Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ практики.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
33.66 Кб
Скачать

ЗВІТ про педагогічну практику з 21.01.2013р. по 15.02.2013р. студента філологічного факультету Карп’юка С.В.

Вступ

Я, Карп’юк Сергій Володимирович, в період проходження педагогічної практики поставив перед собою, як студентом практикантом, головну мету, а саме: узагальнити, систематизувати і поглиблювати загально-педагогічні знання уміння та навички. А також підготовку до виконання усіх функцій учителя української мови і літератури та реалізацію системи навчально-виховної роботи з учнями.

Основними завданнями педагогічної практики, які я поставив перед собою є реалізація знань, умінь і навичок, набутих мною в ході вивчення курсу методик української мови та української літератури, безпосередньо у навчальному і виховному процесі у школі:

  • ознайомився та вивчив планування роботи вчителя-філолога та класного керівника;

  • ознайомився з досвідом роботи кращих учителів-словесників школи, звертав увагу на науково-методичну й виховну їх досконалість;

  • вивчав систему письмових робіт, що їх проводив учитель української мови і літератури, його роботу над удосконаленням усного мовлення учнів;

  • ознайомився з матеріалами, що узагальнюють кращий досвід учителів-філософів, які знаходяться у методичному кабінеті школи;

  • виховував в собі інтерес та любов до професії вчителя.

Перший тиждень практики був ознайомчим, оскільки передбачав організацію навчально- виховної роботи в школі і в класі , а також знайомство з учнями в класі.

Протягом останніх тижнів готувався до уроків, проводив їх, звичайно узгодивши їх з вчителем-філологом.

І. Характеристика школи. Метеріально-технічна база, специфіка даної школи.

Педагогічну практику проходив в школі №19 м.Рівне. Час проходження практики 21.01.2013р. по 15.02.2013р.

В школі було створено всі умови для проходження практики. Вчителі української мови та літератури мають великий стаж роботи, високу фахову методичну підготовку. Шкільні кабінети української мови та літератури в певному обсязі обладнанні технічними засобами навчання, забезпеченні наочними посібниками, науковою, навчальною та методичною літературою. Пртягом усього перебування в школі я мав змогу отримувати консультації як від учителя-предметника, так і від адміністрації школи.

Педагогічний колектив школи це колектив однодумців, який успішно вирішує завдання сьогодення і впевнено дивиться у майбутнє. Вчителі школи мають високий професійний рівень. Тут працюють багато вчителів вищої категорії. Школа працює в першу зміну і має пятиденний навчальний тиждень. За кожним класом закріплений навчальний кабінет. Також в школі є: спортивний зал, кабінет інформатики, музики, хімії та праці .Також в школі є актова зала де проходять різні свята, позакласні заходи, шкільна бібліотека та їдальня.

Матеріальна база школи, як вже вище зазначалось, забезпечена на достатньому рівні.

II. Характеристика класного колективу.

Під час проходження практики за мною був закріпленний 8 клас, де я викладав в них українську мову та українську літературу. Безпосередньо клас складається з..... учнів, серед них..... хлопців та ....дівчат. Учнівський колектив сформовано 8 років назад, коли учні вперше переступили поріг школи та влилися в лави першого класу. Переважна більшість учнів навчається в цьому класі ще з початкової школи.

Успішність з української мови та літератури відмінна. Причиною такої успішності в класі є зацікавленість учнів в навчальному процесі. Колектив 8 класу – дружелюбний, ввічливий, діти завжди готові прийти на допомогу і з особливою відповідальністю та великим бажанням виконують різноманітні доручення з класної та суспільно-громадської роботи. Всі учні чемні, доброзичливі, привітні, мають бажання навчатися, хочуть досягти успіху в навчанні, свідомо розуміють у цьому необхідність. До вчителів ставляться з повагою, на уроках дисципліна добра.

Батьки також підтримують процес виховання дітей, позитивно спрямовують їх до навчання, морального росту, духовності.

Класний керівник має зі своїм класом взаєморозуміння і взаємоповагу, враховує індивідуальні потреби кожного з учнів класу. Діти дуже енергійні, жваві, прагнуть як найшвидше разом пізнати навколишній світ. Багато учнів у вільний час відвідують гуртки.

