Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zada4i.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Психіатрія, наркологія. Медичний факультет.

Задача №1

Хвора З., 30 років, госпіталізована в туберкульозну клініку з діагнозом дисемінованого туберкульозу легень. В зв’язку з неадекватністю поведінки призначено консультацію психіатра. Пацієнтка жвава, балакуча, заграє до чоловіків, питає, чи одружені вони, чи не хотіли б зводити її до ресторану. Легковажно ставиться до своєї хвороби, вважає, що лікарі щось наплутали і взагалі “зараз усе лікується”. Увага нестійка, темп мови пришвидшений, будує грандіозні плани на майбутнє “може буду актрисою чи співачкою?”, “треба поїхати в Голівуд на уроки акторського мистецтва”. При спробі перевести бесіду на “нецікаві речі” (щодо її сім’ї, роботи, анамнезу хвороби) дратується, гнівається, але емоції швидко виснажуються. До свого стану некритична. Соматично астенізована, пониженого живлення, субфебрилітет.

Питання:

  1. Який провідний синдром?

  2. Який ймовірний діагноз?

  3. З якими розладами слід проводити диференціацію?

Еталони відповідей.

1. Маніакальний.

2. Органічний афективний психотичний маніакальний розлад внаслідок туберкульозної інтоксикації.

3. Маніакальний епізод (одиничний або в рамках біполярного афективного розладу).

Задача №2

Хвора Ж., 33 років, поступила до реанімаційного відділення з явищами післяпологового сепсису. Соматичний стан хворої край тяжкий. У неї спостерігається наступна симптоматика: хвора кидається в ліжку, робить хаотичні рухи руками, не реагує на звернення. Мова беззв’язна, вимовляє окремі слова і звуки, часто повторює одне й те саме. Міміка мінлива, переважає вираз розгубленості, іноді – жаху, іноді – задоволення.

Питання:

        1. Який провідний синдром?

        2. Встановіть попередній діагноз.

        3. Яким синдромом зміниться даний стан при сприятливому перебігу захворювання?

Еталони відповідей:

1. Аментивний синдром.

2. Важкий психічний розлад, пов’язаний з післяпологовим періодом.

3. Астенічним.

Задача №3

Пациентка Л., 52 роки. Післятиреоїдектоміїіна фоніклімактеричного періодусталасумною ізамкнутою.Швидковтомлювалась на роботі,зовсім втратила апетит,вночі стала прокидатись і більше не могла спати.Помітила, що обтяжує своїх близьких, тому що дома пересталабудь-що робити, постійно лежала вліжку.Вжевранці їй буловажко піднятись з ліжка, протягом доби стан ще більше погіршувався.Через власну неспроможність виникали суїцидні думки.Помітила,що не лише сильно похудла, але й постаріла.Скаржиться навідчуття стиснення в грудях, нестачу повітря на вдосі.Працюючи керівником невеликої фірми занедбала справи, втратила впевненість, збайдужіла до справ.

Питання:

  1. Який провідний синдром наявний у хворої?

  2. Ваш попередній діагноз, діагнози для диференційної діагностики?

  3. Які додаткові обстеження слід призначити?

Еталони відповідей:

1. Депресивний.

2. Органічний афективний непсихотичний депресивний розлад; депресивний епізод важкий без психотичних симптомів; рекурентний афективний розлад.

3. Консультація ендокринолога, лабораторні дослідження на Т3, Т4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]