Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zakhvoryuvannya_krishtalika_Kosookist.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Лікування старечої катаракти

При початковій катаракті зовсім закономірно виникає запитання: Чи не можна визвати зворотній розвиток помутніння ? або хотяби зупинити його ? Спроби в цьому напрямку робились давно . В осно- вному вони зводилися до призначення розсмоктуючих середників:

  1. йод- каплі, всередину ,йонофорез в/в.

  2. діонін по схемі в каплях .

  3. осмотерапія ,аутогемотерапія , переливання невиликих доз одногрупної крові. Каплі Смірнова.

  4. кисень п/кон'юктиву.

  5. лікування вітамінами ( в основному аскорбінова кислота у виді йонофорезу.

  6. лікування цистеїном - 2% і то в основному ускладненні катаракти .

На основі детального вивчення зміни вмісту мікроелементів міді і цинку в крові і тканині мутного кришталика людини Т. В. Шлопак запропонувала метод лікування початкових катаракт з допомогою йоно |)орезу Ул %р-ну ціинку і 1% р-ну аскорбінової кислоти .

Відомо , що при розвитку катаракти у волозі передньої камери різко знижується концентрація аскорбінової кислоти . Введення аскорбінової кислоти шляхом йонофорезу задержує розвиток катаракти . Але біда в тому, що висока концентрація аскорбінової кислоти , після йонофорезу держиться 10-15 хвилин .Цинк являється пролонгатором аскорбінової кислоти , а тому відпускан- ня шляхом йонофорезу в одному розчині аскорбінову кислоту і цинк ,останній піддержує високу концентрацію кислоти у волозі передньої камери на протязі більше двох годин . Під спостережен- ням клініки знаходилося п'ять пацієнтів які вже на протязі 4-5 років обходяться без оперативного лікування .

П усіх послідуючих стадіях катаракти при пониженні гостроти зору до сотих і як правило до світловідчуття ефективним являється лікування тільки оперативне видалення кришталика - операція екстракції катаракти .

Ллє перед операцією важливо вирішити ряд важливих питань: 1)визначити гостроту зору , яка як правило дорівнює світловідчут- тю . При чому , коли пацієнт правильно вказує напрямок світла в просторі, то це свідчить про нормальну функцію зорово-нервово- го апарату , який неможливо оглянути із-за катаракти . Для більш повного визначення функції зорово-нервового апарату потрібно визначити поле зору . Дослідження проводятьна периметрі Розлав- цева .або периметрі Ферстера із свічкою. Джерело світла (пучок) при . ослідженні на цих периметрах направляється з дуги на око , тоді як на периметрі ПРП світловий промінь направляється на дугу Важливо вивчити також кольоровідчуття - перед кожним оком ставлятьсякольорові стекла і через них направляється пучок світла офтальмоскопом - хворий повинен назвати кольори .

При наявності світловідчуття з неправильною проекцією світла , прогноз операції вважається сумнівним .Такий стан буває при ;мінах сітківки .

Необхідно в кожному випадку катаракти у людей похилого віку досліджувати стан внутрішньо очного тиску (катаракти і глаукоми - хвороби старечого віку , а тому вони можуть зустріча- тися у одного і того ж суб'єкта ). Важливим при підготовці до операції являється дослідження стану сльозного мішка і вмісти- мого кон'юктивального мішка . При наявності дакріоцистіта - операція -дакріоцисторіностомія - анастомоз між слизовою сльозного мішка іслизовою носа .

Перед операцією потрібно звернути увагу на стан зіниці, бо наявність органічних змін (синехій)свідчать про перенесений ра- ніше ірит - при такому стані виведення кришталика із ока буде за і рудненим і можливий рецидив раніше перенесеного запаль-

ного процесу .

При рішенні питання про оперативне видалення катаракти потрібно вияснити чи немає в організмі захворювання які можуть служити джерелом метастатичної інфекції (термометрія ) ,або мо- жуть визивати механічне порушення спокою (кашель, епілепсія і ін.), який потрібний як під час проведення операції , так і в після операційному періоді .

