Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы. Дизайн инерьеру.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
220.27 Кб
Скачать

Історія виникнення стилів інтер’єру

Стиль - поняття історичне. Історичне в тому сенсі, що підкоряється законам життя: народжується, живе, вмирає. Що ми розуміємо під словом “стиль”? Це сукупність стійких художніх форм, синтез мистецтв (архітектура, скульптури, живопиши), властивих даному часу і народу.

Стиль не вмирає безслідно, він переходить в іншій - нову сукупність стійких форм (функціональних, конструктивних, художніх). Немає стилів в чистому вигляді, в них завжди присутні частини старого і паростки нового. Стиль не можна відокремити від епохи, що породила його, не можна штучно відновити. У кожної епохи свої еталони краси і гармонії, своє бачення навколишнього світу.

Деталі тих або інших старих стилів входять в нові спочатку у вигляді ностальгічних спогадів, захоплень художньої богеми і аристократії, а потім ідеї перетворюються на моду, досягнувши широких мас.

Часто ми говоримо: “фірмовий стиль”, “новий стиль”, “стиль життя”. В цьому випадку слово “стиль” також означає сукупність властивих явищу рис, але не претендує на історичний розгляд. Слово “стиль” тут уживається у вужчому сенсі.

Буває так, що художній напрям (наприклад, романтизм) не подразумеваєт єдності стильових форм, втілених в синтезі мистецтв. Це поняття пов′язане з виникненням нового естетичного бачення миру і, отже, теж робить вплив на зміну смаків і моди.

“Велике мистецтво”, “зміна архітектурних стилів” для простої людини зазвичай є поняттями абстрактними. Все це для найбільш забезпечених. Проте і при малій площі, маючи порівняно скромний дохід, можна добитися того, щоб Ваш будинок придбав індивідуальність, спираючись при цьому на багатий досвід минулих стилів і напрямів.

Дуже часто під словом “класика” ми подразумеваєм поняття “стабільність” і “постійність”. Мода приходить і йде, а класика завжди залишається класикою, до неї постійно повертаються в своїх творах художники, музиканти, архітектори.

Основні риси різних стилів.

Послідовність роботи дизайнера інтер’єру:

Розробка дизайн-проекту інтер'єру складається з кількох етапів, починається робота зі створення планувальних рішень, потім відбувається підбір стильового і технічного рішення, а потім відбувається безпосереднє декорування інтер'єру.

Кожен з етапів включає в себе наступні види робіт:

На етапі прийняття планувальних рішень здійснюють заміри існуючих стін, вивчаються особливості об'єкта проектування, розглядається зонування і розробляються планувальні схеми. На цьому етапі роботи з клієнтом узгоджуються і затверджуються документи наступного характеру: - планування та експлікація приміщень, план демонтажу і зведення нових перегородок, розстановка основного і допоміжного обладнання.

Другий етап - вибір стилістичного рішення будується на двох видах робіт: створення об'ємної моделі приміщення та розробка графічної і кольорово-фактурною частини завдання. Результатом роботи на цьому етапі стають затверджені з замовником ескізи приміщень (розгортки) і створена Колеровочная таблиця.

На заключному етапі розробляється технологічне рішення, яке включає розробку плану електропроводки, схеми водопостачання і каналізації, схеми вентиляції і кондиціонування, схему розкладки плитки. Виконується ескізи і креслення конструкцій, розробляються архітектурні елементи оформлення. На цьому етапі з замовником узгоджуються такі документи:-план підлог і стель, принципова схема розрізу стель та підлог, план розміщення світильників, вимикачів, розеток, схема розгортки стін і розміщення конструктивних елементів, план-розводка водопроводу, каналізації, вентиляції і кондиціонування, а також узгоджуються карта обробки, підбір меблів, двері та фурнітура.

Після того, як всі етапи створення дизайн-проекту інтер'єру успішно пройдені, починається декорування інтер'єру.

Тут вже відбувається фактична робота по підбору меблів, техніки, обладнання, матеріалів та аксесуарів для оздоблення, а також підбираються інші елементи, які включають проекти дизайну інтер'єру (світильники, скульптури, живопис та ін.)

Наші фахівці розроблять дизайн-проект інтер'єру будь-якої складності, будь-якого рівня, напрями і стилістики.

робота дизайнера безпосередньо з замовником;

розробка плану з елементами зонування,

розміщення меблів та обладнання;

розробка ескізів та розгорток організації внутрішнього простору;

На цій стадії узгоджуються всі принципові рішення, пов'язані з плануванням і зонуванням квартири (офісу), виконується зразкове розставляння меблів, виконуються перспективні накидання (зарисовки), що дозволяють наочніше представити внутрішній простір проектованого об'єкту.

