Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zada4i.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Задача №25

Молода жінка, 19 років, на 4 місяці вагітності. За місяць до розвитку захворювання у батьків стались серйозні неприємності по роботі, Тяжко переживала за те, що сталось, турбувалась за майбутнє. Напередодні чоловік повідомив, що покохав іншу і йде із сім’ї. Стала розгубленою, недоладно сміялась, намагалась наспівувати весільних пісень, почала складати усі речі і загортати у килим, казала, що їде у весільну подорож до Анталії. Чула голоси друзів, що прийшли їх провожджати, бачила на стелі “Купідонів із чорними крильцями”. Гострий психотичний стан редукувався в межах тижня, довший час залишалась пригніченою, тривожилась за майбутнє своє і дитини, спогади про перенесений психотичний стан уривчасті, ставиться до нього критично.

Питання:

        1. Який синдром спостерігається?

        2. Попередній діагноз?

        3. Який прогноз найбільш ймовірний?

Еталони відповіді до задачі №25.

1. Сутінковий стан свідомості.

2. Гострий поліморфний психотичний розлад без симптомів шизофренії.

3. Видужання.

Задача №26

Студент 3 курса консерваторії зробив шлюбну пропозицію своїй дівчині, з якою зустрічалися кілька років і неодноразово обговорювали питання майбутнього подружнього життя. Дівчина відмовила, нічим не мотивуючи відмову. Не спав ночами, весь час думав про те, що сталось. Перестав відвідувати заняття, спілкуватись з друзями. Весь час проводив у ліжку. Втратив апетит, перестав стежити за собою, значно втратив на вазі. При огляді: поза похмура, вираз обличчя склрботний, тяжко зітхає. Каже, що життя втратило сенс, йому нічого не цікаво, нічого не хочеться. При сомато-неврологічному обстеженні патології не виявлено. Основні лабораторні показники в межах норми.

Питання:

  1. Ваш попередній діагноз?

  2. Який провідний синдром наявний у хворого?

  3. Яке лікування доцільне?

Еталони відповіді до задачі №26.

1. Депресивний епізод середньої важкості.

2. Адинамічна депресія.

3. Флуоксетин (або інші СІЗЗС) + когнітивно-біхевіоральна психотерапія.

Задача №27

Хворий Т., 28 років, інженер, до психіатричного стаціонару поступає вдруге. Вперше лікувався у психіатричному стаціонарі у віці 23 років з приводу важкого депресивного епізоду. Психічний стан на момент другого поступлення: Свідомість ясна. Веселий, балакучий, увага легко переключається. Береться одразу за кілька справ, жодну не доводить до кінця. Залицяється до жінок, пише вірші переважно на сексуальну тематику. Апетит добрий, потреба у сні знижена. Почувається цілком здоровим, бадьорим, але згоден “почитати лекції студентам і лікарям”.

При рутинному сомато-неврологічному обстеженні патології не виявлено. Основні лабораторні показники в межах норми.

Питання:

  1. Який провідний синдром?

  2. Встановіть діагноз?

  3. Які препарати застосовуються для основної і протирецидивної терапії?

Еталони відповіді до задачі №27.

  1. Маніакальний синдром.

  2. Біполярний афективний розлад, поточний маніакальний епізод без психотичних симптомів.

  3. Солі літію.

Задача №28

Хворий страждає епілепсією. періодично раптово змінюється настрій, з'являється злісність, дратівливість, незадоволеність оточуючими. У цьому стані на будь-яке зауваження реагує агресивно. Визначте емоційний стан хворого.

а. Депресія

б. Агорафобія

в. Слабодухість

г. Дисфорія

д. Амбівалентність.

Задача №29

Хвора, 43 роки, з 12 р. - епілептичні напади. Регулярно приймає лікування. Сьогоднішне звернення до лікаря пояснює таким чином:" Я сьогодні прокинулася в 9 годин ранку, а звичайно я прокидаюся в 7 годин. Боліла голова. всю ломило. Так буває після нападу. Вибачте, і простирадло було мокрим. Сильно змінилась мова. За останній тиждень це третій напад, але після перших двох не змінювалась мова. і простирадло було сухим. Я вирішила поїхати до вас і все розповісти. По дорозі зустріла сусідку, вона мене зупинила і стала скаржитися на свого сина, який п'янствує і ніде не працює". На бажання лікаря перервати розповідь, хвора відповіла:" Ви пробачите, але цей син раніше був хорошою людиною, працював, висів на Дошці пошани…" Яке порушення мислення у хворої?

