Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з митної.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

8. Оволодіння практичними навиками внесення інформації у відповідні графи і розділи вмд при декларуванні товарів, предметів.

Вантажна митна декларація (далі - ВМД) - письмова заява встановленої форми, що подається митному органу і містить відомості про товари та транспортні засоби, які переміщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податків, зборів та інших платежів.

Форма вантажної митної декларації та порядок її подання, оформлення, використання визначається Положенням про вантажну митну декларацію, затвердженого Постановою КМУ від 09.06.97р. №574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацію".

ВМД складається з адміністративного документа форми МД-2 як комплект із 4 зброшурованих.

ВМД оформляється на стандартних самокопіювальних бланках уніфікованих адміністративних документів форм МД-2 та МД-3 формату 309 х 210 міліметрів. Відривна частина бланків відповідає формату А4. Бланки виготовляються друкарським способом за зразками, затвердженими Державною митною службою. Замовниками та реалізаторами бланків можуть бути як Державна митна служба, так і суб'єкти підприємницької діяльності.

Державна митна служба визначає випадки, коли ВМД може оформлюватися на бланках уніфікованого адміністративного документа, виготовлених за допомогою комп'ютера, або подаватися тільки в електронному вигляді. Митні процедури, що пов'язані з оформленням ВМД, поданої митному органу тільки в електронному вигляді, визначаються Державною митною службою.

У разі виготовлення бланків за допомогою комп'ютера використовується папір білий формату А4 і не застосовується вимога щодо брошурування, кольору та самокопіювання аркушів. Технічні характеристики паперу, призначеного для виготовлення бланків за допомогою комп'ютера, повинні забезпечувати якісне функціонування службових штампів митних органів, що використовуються для митного оформлення ВМД.

Згідно завдання я даю відповіді на питання:

  1. ВМД застосовується під час декларування суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності (юридичними або фізичними особами) товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України.

  2. ВМД заповнюється на товари, митна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 євро. Якщо митна вартість товарів менше 100 євро, то їх митне оформлення здійснюється на підставі письмової заяви підприємства із зазначенням інформації про такі товари.      ВМД заповнюється на товари, незалежно від їх митної вартості у випадках, якщо: -товари підакцизні; -товари підлягають державному експортному контролю; -товари переміщуються в режимі митного складу; -товари за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 згідно з УКТЗЕД, що безпосередньо ввозяться (пересилаються) фізичними особами на митну територію України або надходять на адресу фізичних осіб у несупроводжуваному багажі або вантажних відправленнях для вільного використання; -товари, що безпосередньо ввозяться фізичними особами в супроводжуваному багажі або пересилаються в несупроводжуваному багажі, надходять на адреси фізичних осіб або вивозяться фізичними особами у випадках, передбачених законодавством; -в інших випадках, передбачених законодавством.

  3. Пiсля завершення митного оформлення товарiв до заявленого митного режиму аркушi ВМД розподiляються у такому порядку: -аркушi з позначенням “1/6″ комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3 i доповнення (у разi наявностi) зберiгаються разом з комплектом документiв, на пiдставi яких здiйснювалося митне оформлення, у пiдроздiлi митного органу, що здiйснював митне оформлення; -аркушi з позначенням “2/7″ комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3 i доповнення (у разi наявностi) використовуються в пiдроздiлi митної статистики митного органу; -аркушi з позначенням “3/8″ комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3 i доповнення (у разi наявностi) повертаються декларанту; при розмiщеннi товарiв у митнi режими, що передбачають їх вивезення за межi митної територiї України, аркушi з позначенням “4/5″ комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3 передаються уповноваженiй особi для доставлення перевiзником разом з товаром у структурний пiдроздiл митного органу в пунктi пропуску через митний кордон України. Пiсля проведення процедури пропуску цi аркушi передаються до архiву митницi, що здiйснила пропуск товару через митний кордон.

  4. Форма МД-3 використовується як додатковий аркуш ВМД що використовується одночасно з аркушем форми МД-2, якщо партія складається з товарів, які мають різні коди згідно з УКТЗЕТ, а також якщо товари з однаковим кодом згідно з УКТЗЕТ мають різні дані.

Форма МД-8- специфікація, яка застосовується у визначених ДМСУ випадках замість додаткових аркушів форми МД-3. Оформляються на самокопіювальних бланках форми А4. Кількість примірників специфікації повина відповідати кількості аркушів у комплекті ВМД, що подається до митного оформлення. Кількість аркушів у кожному примірнику специфікації необмежена.

Форма МД-6 - доповнення, яке застосовується з єдиним адміністративним документом форми МД-2 і додатковими аркушем форми МД-3. Оформлюється на самокопіювальних блянках формату А4 як комплект з 4 зброшурованих аркушів.

  1. Митна декларація приймається та реєструється митним органом у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом(ст. 86 МКУ).

