Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Онишкив_Осн шк_С_90-119.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

Література

  1. Бегей В.М. Управління загальноосвітньою школою на демократичних за­ садах. — Львів :ЛДУ, 1995. — С.105-122.

  2. Бондарь В.И. Управленческая деятельность директора школы: дидактичес­ кий аспект. — К.:Рад. шк., 1987. — 160с.

  3. Горская Г.И., Чуракова Р.Г. Организация учебно-воспитательного про­ цесса в школе: Пособие для учителя. — 2-е изд., доп. и перераб.— М.:Просвещение,1986. — С. 133-189.

  1. Кондаков М.И. Теоретические основы школоведения. — М: Педагогика, 1982.

  1. Островерхова Н.М., Даниленко Л.З. Ефективність управління загальноос­ вітньою школою: соціально-педагогічний аспект. — К.: Школяр, 1995. — С. 61-71.

  1. Шубин Н.А. Внутришкольный контроль. — М., 1977. — 240 с.

104 Тема 4. Внутрішньошкільний контроль Питання для самоконтролю

  1. Що розуміють під поняттям "внутрішньошкільний контроль"?

  2. Що входить у зміст внутрішньошкільного контролю?

  3. Які вимоги до внутрішньошкільного контролю?

  4. Назвіть види і методи внутрішньошкільного контролю.

  5. Яка структура організації внутрішньошкільного контролю?

  6. У чому суть контролю за станом викладання навчальних предметів?

  7. Які особливості організації контролю за якістю знань, умінь і навичок учнів?

  8. Що входить у зміст контролю за веденням шкільної документації?

  9. Які особливості внутрішньошкільного контролю у початковій школі?

ПЕРЕДОВИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ДОСВІД

5.1. Поняття про передовий педагогічний досвід

Під поняттям педагогічний досвід розуміють сукупність знань, умінь і навичок, здобутих у процесі практичної навчально-виховної роботи.1

На важливу роль педагогічного досвіду вказували К.Д.Ушинський, А.С.Макаренко, В.О.Сухомлинський. К.Д.Ушинський, зокрема, виділяє таке поняття, як педагогічна досвідченість, під якою він розуміє факти виховання, пережиті вчителем. Ці факти "повинні зробити вплив на ро­зум вихователя, класифікуватися в ньому за своїми характерними особ­ливостями, узагальнюватися, стати думкою, і вже ця думка, а не сам факт, зробиться правилом виховної діяльності вчителя".2

А.С.Макаренко розкрив діалектичну природу педагогічного досвіду, вказавши на важливість індукції та дедукції в ньому.

На творчий підхід у використанні чужого досвіду вказував В.О.Сухомлинський: "Досвід уявляється мені садом квітучих троянд. Ось нам треба пересадити цей квітучий кущ із саду на своє поле. Що для цього треба зробити? Насамперед, вивчити грунт свого поля, дода­ти те, чого в ньому не вистачає. Підготувати цей грунт, потім уже пере­саджувати. Але як? Разом з грунтом, не оголюючи коренів".3

Науковці поділяють педагогічний досвід на різні групи: передовий, масовий (позитивний), недостатній. Масовий досвід є характерним для широкого загалу педагогічних працівників. Недостатній досвід — це дос­від помилковий або застарілий, досвід роботи молодих учителів.

Передовий педагогічний досвід — це досвід, який забезпечує високу результативність як на основі сумлінного виконання обов'язків, так і но­ваторства.

Проблема передового педагогічного досвіду висвітлювалася в робо­тах Ю.К.Бабанського, Е.І.Монозсона, М.М.Скаткіна, М.М.Поташника,

1 Педагогическая энциклопедия. М., 1966. Т.З. С.211.

2 Ушинский К.Д. О пользе педагогической литературы // Избр. пед. произв. М., 1965. - С.2 45.

3 Сухомчинський В. О. Розмова з молодим директором школи //Вибрані твори: У 5-ти т.- К.:Рад. школа. 1976. Т.4. С.405.

106 Тема 5. Передовий педагогічний досвід

Я.С.Турбовського, а на Україні — у працях М.Д.Ярмаченка, О.Я.Сав-ченко, В.І.Бондаря, М.Ю. Красовицького та ін.

Передовий педагогічний досвід залежно від обсягу теми поділяють на комплексний і локальний, а за кількістю авторів — на індивідуальний та колективний. Комплексний досвід охоплює значну кількість питань роботи вчителя чи педагогічного колективу (наприклад, система роботи вчителя з розвитку зв'язного мовлення учнів, система роботи педколек-тиву навчального закладу щодо формування національної свідомості учнів). Локальний досвід охоплює окреме питання чи кілька взаємозв'я-заних питань (наприклад, досвід роботи вчителя математики з пробле­ми диференціації навчання школярів, досвід педколективу з питань опти-мізації навчально-виховного процесу).

Індивідуальний досвід — це конкретний педагогічний досвід. Колек­тивний досвід — це досвід педколективу навчального закладу, творчого об'єднання учителів тощо.

Передовий педагогічний досвід поділяють на новаторський і зраз­ковий.1 Новаторський досвід виділяється певною оригінальністю, новиз-ною. Новизна досвіду може мати об'єктивний або суб'єктивний харак­тер. Якщо новизна досвіду об'єктивна і пошуки педагога-новатора но­сять експериментальний характер, то такий досвід називають дослід­ницьким.

Новаторський досвід може відрізнятися певною оригінальністю, вдос­коналенням форм, методів, засобів навчання і виховання на основі твор­чого їх використання. Такий досвід називають раціоналізаторським.

Зразковий досвід — це досвід роботи сумлінних вчителів, які викорис-товують досягнення педагогічної науки і практики, методичні рекомен­дації, розроблені вченими, методистами, і педагогічна діяльність яких служить зразком для інших.