а. Резонерствування

б. Маревні ідеї

в.Нав'язливі ідеї

г. Патологічна деталізація

д. Розірване мислення.

Еталони відповідей:1.г; 2.г.

Задача №30

Хворий У, 30 років, інвалід ІІ групи. З 16-річного віку спостерігаються великі генералізовані судомні напади тривалістю до 2 хв., частотою 2-3 на місяць. Стоїть на обліку у епілептолога, постійно приймає антиконвульсивну терапію. Тиждень тому у зв’язку з відсутністю в аптечній мережі звичного антиконвульсивного препарату хворому було призначено інший антиконвульсант. За два дні до поступлення у стаціонар на сімейному святі випив 200мл вина, їв гострі закуски. Вранці з’явились судомні напади, між якими залишався непритомним. Доставлений до психіатричної лікарні, на приймальному покої виник судомний напад, після якого свідомість не відновилась. На доторкання і больові подразнення не реагує, зіниці вузькі, реакція на світло квола. Тонус м’язів знижений, сухожилкові рефлекси збережені. Шкірні покриви бліді, дихання ослаблене, серцеві тони приглушені. Тиск слабкого наповнення 80 уд/хв, АТ=100/60 мм.рт.ст. Через 10 хвилин після огляду знову виник великий судомний напад.

Питання: 1. Який провідний синдром?

  1. Встановіть діагноз.

  2. Визначте лікувальну тактику.

Еталони відповіді до задачі №3.

1. Судомний синдром.

2. Епілептичний статус великих судомних нападів.

3. Діазепам в/в струм. 4-6-мл на 20 мл ізотон р-ну хлориду натрію або 40% глюкови, 10-15 мл 25% сірчанокислої магнезії в/в струм, підтримка серцево-судинної і дихальної діяльності (кордіамін 1мл в/м, корглікон 0,06% 1мл в/в струм. на 40%р-ні глюкози), госпіталізація у відділення реанімації та інтенсивної терапії.

Задача №31

Вітя Б., 7 років, перебуває на обстеженні з метою визначення шкільної готовності. Зі слів матері відомо, що дитина народилася вчасно, відставала в ранньому розвитку: голову тримав у 4 міс., сидіти навчився до 9 міс., ходити - в рік і 5 міс. Окремі слова з’вилися близько 2-х років, фразове мовлення- близько 4-х років. У дитячому садку навчальну програму не засвоював. До цього часу дитина знає окремі літери. Може назвати цифри від 1 до 10. При патопсихологічному обстеженні дитина важко вступає в контакт, не цікавиться завданнями та іграшками. Обсяг уваги недостатній. Працездатність рівномірно низька. Темп сенсомоторики повільний. Механічне запам’ятовування успішне: 5,6,7,10. Опосередковане асоціативне запам’ятовування значно гірше. Доступні прості узагальнення. Запас знань недостатній. Досліджуваний не знає імен та професії батьків, своєї домашньої адреси. Лічбою не володіє. Реакція на вказівки психолога, на заохочення відсутня. Критичність до своїх досягнень нерозвинена, самооцінка не сформована. Який тип порушень психічного розвитку спостерігається в даному випадку?

А. Гармонійний інфантилизм.

Б. Помірна розумова відсталість.

В. Легка розумова відсталість

Задача №32

Хлопчику 4 роки. З раннього віку батьки відмічають дивну поведінку дитини: байдужий до батьків, не реагує, коли вони приходять або йдуть. Складається враження, що хлопчик не відрізняє людей від неживих предметів, реагує на них однаково. Замість природної цікавості до нових іграшок, людей дитина буває незадоволеною чи навіть бурхливо протестує. Ігри хлопчика мають маніпулятивний характер: годинами наливає і виливає із склянки воду, пересипає з місця на місце пісок, перебирає папірці, коробочки з-під сірників. Рухово незграбний, часто ходить навшпиньках, годинами тре очі. Міміка бідна, невиразна, погляд нібито «скрізь» співбесідника. Інтелект не порушений: мова сформована правильно, хоча позбавлена модуляцій, знає багато літер, намагається читати.