У разi вiдсутностi встановлених законодавством пiдстав для вiдмови в прийняттi митної декларацiї фiксування факту прийняття ВМД для оформлення шляхом проставлення вiдбитка штампа ПМК на першому аркушi ВМД та:

     -зазначення у графi А аркуша з позначенням "1/6" ВМД форми МД-2 часу прийняття цiєї декларацiї, прiзвища й пiдпису посадової особи ПМО, яка прийняла її для митного оформлення;

    - проставлення згiдно з Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї вiдбитка штампа ПМК у графi D/J кожного аркуша ВМД форми МД-2, в нижнiй частинi додаткових аркушiв форми МД-3, доповнень форми МД-6 та специфiкацiй форми МД-8;

     -проставлення вiдбитка штампа ПМК на товаросупровiдних документах;

     -присвоєння ВМД реєстрацiйного номера в установленому порядку за допомогою автоматизованої системи митного оформлення та проставлення його у графi А ВМД форм МД-2, МД-3 та в правому верхньому кутку доповнень форми МД-6 та специфiкацiй форми МД-8;

     -присвоєння ДМВ (за наявностi) номера, що вiдповiдає реєстрацiйному номеру ВМД;

     -унесення до електронної копiї ВМД її реєстрацiйного номера та номера штампа ПМК;

- унесення електронних копiй ВМД i ДМВ (за наявностi) до бази даних митного органу;

    - надсилання електронної копiї ВМД до ЄАIС.

  1. Митний орган відмовляє у прийнятті ВМД для оформлення з таких підстав:

    1. декларація подана без повного комплекту документів, необхідних для здійснення митного контролю та оформлення;

    2. декларація подана з порушенням вимог Митного кодексу України та цього Положення;

    3. наведений у декларації перелік відомостей не відповідає переліку відомостей, визначених Інструкцією про порядок заповнення вантажної митної декларації;

    4. електронна ВМД не містить встановлених законодавством обов'язкових реквізитів.

  2. Внесення змін та доповнень до ВМД проводиться згідно Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженого Наказом Державної митної служби України від 20 квіт-ня 2005 року N 314 “Про затвердження Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації”. Відомості, зазначені у ВМД, можуть бути змінені чи доповнені декларантом лише з дозволу посадової особи митного органу до моменту прийняття цієї ВМД до оформлення. Зміни чи доповнення вносяться декларантом до всіх аркушів ВМД шляхом перекреслення помилкових і зазначення правильних відомостей. Кожна зміна чи доповнення завіряється печаткою декларанта. Одночасно декларантом уносяться зміни (доповнення) до електронної копії ВМД з використанням при цьому програмних продуктів декларанта. Не допускаються більш як три зміни (доповнення) у ВМД (без урахування змін (доповнень), що дублюються (повторюються) на додаткових аркушах ВМД (форма МД-3) унаслідок унесення змін (доповнень) до основного аркуша), а також змін (доповнень) у графах 12, 22, 24, 36, 38, 42, 45, 46, 47 ВМД.

  3. З моменту прийняття ВМД до оформлення декларант несе юридичну відповідальність за недостовірність даних.

  4. Графа 14 "Декларант/Представник": У графi наводяться вiдомостi про декларанта згiдно з пунктами 1, 2, 4 додатку 2 до цiєї Iнструкцiї. Формування iдентифiкацiйного номера особи, що зазначається в лiвому нижньому кутку графи, здiйснюється вiдповiдно до положень додаткiв 3 – 5 до цiєї Iнструкцiї.Якщо товари, що належать iншiй особi, декларуються митним брокером, додатково зазначаються номер i дата видачi документа на право здiйснення митної брокерської дiяльностi.

Графа 54 “Мiсце та дата:” У графi зазначаються вiдомостi про мiсцезнаходження декларанта згiдно з пунктом 3 додатка 2 до цiєї Iнструкцiї та особу, яка склала ВМД. Якщо декларантом товарiв є громадянин, якому належать товари, що перемiщуються через митний кордон України, або громадянин, на пiдставi нотарiально посвiдченого доручення уповноважений iншим громадянином, якому належать товари, у графi зазначаються прiзвище, iнiцiали та особистий пiдпис такого громадянина-декларанта. Якщо декларантом товарiв є пiдприємство (юридична особа або фiзична особа – пiдприємець), якому належать товари, що перемiщуються через митний кордон України, у графi зазначаються прiзвище, iнiцiали та особистий пiдпис працiвника такого пiдприємства, уповноваженого на декларування.

З урахуванням завдань, покладених Президентом і Урядом України на митну службу України, у листопаді 2010 року Держмитслужба презентувала Концепцію реформування Митної служби України «Обличчям до людей», основною метою якої є максимальне наближення митних процедур до європейських та світових стандартів, їх максимальне спрощення на всіх етапах, скорочення впливу людського фактору на результати митного оформлення, реалізація повноцінного партнерства між митними органами і бізнесом.

Метою електронного декларування є прискорення товарообігу, скорочення часу на здійснення митного контролю, виключення суб"єктивних факторів при здійсненні митних процедур шляхом застосовування при здійсненні митного оформлення товарів вантажної митної декларації та документів контролю за доставкою товарів (попереднього повідомлення та попередньої митної декларації) в електронному вигляді(згідно Наказу ДМСУ від 18.10.2006 р. № 907).

Реалізація процедури електронного декларування товарів дозволить сформувати необхідні умови для застосування інформаційних технологій на якісно новому рівні й забезпечить запровадження електронного документообігу між митними органами та підприємствами із використанням механізму електронного цифрового підпису.