При необхідності виконується комп'ютерна візуалізація об'єкту в тривимірному форматі.

авторський нагляд.

Авторський нагляд — контроль (нагляд) авторів винаходу чи проекту (креслення, ескізу) за відповідністю створюваного проекту (споруди, будови) художнім замислам і технічним параметрам, передбаченим і зафіксованим у проекті. Авторський нагляд поширений в архітектурі, дизайні, при обладнанні виробництва і т. п

Якщо Ви бажаєте, щоб розроблений дизайн-проект виправдав Ваші сподівання - обов'язково замовляйте Авторський нагляд. Ця послуга дозволить Вам бути впевненим у якісному результаті будівництва. Повірте, її вартість не зіграє великої ролі у структурі Ваших витрат. Іноді усунення недоліків та помилок будівельників коштує дуже дорого, особливо, коли їх було виявлено несвоєчасно. До того ж, у процесі будівництва виникає безліч запитань та різноманітних проблем, вирішувати які потрібно на місці, негайно, кваліфіковано. Без досвіду спеціалістів це дуже непросто...

Авторський нагляд передбачає виконання таких робіт :

Плановий виїзд (1-5 разів на тиждень) згідно з графіком виконання робіт (графік виїздів, узгоджується із замовником заздалегідь) на об’єкт для уточнення та доповнення деталей проекту, вирішення актуальних питань, які виникають у ході будівництва у замовника та підрядних виконавців.

Уточнення проектної документації та виготовлення додаткових креслень.

При необхідності часткова зміна дизайн-проекту (переробка окремих елементів, втілення яких тягне за собою суттєве ускладнення будівельних конструкцій та невиправдану високу вартість ).

Підбір аксесуарів інтер’єру (оформлення вікон, дверей, декоративних елементів, освітлювальне обладнання) та участь у замовленні меблів.

Підбір матеріалів облицювання стін, підлоги та стелі, відповідно до розробленого проекту.

Консультація робітників (осіб, відповідальних за будівництво та декорування), які втілюють дизайн-проект, узгодження методів монтажу складних декоративних елементів.

Вибіркова перевірка якості будівельно-монтажних робіт на предмет відповідності дизайн-проекту вимогам функціональності та естетики.

Збір інформації та робота з постачальниками окремих матеріалів, аксесуарів та послуг, які будуть задіяні на об’єкті проектування.

Ведення Журналу авторського нагляду.

Процедура здійснення авторського нагляду:

Укладання договору послуг авторського нагляду

Після узгодження із замовником, відповідно до договору, дизайнер відвідує об'єкт з метою моніторингу робіт, що виконуються

Корективи проектної документації відповідно до внесених змін, уточнення та деталізація існуючих (при необхідності)

Внесення результатів нагляду у відповідний журнал і повідомлення про це замовнику.

Складові проекту інтер’єру: принципіальні схеми просторової організації приміщень, основних кольорів інтер’єру, художньо-декоративного оформлення; ескізна частина (плани поверхів, кімнат, підлоги, стелі, розгортки приміщень, кімнат; робочі креслення меблів, дверей, вікон тощо; розрахункі необхідності в матеріалах; зразки кольорів фарби, шпалер, килимового покриття тощо.

Вплив розташування меблів на форму кімнати.

Любителі просторих кімнат легко доб’ються свого, якщо розставлять меблеві одиниці строго уздовж стін. Таким чином, заповнені краї приміщення візуально дадуть збільшення простору. Розстановка ж предметів меблів іншим способом надасть можливість зрітельно зменшити розмір кімнати.

Якщо перший спосіб припускає плавну меблеву лінію, що немов обкреслює периметр приміщення, то другою подразумеваєт яскравість зухвалої композиції, обов’язкову присутність «акценту» на якому-небудь елементі інтер’єру.

Це може бути диванна група, розміщена в центрі кімнати, крихкі етажерки, стелажі, ширми, завдяки яким здійснюється зонування приміщення, що дуже важливе при такому плануванні квартири, коли суміщені деякі зони – передпокій-вітальня, їдальня-вітальня і так далі.

Грамотне зонування підручними засобами (меблі, колір стін і стелі, підлогового покриття) допоможе організувати, без участі дверей і перегородок, секції, що відрізняються по контекстному наповненню.

Вплив узору на візуальне сприйняття кімнати.

