Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сальвадор Далі.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
660.87 Кб
Скачать

Сальвадор Далі

Salvador Domènec Felip Jacint Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Púbol

Сальвадор Доменек Феліп Жасінт Далі і Доменек, маркіз де Пуболь

План:

  1. Вступ

  2. Біографія Сальвадора Далі

  3. Роботи Далі

  4. Театр-Музей Сальвадора Далі

1.Вступ

Сальвадор Далі - "король сюрреалізму" став відомий у нашій країні відносно недавно. Сон і уява, марення і дійсність перемішані і нерозрізнені, так що не зрозуміти, де вони самі по собі злилися, а де були ув'язані між собою вмілою рукою художника. Фантастичні сюжети, дивовижні галюцинації, гротеск у сполученні з віртуозною мальовничою технікою - саме це залучає у творах Далі.

Швидше за все, маючи справу з цим художником і людиною, треба виходити з того, що буквально усе, що його характеризує (картини, літературні твори, суспільні акції і навіть життєві звички) варто було б розуміти як сюрреалістичну діяльність. Далі дуже цілісний у всіх своїх проявах. Читаючи його "Щоденник одного генія", розумієш, що це не просто щоденник, а щоденник сюрреаліста. Читаючи про Далі, про його витівки, що шокують публіку, розумієш, що і все його життя було життям сюрреаліста. Якщо вірити його "Щоденнику", він навіть хотів перетворити шматок реального світу у своїй каталонській резиденції в подобу своєї сюрреалістичної картини, засіявши берег безліччю слонячих черепів, спеціально виписаних для цієї мети з тропічних країн.

На думку А.Якимовича , "сюрреалізм, дійсно, є не плин у мистецтві, а саме тип мислення, спосіб взаємодії зі світом і, отже, стиль життя. Сюрреалізм прагнув по-новому поставити і вирішити корінні питання буття і екзістенції людини, на менше він не погоджувався".

Тому, щоб зрозуміти й осмислити творчість і особистість Сальвадору Далі, необхідно, хоча б загалом, познайомитися з тим, що ховається за назвою сюрреалізм.

Сюрреалізм (фр. surrealisme — надреалізм ) — один із найбільш поширених напрямів у сучасному мистецтві й літературі. Надреалізм — літературний і мистецький напрям, що виник після Першої світової війни, на початку 20 століття головним чином у Франції.

Засновником сюрреалізму був французький письменник Андре Бретон (фр. André Breton). Філософськими засадами сюрреалізму є суб'єктивно-ідеалістичні теорії інтуїтивізму, фрейдизму, східні містико-релігійні вчення.

Естетичні засади напряму викладено в «Маніфестах сюрреалізму» А. Бретона. Сюрреалісти закликали звільнити людське «Я» від «пут» матеріалізму, логіки, які вони вважали породженням буржуазної цивілізації. На їхню думку, митцю слід спиратися на досвід несвідомого вираження духу — сни, галюцинації, марення, інтуїтивного аби проникнути по той бік свідомості, осягнути нескінченне й вічне. Прийоми сюрреалізму (зображення надреального, містичні мотиви, елементи фантастики, жахи, спотворене людське тіло) використовуються в «театрі абсурду». Сюрреалізм заперечує прийняті суспільні форми сучасного життя, технічної цивілізації, культури, моральних засад, під впливом Зігмунда Фройда пропаґує психічний анархізм, автоматизм вислову, звільнення від контролю розуму, спонтанність підсвідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]