Оперативне втручання проводять тільки при згоді хворогою.

При виборі методу оперативного втручання при екстракції катаракти звертають увагу на :

1) розріз лінійний (м'які катаракти )

лоскутний (тверді катаракти )

2) вид маніпуляції- проста (кругла зіниця)

на райдужній оболонці- комбінована (ірідектомія)

3) спосіб екстракції- екстракапсулярна

інтракапсулярна:

  1. видавлювання (Маклаков, 1990)

  2. пунустами

  1. хімічна зонулотомія альфа- трипсіном (барракер,1958)

4) кріоекстракція (крвович 1961) (розповісти з демонстрацією таблиць , про принципи оперативних втручань при м'якій і старечій катаракті).

При екстракапсулярній екстракції катаракти залишаються сумки кришталика , які можуть мутніти внаслідок розростання епітелію із передньої сумки, відкладання ексудату .

Таким чином , розвивається вторинна глаукомна катаракта .Ко- ли це трапляється в післяопераційному періоді, то можна примінити так-звану райц - терапію , тобто лікування подразненням (діонін), розсмоктуючу терапію . В нашій клініці прекрасним розсмоктуючим середником як при вторинній катаракті так і при інших захворюваннях є лікування ультразвуком. В даному випадку опера' ивне лікування рекомендується робити не раніше як через три місяці операція лазерної дисцізіїю вторинної катаракти -гострота зору завжди висока.

Найбільш частими ускладненнями в час операції бувають: кро- вотеча із судин райдужки ,випадіння скловидного тіла . Найбільш важки являється таке ускладнення як експульсивна геморагія (0,2% V яка появляється в час операції , або в перші три дні після операції. Появляється експульсивна геморагія внаслідок розриву однієї із задніх довгих ціліарних артерій - починається сильна кровотеча і в операційну рану при цьому виштовхується , все або більші частина вмістимого ока (скловидне тіло із оболонками).Ек-

спульсиппа геморагія завжди веде до сліпоти .

Відсутність кришталика називається афакією (аґакіа)- наявність глибокої передньої камери за рахунок відходження райдужної оболонки до заду , як правило спостерігається ірідоденез, при дослідженні з фігурками Пуркін'є-Самсона відсутнє друге і третє зображення , послаблюється рефракційна здатність ока .Афа- кічне око потребує корекції стеклами , що детально буде розпий і\ тона практичних заняттях . Особливої уваги заслуговує коррекція односторонньої афакії . З цією метою вводять в передню камеру лінзу із акрилата (Рідлей , Шлек, 1952). В нашій країні активним пропагандистом цієї операції являється Федоров , про якого мабуть і ви знаєте , що дискусія про вживання акрилатового кришталика ведеться на сторінках періодичної преси ("Известия"). Лі :рська трудова експертиза при очних захворюваннях.

Вирішення питання про втрату працездатності в зв'язку з пошкодженням органу зору - дуже важливий розділ в роботі практичного лікаря .

Втрата працездатності може бути тимчасовою, частково постій І по і повною постійною .

г\ імчасовва втрата працездатності переважно буває визвана гострі' і захворюваннями очей . Короткочасну втрату працездатно- сті (до декількох днів) визивають ячмені з великим набряком , гній- ні кон'юктивіти , ерозії рогової оболонки після видалення сторонніх тіл і ін. Втрата працездатності на довгий час буває при захворбван- нях :гос і захворювання рогової оболонки і райдужної оболонки з ціліарн: м тілом . Ці захворювання продовжуються протягом місяця і більше і можуть приводити до стійкого пониження гостроти зору . Більш довга втрата працездатності буває при таких захворюваннях як: хвор 5и сітківки , зорового нерва ,хоріоідеї , глаукома (в періоди некомпепсації офтальмотонуса).

