Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zada4i_psihu.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
118.51 Кб
Скачать

Задача №12

Віктор Б.,16 років. Ріс, розвивався нормально, матеріальні умови і моральний клімат в сім'ї нормальні. Декілька разів курив «гашиш», але скоро припинив, так як це «дитячі ігри». В цей час почав вживати мелений мак 2-3 рази в тиждень по 1 столовій ложці. До моменту госпіталізації доза виросла до 3 столових ложок 5 разів на тиждень. Декілька разів вводив собі «хімію» в/венно. Після вживання наркотика йому було просто «приємно, добре, ні про що не хотілося думати». Лікуватися не хотів, так як боявся батьків. Через деякий час був затриманий під час профілактичного рейду міліцією. У нього було вилучено шприц, поставлено на облік у нарколога, не дивлячись на те, що заперечував наркотизацію.

Питання: 1. Клінічна картина якого захворювання описана? 2. Які невідкладні стани найбільш ймовірні на даному етапі розвитку залежності?

Задача №13

Хвора Р., 30 років, працює вчителем. Під час конфлікту із директором почала скаржитись на серцевий біль поступово почала задихатись, втрачати притомність і впала на підлогу почались конвульсії верхніх і нижніх кінцівок. При спробі колег допомогти – конвульсії підсилились. Напад тривав 15 хвилин. Останнім часом скаржилась на відчуття стиснення в горлі і затруднене ковтання і дихання. Хвора завжди була досить емоційна і конфліктна.

Питання: 1. Кваліфікуйте стан хворої. 2. Виставте попередній діагноз за МКХ-10 3. Визначіть захворювання для диференційної діагностики.

Задача №14

Хвора Н., 53 років, вдова. Місяць тому була зґвалтована сусідом, що давно до неї залицявся. Скаржиться на постійну пригніченість, “все валиться з рук”, почувається брудною, соромиться своїх рідних, не виходить з хати, “соромно людям в очі дивитись”. Почувається винною в тому, що сталось, воліла б за краще померти. Втратила сон, апетит.

Питання: 1. Діагностуйте психічний стан хворої. 2. Визначіть захворювання для диференційної діагностики. 3. Складіть план ведення і лікування пацієнтки.

Задача №15

Хворий Ж, 47 років, знаходиться під слідством у справі про шахрайство. Оглянутий в камері попереднього ув'язнення. То бігає з кута в кут, то годинами сидить без руху. Витріщає очі, безглуздо сміється. Дезорієнтований в часі і місці, вважає, що всі прийшли до нього в гості, шукає ключі від машини, щоб їхати в ресторан відмічати Новий рік, починає співати пісню про ялинку, потім раптово голосно ридає, рве на собі одяг. б'ється в корчах. Соматичний стан без патології.

Питання: 1. Який діагноз є найбільш ймовірним? 2. Поставте діагноз згідно МКХ-10.

3. Визначіть прогноз.

Задача №16

Хворий, 34роки., звернувся зі скаргами на : загальну слабість, розбитість, неможливість виконувати звичне навантаження, шум у вухах, безсоння, нудота, головний біль, оперізуючий, стискуючого характеру. Також відмічається пригнічення настрою, дратівливість. Почалось тиждень тому після конфлікту на роботі.

Об’ктивно: хворий блідий, емоційно лабільний, АТ нестійкий, дизритмія пульсу, червоний дермографізм; неврологічно: гіперрефлексія, м'язева гіпотонія. Ознак органічного ураження мозку не виявлено. Аналізи крові та сечі без відхилень.

Питання: 1. Ваш попередній діагноз? 2. Яка форма неврозу спостерігається у хворого?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]