Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост роб студентів 13.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

1.6. Процеси у довгій лінії. Телеграфні рівняння

Довга лінія являє собою два паралельні провідники, довжина яких l перевищує довжину хвилі електромагнітного коливання (l 10), яке поширюється по ній від джерела (генератора) до споживача (навантаження). Ще в 1880 р. у телеграфії зіткнулись з проблемою передачі коливань високої частоти (малої довжини хвилі) на значні відстані. Складність пов’язаної з цим проблемами зумовлена тим, що лінія передачі являє собою коливальну систему з розподіленими параметрами (до цього часу розглядались електричні кола із зосередженими R, C і L параметрами1)).

Властивості довгої лінії визначаються погонними параметрами: індуктивністю L1, ємністю C1, опором провідників R1 і провідністю ізоляції G1 (величина, обернена її опору), віднесених до одиниці довжини лінії.

Розглянемо процеси в довгій лінії без втрат, коли можна нехтувати опором провідників R1 = 0 і провідністю ізоляції G 1 = 0. Таке наближення виправдовується в цілому ряді практично важливих випадків.

Щоб установити зв’язок між миттєвими значеннями напруги U між проводами і струмом I у будь-якій точці довгої лінії, виберемо систему відліку, наведену на рис. 1: 1) спрямуємо лінію вздовж осі х, 2) у точці 0 розташуємо кінець лінії, де ввімкнемо навантаження Rн, 3) фазу будемо відраховувати теж від точки 0, тобто для навантаження вважатимемо Uн = U0cost.

Для спаду напруги на відрізку x, x + dx запишемо:

; або , (1)

а для струму

або . (2)

З (1) знайдемо другу похідну і, підставивши в праву частину з (2), отримаємо

. (3)

Аналогічно з (1) і (2) маємо для другої похідної :

. (4)

Рис. 1. Довга лінія.

Введемо позначення

(5)

і тоді з (3) і (4) матимемо так звані телеграфні рівняння:

(6).

Розв’яжемо перше з двох рівнянь для , а знайдемо, скориставшись (1), як

. (7)

Розв’язок рівняння (6) для будемо шукати у вигляді

, (8)

для чого першу й другу похідну

,

підставимо в перше з рівнянь (6), що дає , звідки

, тобто .

Підставляючи знайдені корені і , в (8), маємо

(9)

Скориставшись (7), зразу ж можна записати вираз для струму

.

Згідно з (5),

.

Величина

називається хвильовим опором довгої лінії.

Отже, для струму маємо

(10)

Постійні інтегрування і знайдемо, скориставшись граничними умовами, а саме тим, що в точці х = 0 напруга дорівнює , а струм – . Прирівнявши праві частини (9) і (10) відповідно до і , отримаємо два алгебраїчні рівняння:

,

,

розв’язок яких відносно і дає

і .

Отже, для напруги й струму в будь-якій точці лінії остаточно маємо:

, (11)

. (12)

1.7. Режими роботи та застосування довгої лінії

Насамперед розглянемо поведінку довгої лінії на низьких частотах. Якщо ω → 0 (у цьому разі  0), з (11) і (12) маємо:

і ,

тобто в усіх точках лінії напруга і струми однакові. Це й зрозуміло, оскільки при ω → 0 довжина хвилі →  , тобто лінія не довга.

Перейдемо тепер до аналізу довгої лінії на високих частотах. У загальному випадку це зробити складно, тому розглянемо три випадки.

(1) Лінія розімкнута в кінці Rн → ∞, 1/Rн  0 і тому з (11) і (12) маємо1)

або

,

звіди легко знаходимо дійсну частину :

. (13)

Ми отримали рівняння стоячої хвилі, яку можна розглядати як дві хвилі, одна з яких поширюється вздовж x , а друга – назустріч.

(2) Короткозамкнена довга лінія Rн → 0, 1/Rн >> 1. У цьому разі з (11) і (12) маємо:

.

Тепер дійсна частина має вигляд

(14)

і описує теж стоячу хвилю, але, на відміну від (13), з пучністю при x = 0 (sin0 = 0), а не вузлом (cos0 = 1).

(3) Виберемо опір навантаження Rн таким, щоб він чисельно дорівнював хвильовому опору довгої лінії ρ1. Тепер, знову ж таки, з (11) і (12)

,

а дійсна частина

. (15)

Рівняння (15) описує вже не стоячу, а біжучу хвилю, що поширюється проти x, тобто від джерела до навантаження. Отже, для передачі сигналів (енергії) на високих частотах опір навантаження довгої лінії Rн має дорівнювати її хвильовому опору ρ1. Вочевидь, при проміжних значеннях Rн у лінії присутня не тільки біжуча, але й стояча хвиля, тобто сигнал частково відбивається (коли Rн = 0 або Rн = , коефіцієнт відбивання від кінця лінії дорівнює 1).

На практиці довга лінія часто застосовується у формі так званої «екранованої» лінії, або коаксіального кабелю, коли один із провідників має круглий поперечний перетин, другий – форму циліндра, а простір між ними заповнений діелектриком, суцільним або з порожнинами (рис. 1). Важливою перевагою коаксіального кабелю порівняно з «відкритою» лінією (наприклад, двох дротів на опорах) є мінмальне випромінювання в навколишнє середовище, можливість розташування кабелів близько один до одного.