Питання:1. Який розлад можна припустити?

  1. Які ознаки цього розладу описано?

Задача №33

Хлопчику 7 років. Нещодавно у сім’ї з’явився малюк і уся увага батьків була переключена на нього. Через кілька днів після появи другої дитини у хлопчика стало відмічатись нетримання сечі. Відмічено, що в гостях у тітки (протягом тижня) і бабусі з дідусем (протягом літа) нічного нетримання сечі не спостерігалось. При поверненні додому енурез відновився.

Питання:1. Діагностуйте розлад згідно критеріїв МКХ-10.

2. Визначте план ведення пацієнта.

Еталони відповідей.

Задача №31: В

Задача №32 1. Ранній дитячий аутизм

2. Відсутність соціо-емоційної взаємності, відсутність реакцій на емоції інших людей, стереотипії рухів; порушення використання наявних мовних навичок, нормальний інтелектуальний розвиток.

Задача №33 1. Розлад внаслідок сиблінгового суперництва.

2. Спрямувати батьків з дитиною до дитячого психолога.

Задача №34

Хвора 60 років, домашня господарка. Спадковість не обтяжена. За характером урівноважена, товариська. Захворіла незабаром після того, як син, у якого вона живе, змінив квартиру. Не могла звикнути до нової обстановки, стала тривожною, чекала якихось неприємностей. Перестала справлятись з домашніми обов’язками. Тривога наростала день у день, у зв’язку з чим була направлена до психіатричного стаціонару.

Психічний стан: Для контакту доступна. Галюцинацій немає. Тривожна, занепокоєно ходить по кімнаті, не може знайти собі місця. Фон настрою понижений. Весь час висловлює побоювання, чи не трапилось чого дома. Після відвідування родичів стає трохи спокійнішою, але ненадовго. Просить допомогти їй, але на видужання не сподівається.

Соматичний і неврологічний стан: у межах вікових норм.

Питання: 1. Які психопатологічні симптоми наявні у хворої?

2 Поставте діагноз.

3. З якими розладами доцільно провести диференційну діагностику?

4. Призначте лікування.

Еталони відповідей: 1. Депресія з тривогою і ажитацією.

2. Інволюційна меланхолія.

3. Депресивна фаза в рамках циркулярного психозу, реактивна депресія, судинна депресія.

4. Антидепресанти з седативним компонентом дії (амітриптилін), транквілізатори або нейролептики з проти тривожним компонентом (труксал).

Задача №35

Хвора 68 років, пенсіонерка. Живе у власному будинку з дорослим онуком. Близько року тому поступово стала підозріливою, старанно замикала квартиру, казала онукові, що навколо будинку ходять підозрілі люди, пересміюються, мабуть, змовляються пограбувати будинок. Втратила сон, ночами перебирала речі в скринях, ходила по квартирі. У кімнаті «бачила» чоловіка та жінку, які обговорювали, як винести речі. При її наближенні вони «зникли крізь стіну». Збирала різні ганчірки, папірці, ховала їх, потім казала, що хтось їх покрав. Направлена на консультацію до психіатра.

Психічний стан: Для продуктивного контакту недоступна. В часі орієнтується невірно. Звинувачує сусідів по подвір’ю, що вони все в неї крадуть, онука, що не дає їй їсти. Не пам’ятає домашньої адреси, правильно називає рік народження, але говорить, що їй «десь 45 років», онука називає іменем брата. Не впізнає себе в дзеркалі. Завдання на розрізняння та узагальнення не розв’язує. Неохайна, апетит підвищений.

Питання:1. Який розлад можна припустити?

  1. Які ознаки цього розладу описано?

Еталони відповідей.

1. Сенільна деменція.

2. Тотальне зниження інтелектуально-мнестичних функцій, розгальмування харчового інстинкту, втрата навичок, «зсув в минуле», нестійкі галюцинаторно-маячні симптоми, зокрема ідеї обкрадання, збитків.

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]