Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_2.бух docx.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
63.37 Кб
Скачать

22. Управління бухгалтерським обліком в Україні. Методологічне керівництво бухгалтерським обліком і звітністю.

Загальне керівництво єдиною системою обліку і статистики в Україні покладено на вищий орган державної влади і орган державного управління – Державний комітет статистики України при Кабінеті Міністрів України.

Держкомстат України виконує такі функції:

  • веде облік виконання державних планів розвитку народного господарства;

  • веде статистику по галузям народного господарства;

  • розроблює та затверджує форми звітності, порядок їх складання і представлення;

  • здійснює загальне керівництво первинним обліком в галузях економіки України;

  • проводить роботу по автоматизації обліково-обчислювальних робіт;

  • та інші виконує функції.

Другим керівним органом обліку і звітності є Міністерство фінансів України. У його складі є управління методології бухгалтерського обліку та звітності.

Міністерство фінансів України здійснює методологічне керівництво впровадження єдиних основ бухгалтерського обліку в Україні відповідно Закону України “По бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” та Указом Президента України від 26 серпня 1999 р. №1081/99.

Міністерство фінансів України за погодженням з Держкомстатом України розроблює і затверджує План рахунків бухгалтерського обліку та Інструкцію по використанню Плану рахунків, положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, типові форми первинних документів, облікових регістрів, форм звітності, здійснює контроль за організацією і станом бухгалтерського обліку в бюджетних установах та інші виконує обовязки.

Міністерства і відомства, до сфери управління яких відносяться підприємства, здійснюють керівництво бухгалтерським обліком і звітністю на підвідомчих підприємствах, організаціях, установах.

Міністерства і відомства у межах своєї компетенції відповідно до галузевих особливостей розроблюють на базі національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку галузеві положення та інструкції з питань бухгалтерського обліку, здійснюють контроль за веденням бухгалтерського обліку на підприємствах, організують підвищення кваліфікації робітників бухгалтерських служб, складають зведену звітність, здійснюють заходи щодо удосконалення і застосування прогресивних форм і методів обліку, здійснюють контроль за використанням електронно-обчислювальної техніки та ін.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

  • введення до штату підприємства посади бухгалтера, або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

  • користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

  • ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

  • самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

Підприємство самостійно визначає облікову політику підприємства, обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них, з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних.

Підприємство розроблює систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку.

Керівник підприємства зобовязаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Важливу роль в управління і розвитку бухгалтерського обліку належить громадським організаціям, особливо таким як секція бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України, Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ). Україна є активним учасником Міжнародної регіональної федерації бухгалтерів, аудиторів “Євразія” (МРФБА).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]