Г утійна часткова втрвта працездатності виникає при значних незворогніх зниженнях функції одного ока (більмо, помутніння кришталика , помутніння скловидного тіла ), при рецидивуючих , або про; псуючих захворюваннях очей , які мають виконувати профес; іу роботу - про перевод на іншу роботу вирішує МСЕК.

1 хтійна повна втрата працездатності виникає тоді ,коли функці" ока так пониженні , що хворий робиться практично сліпим . Але кожен лікар повинен знати , що в нашій країні категорії повної втрати працездатності практично не існує , тому що кожен сліпий може получати роботу відповідно до своїх можливостей через Всесою не товариство сліпих .Товариства ці є в кожному обласному і навіть районних центрах .

А тепер декілька слів про порядок видачі листків непрацездатності і встановлення групи інвалідності .Лікар має право видати листок непрацездатності двома трьохденками на 6-ть днів . Дальше продовжувати його має право тільки ЛКК. Листок через ЛКК можна продовжити до 4-ох місяців ,а при всіх туберкульозних пошкодженнях -до одного року . При тяжких захворюваннях переднього або заднього відрізка ока , якщо хворий звільнюється від роботи на 4-ри місяці, або в загальній сумі за рік більше 5-ти міся- ців , то хворого направляють на ЛТЕК для вирішення питання про дачу групи інвалідності . Для цього лікар дає детальну виписку з історії хвороби про перебіг захворювання і його лікування . ЛТЕК вирішує питання до якої групи інвалідності відноситься хворий , визначає умови праці , доступні для хворого по стану зору , визначає час перекомісії.

До першої групи інвалідності відносяться особи ,яким потрібний постійний догляд в зв'язку з різким порушенням функції зору .Абсолютна гострота зору повинна не повинна перевищувати 0,04, або наявність двохстороннього концентричного звуження поля зору до 5 °-10° .

Друга група надається особам з важкими хронічними захворюваннями і значним порушенням функції зору , яким праця не протипоказана , але доступна лише в спеціальних умовах .Абсолютна гострота зору у таких осіб дорівнює 0,04-0,08 на кращо- му оці, або наявність гомонімної геміанопсії , або концентричне звуження поля зору до 15 °, а також наявність центральних скотом , які перевищують 8°-10° від точки фіксації .

Друга група інвалідності видається : а) особам , яким на довгий період часу протипоказані всі види праці, внаслідок можли- вого загострення захворювання , як наприклад крововиливи при ви- сокій ступені близорукості ; б) особам з вираженими комбінованими дефектами , наприклад сліпота на одне око і відсутність кінцівки .

Третя група інвалідності установлюється в наступних ви- падках : а) при необхідності переводу нароботу нищої кваліфікації в зв'язку з порушеннями функції ока ;

б) при необхідності змінити умови роботи : наприклад хворий глау- комою педагог із зниженням гостроти зору до 0,4 і звуженням поля зору до 20 ° може виконувати свою роботу при скороченому робочому дні .

в) при обмеженні можливостей працевлаштування в осіб низької кваліфікації, наприклад : жінка раніше не працювала і має помут- ніння рогової оболонки із-за якого гострота зору 0,1 на одному і 0,2 на другому оці.

г) при анатомічних дефектах інвалідам , які знижують гостроту зору і затруднюють виконання прфесійної праці, наприклад при сліпоті одного ока , або зниження гостроти зору до 0,02 в зв'язку з воєнною або виробничою травмою .

До інвалідності відносяться професійні захворювання : а) кон'юк- тивити і кератокон'юктивіти , які визвані дією сірководню і диме- тилсульфату.

б) катаракта визвана систематичною дією променевої енергії і токсичних речовин ;

в) прогресуюча близорукість при точній дрібній роботі.

Інваліди другої і третьої групи проходять перекомісію через Ірік. Безсрочно встанавлюється група інвалідності жінкам , які старші 55 років і чоловікам більше 60 років , а також інвалідам Вітчизняної війни у яких на протязі 5 років встановлюється одна і таж група інвалідності. І інвалідам внаслідок виробничої травми .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]