Використання лінійного узору - ще один спосіб змінити сприйняття простору. Шпалери з вертикальним малюнком або обшивка стіни дошками у вертикальному положенні «збільшують» висоту низької стелі. Жалюзі роблять вікно «ширше», а дощату підлогу «збільшує» розмір кімнати у напрямі дощок.

Будь-який крупний узор привертає до себе увагу і - так само, як темні, теплі кольори, - «зменшує» розмір приміщення, а дрібний малюнок з щодо великої відстані буде сприйнятий не коректно.

Вплив фарбування стін на сприйняття кімнати.

Вплив виду опорядження поверхонь та їх освітленості на сприйняття простору. Ергономічні вимоги до простору жилого приміщення.

Антропометричні дані людини.

Гігієнічні, фізіологічні, психологічні показники ергономіки приміщення.

Колір в інтер’єрі приміщень: кольори та їх психологічний вплив , поєднання та гармонія кольорів, фактура матеріалу та імітація.

Сполучення кольорів і відтінків

Крім простих і складних кольорів в оптиці існує також дуже цікаве явище — наявність додаткових кольорів. Внаслідок накладення кольорових стекол один на одного виходить білий колір. Такі кольори, які як би «гасять» один одного, називаються додатковими. Так, додатковим до червоного служить блакитнувато-зелений тон, до жовтогарячого — голубий, а до фіолетового — жовто-зелений.

У природі існування чистого кольору без домішки досить рідко. Навіть у веселці кольору не розділені чітко, а як би перетікають, і це поступове додавання до основного кольору іншого кольору створює тони й відтінки. Відсутність подібних «домішок» характеризує чистоту кольору. Наприклад, жовтий перебуває в спектрі поруч із зеленим, але, переходячи друг у друга, ці кольори змінюються від жовто-зеленого до зелено-жовтого — залежно від того, який колір переважає в тоні. Переважний колір у цьому випадку буде основним, а доданий у нього — відтінком. Змішання кольорів або, краще сказати, додавання одного кольору в іншій (як це роблять художники, змішуючи фарби) можливо не тільки у випадку із квітами, що коштують у спектрі поруч, але й із протилежними або далеко віддалений друг від друга. Так з'являється червоний з відтінком фіолетового — малиновий колір. Додавання до основного кольору сірого дає приглушені тони: сіро-синій, сіро-зелений, сіро-бузковий. А от додавання чорного робить кольору темними. Домішка білого як би послабляє колір, а відсутність білосуватості характеризує насиченість кольору

Кольору можна розташувати поруч не змішуючи, а можна пляма одного кольору накласти на інший колір — вийде сполучення різних кольорів або тонів. Так виникають поняття тла й контрасту. Тлом є переважний по площі колір, на який накладається пляма, а колірна пляма називається контрастом. І чим насиченішим кольора, тим сильніше контраст

Сполучення тонів, що мають різні відтінки, але перебувають у межах одного кольору, називається монохромним. Монохромні сполучення з використанням інших кольорів виглядають більш цікаво й дають своєрідні варіанти

декорування. Наприклад, в інтер'єрі переважає жовтий колір, але використовуються різні його тони: темно-жовтий, жовто-коричневий, блідо-жовтий, бурштиновий

Деякі колірні сполучення неприпустимі в інтер'єрі, тому що при тривалому впливі викликають негативні емоції або агресію. Наприклад, інтер'єр, де переважає насичене червоне тло в сполученні з яскраво-рожевими або соковито-зеленими плямами, людині з нормальною психікою й стандартним кольоросприйняттям винести дуже складно.

Напружені колірні контрасти, коли сполучаються насичені кольори, що далеко відстоять друг від друга в спектрі, теж ставляться до некомфортні м сполученням (наприклад, роздратування викликає сполучення яскраво-фіолетового й насичено-жовтого) . Можна піти від контрастів, що б'ють: приглушити яскравий колір сір або чорним або знизити насиченість кольору, разбелив його. Тоді сполучення густої темно-фіолетової й блідо-жовтої кольорів буде виглядати цілком прийнятно й додасть інтер'єру (наприклад, кухні) відтінок екстравагантності. Сполучення жовтогарячих кухонних меблів і сіро-блакитних стін контрастне, але не напружене, а підбадьорливе. Використовуючи ті ж два кольори в ослаблених, пастельних, відтінках (прозор пісковий і світло-блакитний), одержимо освіжаюче сполучення

Застосування сполучень наближених, перехідних кольорів діє, навпаки, заспокійливо.