Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція № 4 - підвідомчість і підсудність господ...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

6. Направлення матеріалів за підсудністю

Ч. 1 ст. 17 ГПК України встановлює, що у випадку якщо справа непідсудна даному господарському суду, матеріали справи направляються господарським судом за встановленою підсудністю. Термін, впродовж якого у випадку, якщо справа непідсудна даному господарському суду, матеріали повинні бути передані до іншого господарського суду, складає 5 днів.

Згідно з роз’ясненням Вищого господарського суду України від 16.04.1993 р. «Про деякі питання застосування позовної давності при вирішенні господарських спорів», у випадках непідсудності справи даному господарському суду або зміни підсудності справи у процесі її розгляду, господарський суд повинен направити позовні матеріали за встановленою підсудністю (ст. 17 ГПК України). За цих обставин перебіг строку позовної давності переривається поданням позову до господарського суду, який направляє позовні матеріали за встановленою підсудністю.

Передача господарської справи з одного суду в іншій за підсудністю повинна бути оформлена прийняттям ухвали. Ухвалою є рішення суду будь-якої інстанції у господарській справі, якою вирішуються питання, пов’язані з процедурою розгляду господарської справи, та інші процесуальні питання. Ухвала є процесуальною формою вираження діяльності із застосування права. Окремим документом є ухвала, зокрема, з питання передачі справи до іншого господарського суду. Ця ухвала може бути оскаржена.

Справа, прийнята господарським судом до свого провадження з дотриманням правил підсудності, повинна бути ним розглянуто по суті й у тому випадку, коли у процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому господарському суду.

Можливі випадки, коли задоволення відводів робить неможливим розгляд справи у господарському суді, який повинен був розглядати справу згідно з територіальною та предметною підсудністю. У таких випадках, коли після задоволення відводів неможливо утворити новий склад суду, питання про визначення належного суду та про передачу йому справи вирішують Голова Вищого господарського суду України або його заступник. Вони мають право витребувати будь-яку справу, що знаходиться у провадженні місцевого господарського суду, та передати їїо на розгляд до іншого місцевого господарського суду.