Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zada4i_psihu.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
118.51 Кб
Скачать

3. Визначте план ведення пацієнта.

Задача №31

Хвора 60 років, домашня господарка. Спадковість не обтяжена. За характером урівноважена, товариська. Захворіла незабаром після того, як син, у якого вона живе, змінив квартиру. Не могла звикнути до нової обстановки, стала тривожною, чекала якихось неприємностей. Перестала справлятись з домашніми обов’язками. Тривога наростала день у день, у зв’язку з чим була направлена до психіатричного стаціонару.

Психічний стан: Для контакту доступна. Галюцинацій немає. Тривожна, занепокоєно ходить по кімнаті, не може знайти собі місця. Фон настрою понижений. Весь час висловлює побоювання, чи не трапилось чого дома. Після відвідування родичів стає трохи спокійнішою, але ненадовго. Просить допомогти їй, але на видужання не сподівається.

Соматичний і неврологічний стан: у межах вікових норм.

Питання: 1. Які психопатологічні симптоми наявні у хворої? 2 Поставте діагноз. 3. З якими розладами доцільно провести диференційну діагностику? 4. Призначте лікування.

Задача №32

Хвора 68 років, пенсіонерка. Живе у власному будинку з дорослим онуком. Близько року тому поступово стала підозріливою, старанно замикала квартиру, казала онукові, що навколо будинку ходять підозрілі люди, пересміюються, мабуть, змовляються пограбувати будинок. Втратила сон, ночами перебирала речі в скринях, ходила по квартирі. У кімнаті «бачила» чоловіка та жінку, які обговорювали, як винести речі. При її наближенні вони «зникли крізь стіну». Збирала різні ганчірки, папірці, ховала їх, потім казала, що хтось їх покрав. Направлена на консультацію до психіатра.

Психічний стан: Для продуктивного контакту недоступна. В часі орієнтується невірно. Звинувачує сусідів по подвір’ю, що вони все в неї крадуть, онука, що не дає їй їсти. Не пам’ятає домашньої адреси, правильно називає рік народження, але говорить, що їй «десь 45 років», онука називає іменем брата. Не впізнає себе в дзеркалі. Завдання на розрізняння та узагальнення не розв’язує. Неохайна, апетит підвищений.

Питання:1. Який розлад можна припустити? Які ознаки цього розладу описано?

Задача №33

Василь С., 14 років, перебуває на стаціонарному обстеженні з метою вирішення питання про інвалідність. При патопсихологічному обстеженні контакт утруднений, виражена тривожність, реакції пасивного протесту. Запас шкільних та побутових знань мінімальний, знає літери, по складах читає короткі слова, не розуміючи змісту прочитаного. Дома дивиться по телевізору мультфільми, не може переказати їх змісту. Обсяг концентраціїї уваги недостатній. Механічне запам’ятовування утруднене, асоціативне запам’ятовування дає ще гірші результати. Операції тлумачення понять, класифікація, узагальнення здійснюються за конкретно-ситуативними ознаками. Розуміння прислів’їв, приказок, аналогій недоступне. Критичність недостатня. Вербальний IQ=42, невербальний-48, надання допомоги не поліпшує результатів. Самооцінка недиференційована. Емоційні реакції спрощені.

Питання: 1. Визначте вид психічного порушення, поставте діагноз. 2. Проведіть експертну психіатричну оцінку пацієнта з таким діагнозом..

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]