Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zada4i_psihu.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
118.51 Кб
Скачать

БАНК СИТУАЦІЙНИХ ЗАДАЧ ДО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ №2

Задача №1

Хвора З., 30 років, госпіталізована в туберкульозну клініку з діагнозом дисемінованого туберкульозу легень. В зв’язку з неадекватністю поведінки призначено консультацію психіатра. Пацієнтка жвава, балакуча, заграє до чоловіків, питає, чи одружені вони, чи не хотіли б зводити її до ресторану. Легковажно ставиться до своєї хвороби, вважає, що лікарі щось наплутали і взагалі “зараз усе лікується”. Увага нестійка, темп мови пришвидшений, будує грандіозні плани на майбутнє “може буду актрисою чи співачкою?”, “треба поїхати в Голівуд на уроки акторського мистецтва”. При спробі перевести бесіду на “нецікаві речі” (щодо її сім’ї, роботи, анамнезу хвороби) дратується, гнівається, але емоції швидко виснажуються. До свого стану некритична. Соматично астенізована, пониженого живлення, субфебрилітет.

Питання: 1. Який провідний синдром? 2.Який ймовірний діагноз? 3. З якими розладами слід проводити диференціацію?

Задача №2

Хвора Ж., 33 років, поступила до реанімаційного відділення з явищами післяпологового сепсису. Соматичний стан хворої край тяжкий. У неї спостерігається наступна симптоматика: хвора кидається в ліжку, робить хаотичні рухи руками, не реагує на звернення. Мова беззв’язна, вимовляє окремі слова і звуки, часто повторює одне й те саме. Міміка мінлива, переважає вираз розгубленості, іноді – жаху, іноді – задоволення.

Питання: 1.Який провідний синдром? 2. Встановіть попередній діагноз. 3.Яким синдромом зміниться даний стан при сприятливому перебігу захворювання?

Задача №3

Пациентка Л., 52 роки. Після тиреоїдектомії і на фоні клімактеричного періоду стала сумною і замкнутою. Швидко втомлювалась на роботі, зовсім втратила апетит, вночі стала прокидатись і більше не могла спати. Помітила, що обтяжує своїх близьких, тому що дома перестала будь-що робити, постійно лежала в ліжку. Вже вранці їй було важко піднятись з ліжка, протягом доби стан ще більше погіршувався. Через власну неспроможність виникали суїцидні думки. Помітила, що не лише сильно похудла, але й постаріла. Скаржиться на відчуття стиснення в грудях, нестачу повітря на вдосі. Працюючи керівником невеликої фірми занедбала справи, втратила впевненість, збайдужіла до справ.

Питання: 1. Який провідний синдром наявний у хворої? 2. Ваш попередній діагноз, діагнози для диференційної діагностики? 3. Які додаткові обстеження слід призначити?

Задача №4

Хворий А., 53 років, страждає на хронічну наднирникову недостатність. Скаржиться на прогресуючу загальну і м’язеву слабкість, що підсилюється к кінцю дня, втомлюваність, розбитість, сонливість, розсіяність уваги. Зниженого відживлення, відмічається гіперпігментація, артеріальна гіпотонія и другие симптомы. Настрій здебільшого понижений, мова сповільнена, голос тихий. Останні два дні стан змінився, став неспокійним, говорить, що під шкірою повзають жуки, просить дістати іх, тому що вони дуже йому дошкуляють.

Питання: 1.Які непсихотичні психічні порушення описані? 2.Чим проявляється психотична симптоматика, сформулюйте діагноз? 3. З якими розладами слід проводити диференційну діагностику?

Задача №5

Хворий З., 40 років, технік. Був збитий автомобілем, в тяжкому стані доставлений в нейрохірургічне відділення. Був неприптомний, не реагував на уколи, зініці вузькі, кволо реагували на світло, сухожилкові рефлекси знижені, ковтання порушене. Протягом кількох днів свідомість поступово відновилась. Скаржився на головний біль, нудоту, слабкість, був кволий, швидко стомлювався під час розмови. Через два тижні після травми став тривожним, напруженим, дезорієнтований у місці і часі, відчуває яскраві зорові і слухові галюцинації страхітливого характеру, намагається кудись бігти, ховається під ліжко, кидається на інших хворих. Під вечір психотичні явища посилюються.

Питання: 1. Який період травми описаний і які синдроми спостерігаються? 2. Сформулюйте діагноз. 3. З якими розладами слід проводити диференціацію?

Задача №6

Хвора Т., 38 років, 6 років тому перенесла закриту травму черепа. Осатанні два роки розвинулась підвищена втомлюваність, дратівливість , стала плаксивою, подразливою. Турбують часті головні болі, запаморочення, порушився сон. Погано переносить голосні звуки, яскраве світло, різки коливання погоди, їзду у транспорті. Різко знизид\лась працездатність, не може зосередитись. Емоційно лабільна, плаче, розповідаючи про свої хворобливі переживання. Під час бесіди швидко втомлюється, губить нитку бесіди, відволікається. Відмічаються помірні порушення запам’ятовування, грубих інтелектуально-мнестичних розладів не виявлено. При сомато-неврологічному обстеженні виявлені лабільність пульсу і АТ; загальна гіперестезія, стійкий червоний дермографізм, тремор рук, похитування в позі Ромберга.

Питання: 1.Який період травми описаний? 2.Який провідний синдром? 3. Встановіть попередній діагноз; визначте захворювання для диференційної діагностики.

Задача№7

Хворий 50 років, освіта середня, шофер. В анамнезі – струс мозку легкого ступеню 12-річному віці. Розлучений, жінка покинула його через численні зради. Біля п’яти років лікується від «неврастенії» без істотного поліпшення. Останні два роки став забудькуватим, не розуміє простих речей, неспроможний виконувати найпростішу хатню працю, доглядати за собою. Об’єктивно: охоче вступає в розмову, але відповіді дає плутані, багатьох питань не розуміє. Не пам’ятає, коли розлучився, як звали жінку, приблизно називає свій вік. Мова змазана, пропускає літери, склади. Не може поясними простих метафор, різницю між возом і автомобілем, провести прості арифметичні дії. Байдужий, безініціативний, багато і жадібно їсть, не слідкує за собою. Прояви хвороби вбачає в тремтінні рук, в іншому вважає себе цілком здоровим. Неврологічний статус: анізокорія, відсутність реакції зіниць на світло, акомодація і конвергенція збережені. Сухожилкові рефлекси пожвавлені. Хода хитка. Тремор повік, язика, пальців рук. Соматичний стан задовільний. Лабораторні дослідження: реакція Васермана ++++ в крові і лікворі, позитивні глобулінові лікворні реакції.

Питання: 1. Визначіть провідний синдром. 2.Встановіть клінічний діагноз. 3. Які методи лікування слід насамперед застосувати ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]