку, установленому Постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. №574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацію";

    • видача декларантові аркуша (аркушів) ВМД, комплекту документів і магнітного носія з електронною копією ВМД під його підпис у реєстрі документів;

    • проставлення в графі 5 Аркуша контролю своїх прізвища та підпису.

У справах ПМО зберігаються перший аркуш ВМД разом з реєстром документів.

Передання другого та третього аркушів ВМД і документів до інших підрозділів митного органу здійснюється в порядку й у строки, установлені начальником митного органу. Другий і третій аркуші ВМД передаються до інших підрозділів митного органу обов’язково за реєстром, форму якого встановлює митний орган.

Внесення змін та доповнень до ВМД проводиться згідно затвердженого Наказу Державної митної служби України від 20 квітня 2005 року N 314 “Про затвердження Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації”. Відомості, зазначені у ВМД, можуть бути змінені чи доповнені декларантом лише з дозволу посадової особи митного органу до моменту прийняття цієї ВМД до оформлення. Зміни чи доповнення вносяться декларантом до всіх аркушів ВМД шляхом перекреслення помилкових і зазначення правильних відомостей. Кожна зміна чи доповнення завіряється печаткою декларанта. Одночасно декларантом уносяться зміни (доповнення) до електронної копії ВМД з використанням при цьому програмних продуктів декларанта. Не допускаються більш як три зміни (доповнення) у ВМД (без урахування змін (доповнень), що дублюються (повторюються) на додаткових аркушах ВМД (форма МД-3) унаслідок унесення змін (доповнень) до основного аркуша), а також змін (доповнень) у графах 12, 22, 24, 36, 38, 42, 45, 46, 47 ВМД.