За роки навчання учнівський колектив міцно згуртувався. Діти ставляться один до одного із взаємоповагою, допомагають однокласникам у будь-яких ситуаціях. Між школярами немає вагомих суперечок, панує доброзичливість і культура поведінки. Учні охоче беруть участь у громадському житті школи, прагнучи не відставати від діяльності інших класів. Люблять читати книжки, особливо міфи, легенди, фантастику та пригодницькі.

Відвідування уроків добре. Учні якщо пропускають уроки, то лише по важливій причині, частіше це хвороба.

ІІІ. Навчально-методична робота.

1. Кількісні результати педагогічної практики.

а) кількість відвіданих уроків вчителя.........................................................4

б) кількість проведених уроків літератури..................................................6

в) кількість проведених уроків з мови........................................................6

г) кількість проведених виховних заходів...................................................2

д) кількість проведених позакласних заходів з української мови

та української літератури...........................................................................2

е) кількість відвіданих виховних заходів.....................................................2

є) кількість відвіданих позакласних заходів з української мови та

української літератури..............................................................................2

2. Початковий етап педагогічної практики.

Педагогічна практика розпочалася з 21.01.2013р.

21.01.2013року – взяв участь в настановчій конференції;

21.01.2013року – познайомився з керівництвом школи,вчителем української мови та української літератури,класним керівником;

22.01.2013року – познайомився з учнями класу та їх класним керівником,з особовими справами учнів та планом виховної роботи;

23.01.2013року – ознайомився з порядком ведення класного журналу;

24.01.2013року – ознайомився з планом роботи вчителя української мови та української літератури,з конспектами її уроків.

25.01.2013року – склав та затвердив індивідуальний план роботи.

Тематичний план уроків на період педагогічної практики був складений на основі календарного плану вчителя української мови та української літератури і був зосереджений навколо тем: ”Речення з однорідними членами речення”, ”Речення зі звертаннями,вставними словами(словосполученнями,реченнями)”.

На початку другого тижня я почав самостійно викладати уроки 8 класі з української мови та української літератури. Після уроків ми активно з вчителем-філологом обговорювали допущенні мною помилки і намагалися їх аналізувати.

Тематика уроків з української мови,які я провів під час педагогічної практики:

“Речення з однорідними членами. Речення зі звертаннями, вставними словами(словосполученнями,реченнями).”

1. Однорідні члени речення(із сполучноковим,безсполучниковим і змішаним зв`язком ). Кома між однорідними членами.

2. Речення з кількома рядами однорідних членів.

3. РЗМ.Усний твір-опис пам’яток історії та культури за картиною в публіцистичному стилі.Підготовка до контрольного усного твору-опису.

4. Однорідні й неоднорідні означення.Тренувальні вправи.

5. Узагальнюючі слова в реченнях з однорірними членами.Двокрапка і тире при узагальнюючих словах у реченнях з однорідними членами.

6. РЗМ.Стислий усний переказ тексту

публіцистичного стилю.Діалог,складений на основі радіо- чи телепередач.

7. Звертання непоширенні й поширенні.Розділові знаки при звертаннях.

8. Вставні слова(словосполучення і речення).Розділові знаки.

9. Тренувальні вправи.

10.РЗМ.Контрольний докладний переказ тексту художнього стилю із творчим завданням.

Уроки з української літератури проводив з таких тем:

1. Борис Олійник. Народне визнання сучасного українського поета. ”Вибір”, “Ринг”. Вічна проблема життєвого вибору, стоїчної позиції. Філософія чину і мудрості у творах поета.

2. Володимир Підпалий.Щирість патріотичних почуттів ліричного героя у вірші “Тиха елегія”.

3. Володимир Підпалий.Оптимізм,упевненість у правильності обраного шляху(“Запросини”).

4. Іван Малкович.”Свічечка букви Ї”, “Музика, що пішла”.Глибокі роздуми сучасного поета про те, якою повинна бути людина.

5. Іван Малкович. ”З янголом на плечі”. Оптимістичний пафос, віра в перемогу добра.

