Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zada4i_psihu.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
118.51 Кб
Скачать

3. Які препарати є базисними в терапії?

Задача №17

Дівчина 17 років була зґвалтована незнайомцем. При огляді: сидить в незмінній позі, погляд застиглий, на питання не відповідає, інструкції не виконує. Досі росла і розвивалась нормально, психіатричний анамнез не обтяжений.

Питання: 1. Кваліфікуйте психічний стан пацієнтки. 2. Діагностуйте психічний розлад за МКХ-10. 3. Які варіанти прогнозу найбільш ймовірні?

Задача №18

Хвора М., 26 років, півроку тому була зґвалтована в парку незнайомцем. Зловмисника було затримано і покарано. На сьогоднішній день у жінки спостерігається страх при необхідності вийти з дому, довгим шляхом обходить парк. Уникає спілкування, стала підозріливою. Погано спить, часто має нічні кошмари. Настрій постійно дещо пригнічений, стала лякливою, стала зловживати спиртним.

Питання: 1. Який діагноз є найбільш вірогідним? 2. Який метод лікування найбільш доцільний?

Задача №19

Хвора Н, 29 років, зайшла на міський ринок і раптом відчула нестачу повітря, відчуття задухи, біль в ділянці серця, стискаючий біль в ділянці грудної клітини, страх упасти і померти. Протягом двох років турбує тривога, страх виходити з дому без супроводу.

Питання: 1. Кваліфікуйте стан пацієнтки. 2. Поставте попередній діагноз згідно МКХ-10. 3. Яка група медикаментів є найбільш доцільною для лікування?

Задача №20

Пацієнтка А., 18 років зазнала сексуального насильства, тиждень перебувала в психіатричній лікарні з приводу короткочасного психозу. На момент огляду адекватна, критично оцінює перенесений психотичний стан, про обставини згвалтування згадувати не хоче, переводить розмову на інші теми. За спостереженнями персоналу: сон неспокійний, часті пробудження, уникає контактів з незнайомими людьми.

Питання: 1. Який найбільш ймовірний прогноз? 2. Який метод психотерапії показаний для профілактики ускладнення?

Задача №21

Хворий М., 32 р., агроном Протягом останнього року закинув роботу, цілими днями і ночами щось пише і ретельно ховає написане. Після тривалих розпитувань, розповів, що винайшов апарат “Е-2-куб” для уловлювання думок на відстані. Цей винахід, на думку пацієнта, стане основою для нової технічної революції і має потужне оборонне значення. Розповів лікарю, що повіз один з екземплярів до Міністерства оборони, але агенти іноземної розвідки вкрали рукопис у поїзді, наславши на нього гіпнотичний транс.

При сомато-неврологічному обстеженні патології не виявлено. Основні лабораторні показники в межах норми.

Питання: 1. Який провідний синдром наявний у хворого? 2. Ваш попередній діагноз? 3. Диферен-ційна діагностика з якими станами є доцільна?

Задача №22

У хворого Т. спостерігається знерухомлення з “восковою гнучкіцстю” і автоматичною підкорюваністю, словесному контакту майже не доступний, мова спонтанна, розірвана, з вербігераціями. Після виходу із цього стану докладно розповів, що переживав “політи у стратосфері”, відвідував інші галактики, зустрічався із космонавтами з інших світів. Нічого не може розповісти про те, як і ким був доставлений у лікарню, що відбувалось із ним у приймальному покої і в палаті, чи говорив з ним лікар.

Питання: 1.Який синдром спостерігається? 2. Для якої форми шизофренії він характерний?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]