Слід зазначити, що довжина довгої лінії може бути зовсім незначною, якщо довжина хвилі мала (частота коливань висока). У міліметровому діапазоні коливань, наприклад, два паралельні провідники довжиною порядку сантиметра – відкрита довга лінія. На дуже високих частотах навіть при довжині порядку сантиметра лінія довга. Таку довгу лінію можна виготовити, наносячи вузенькі металеві стрічки на ізолюючу підкладинку, наприклад – керамічну (рис. 2).

Рис. 2. Коаксіальний кабель.

Рис. 2. Стрічкова довга лінія.

Оскільки електромагнітні хвилі поширюються вздовж лінії з кінцевою швидкістю, її відрізки застосовують не лише для передачі високочастотних сигналів, але й для їх затримки в часі. Щоб визначити час затримки, формулу (15) запишемо у вигляді

. (16)

Фізичний зміст множника ( /) в (15) – величина, обернена швидкості поширення сигналу . Тому можна записати:

, (17)

звідки час затримки сигналу  t, що пройшов відрізок довгої лінії довжиною l, визначається індуктивністю та ємністю всієї лінії L і С:

. (18)

Якщо знайти погонну індуктивність L1 і ємність C1 двопровідної або коаксіальної лінії, як це робиться в курсі «Електрика і магнетизм», і підставити L1 і C1 в (18), отримаємо = (L1C1)–1/2 = 3108 м/c, тобто швидкість поширення світла в лінії збігається зі швидкістю світла у вакуумі с. Якщо простір між провідниками заповнений речовиною з діелектричною й магнітною проникністю відповідно і , то = с/()1/2 (для коаксіальної лінії, наприклад, =2.25, = 1).

На практиці для затримки сигналів застосовують відрізки коаксіального кабелю, якщо йдеться про час затримки 10–9-10–8 с = 1-10 нс. Для збільшення часу затримки (частки мікросекунди) довжину кабелю доводиться збільшувати, але в розумних межах. Якщо ж потребується затримка в часі, наприклад, декілька мікросекунд, довжина коаксіального кабелю повинна складати вже сотні метрів.

Рис. 3. Штучна довга лінія.

Збільшити час затримки до десятків мікросекунд можна завдяки штучному збільшенню як погонної індуктивності, так і ємності. Одним із таких способів є виготовлення центрального провідника коаксіальної лінії у формі спіралі, завдяки чому погонна індуктивність L1 значно зростає. Ще більшої часової затримки можна досягти, застосовуючи штучну лінію – електричну схему із значної кількості однакових конденсаторів і котушок індуктивності L і С (рис. 3). У цьому разі час затримки визначається сумарною індуктивністю nL і ємністю nC (n – кількість LС-ланцюжків):

.

Слід зазначити, що надмірне збільшення кількості LС ланцюжків штучної лінії може призвести до неприпустимого спотворення форми й послаблення амплітуди сигналів.

Розглянемо тепер вхідний опір лінії, який знайдемо, поділивши напругу на струм, що визначаються формулами (11) і (12), при x = l (l – як і раніше, довжина лінії):

(19)

Як видно, при Rн = ρ1 вхідний опір лінії має суто активний характер і дорівнює її хвильовому опору незалежно від її довжини.

У разі розімкненої лінії (Rн = )

, (20)

тобто вхідний опір лінії має вже суто реактивний характер, а його величина залежить від її дожини l. Умову резонансу такої коливальної системи знайдемо, прирівнявши уявну частину до нуля, тобто вважаючи ctgl = 0. Згадаємо позначення (5) = (L1C1)1/2, і тоді умова резонансу матиме вигляд

де m = 0,1,2,…, а m – частоти, на яких спостерігається резонанс.

Отже, відрізок довгої лінії може виконувати функцію коливального контуру з високою добротністю (дійсна частина дорівнює 0!). Ще одна особливість такого коливального контуру полягає в тому, що резонанс спостерігається на багатьох частотах, причому кожну з них можна «підстроювати» змінюючи довжину лінії.

Ще одне практичне застосування довгої лінії зумовлене властивостями короткозамкненого її відрізка довжиною /4. Приймаючи у цьому разі в (16) Rн  ρ1, маємо

. (21)

Знайдемо l при l = /4:

. (22)

Отже, вхідний опір /4-хвильового короткозамкненого відрізка довгої лінії дорівнює нескінченності, тобто може служити ізолятором. Це лежить в основі роботи своєрідної закритої довгої лінії, якою є металевий хвилевід 1.

Якщо до двопровідної відкритої лінії приєднувати короткозамкнені /4-хвильові відрізки, як це показано на рис. 4, ліворуч, то це ніяк не вплине на процеси в лінії (адже приєднуються «ізолятори»). Вочевидь, те ж саме відбуватиметься, якщо двопровідну лінію зі значною кількістю /4-хвильові відрізків замінити металевою конструкцією, показаною на рис. 4, праворуч, тобто хвилеводом.

Рис. 4. Металевий хвилевід. Ліворуч – представлення хвилеводу множиною короткозамкнених /4-хвильових відрізків, приєднаних до двопровідної лінії.

Такі хвилеводи широко застосовуються як лінії передачі в сантиметровому й дециметровому діапазонах довжин хвиль1. Порівняно з відкритими двопровідними лініями й коаксіальними кабелями, хвилеводи дозволяють передавати електромагнітне випромінювання великої потужності з малими втратами й малим випромінюванням у навколишнє середовище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]