6. Іван Карпенко-Карий. Короткі відомості про життя і творчість видатного українського драматурга ХІХ ст. про театр “корифеїв”. Трагікомедія “Сто тисяч” (скорочено) – класичний взірець українського ”театру корифеїв”.

7. Виразне читання драматичних творів.

8. Проблема бездуховності людини, засліпленої прагненням до наживи. Проблема влади грошей – наскрізна і “вічна” у світовому мистецтві. Засоби сатиричного змалювання.

9. Розігрування (читання в ролях) ключових моментів драми.

10. ПЧ. Сучасні драматичні твори.

За час відвідування уроків вчителя української мови та української літератури я перейняв специфічні елементи методики викладання для 8 класу. В своїй роботі з учнями я заохочував їх до висловлювання своїх думок, направляв їхній дискурс у правильне русло,водночас ведучи розмову і являючись переважно активним слухачем.

Готуючись до проведення уроків з української мови та української літератури я мав потребу в наочному матеріалі. Хочу зазначити, що школа №19 має досить забезпечений книжковий фонд. Також я розробляв власний наочний матеріал. В основному він зволився до роздаткового матеріалу у формі таблиць, карток з різними завданнями та визначеннями, текстів з транскрипцією для закріплення певних навичок. На уроках української літератури використовував портрети письменників. Героїв з творів, також ілюстрації до творів.

Використовував різноманітні методи та прийоми роботи. Давав вправи на спостереження. Застосовував метод вправ, евристичної бесіди, репродуктивної бесіди, проблемно-пошуковий метод. На уроках української літератури здійснював міжпредметні зв’язки. Пов’язував матеріал з історією України. Безпосередньо виховував повагу до наших предків, героїчного минулого нашого народу.

Під час проведення уроків використовував різні засоби зацікавлення учнів. Давав не лише сухий програмний матеріал, а додавав цікаві факти, які відносилися до теми. Також я використовував проблемне навчання. На уроках проводив ігри, що стосувалися теми, використовував різні цікаві віршики з української мови. Це зацікавлювало дітей і привертало їхню увагу. Під час проведення уроків я намагався залучати до роботи якомога більше учнів. Старався знаходити індивідуальний підхід до кожної дитини.

Систематично перевіряв зошити, твори, контрольні роботи з української мови та літератури. До кожного уроку готувався ретельно. Продумував, які методи та прийоми я буду застосовувати на уроці.

Практика у школі допомогла виробити багато практичних умінь і навичок. Я навчився:

1) проводити уроки різних типів з української мови і української літератури;

2) перевіряти різні види письмових робіт, оцінювати та аналізувати їх;

3) працювати над наочністю у класі, виготовляти дидактичний матеріал для уроків;

4) організовувати позакласну роботу з української мови та української літератури;

5) проводити класні години.

ІV. Проведення позакласної роботи з української мови та літератури.

Протягом педагогічної практики я провів позакласні заходи з української мови та літератури. Учням сподобалося спілкуватися на різні теми. Я вважаю, що головних цілей всіх заходів було досягнуто; всі учні брали активну участь.

Я провів виховний захід з української мови та літератури на такі теми: “Мова – коштовний скарб народу”, Гра ”Щасливий випадок”, “Подорож країною Мовознавство”, “Люблю я пісню українську”.

Позакласний захід з української мови був проведений до Міжнародного дня рідної мови. Метою даного заходу було сформувати розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна, як держава.Розширювати знання про красу і багатство української мови. Ознайомити дітей з українськими обрядами і звичаями. Пробудити почуття національної гідності. Виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього свого, бажання розмовляти рідною мовою.

Цей позакласний захід дуже сильно сподобався учням, і викликав в них бурю позитивних емоцій від участі.

З української літератури позакласний захід був присвячений пісні, яка щоденно лине з наших вуст. Метою даного заходу було поглибити знання учнів про багатство та мелодійність української народної пісні; виховувати почуття прекрасного від сприймання пісні.

Під час проведення позакласного заходу діти проявили себе як найкраще. Учні активно брали участь, всім захід дуже сподобався, на мою думку, клас залишився задоволений.