Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_2.бух docx.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
63.37 Кб
Скачать

4. Інвентаризація як вид первинного спостереження. Види інвентаризації, порядок проведення і відображення в обліку її результатів.

Інвентаризація передбачає перевірку фактичної наявності майна, коштів, зобов’язань і порівняння цієї наявності з записами на рахунках бухгалтерського обліку.

За допомогою інвентаризації підтверджують правильність та достовірність даних бухгалтерського обліку і звітності, встановлюють зміни майна, коштів, зобов’язань, які виникають між даними поточного обліку і фактичною наявністю.

Порядок проведення інвентаризації та оформлення її результатів визначає Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків.

Залежно від повноти охоплення об’єкта, розрізняють повну та часткову інвентаризації.

Повна інвентаризація охоплює всі без винятку об’єкти господарювання.

Часткова інвентаризація охоплює окремі об’єкти.

Залежно від способу проведення, інвентаризації бувають суцільними, вибірковими та контрольними. Є ще обов’язкові та добровільні інвентаризації.

Результати інвентаризації відображаються в бухгалтерському обліку в тому місяці, в якому закінчена інвентаризація, але не пізніше грудня місяця звітного року.

5. Економічна суть вартісного виміру та його значення.

6. Діючий порядок оцінки важливіших видів засобів підприємства.

7. Калькулювання як прийом вартісного вимірювання у бухгалтерському обліку.

Під калькулюванням розуміють систему економічних розрахунків собівартості одиниці окремих видів продукції (робіт, послуг). В процесі калькулювання вимірюються витрати на виробництво та кількість випущеної продукції, собівартість одиниці виробу, визначається економічна вигідність виробництва.

Об'єктом калькулювання є витрати, пов'язані з виробництвом конкретної продукції, виконані роботи і послуги, але у багатьох випадках цього недостатньо, тому об'єкти деталізуються за окремими виробами, вузлами, напівфабрикатами, собівартість яких необхідно визначити за відповідний період.

У бухгалтерському обліку використовуються лише окремі елементи калькулювання при розрахунках собівартості одиниці продукції, відвантаженої та реалізованої продукції, при реалізації відходів виробництва, зайвих та не використовуваних на підприємстві матеріальних цінностей тощо.

Основним змістом калькулювання є визначення собівартості продукції як економічної категорії, що характеризує ступінь ефективності виробництва, служить для обгрунтування продажної ціни продукції.

Таким чином, калькуляція, як елемент методу бухгалтерського обліку, займає своє місце серед інших елементів і робить саму систему обліку більш інформативною, яка дає показники для контролю за ефективністю використання ресурсів у виробництві і результатами виробничого процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]