Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы. Дизайн инерьеру.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
220.27 Кб
Скачать

Кімната підлітка

Серйозні зміни в інтерьері дитячої кімнати починаються після того, як дитина починає ходити до школи. Дитина дорослішає. В неї з'являються домашні завдання, зменшується час для ігор. Відповідно змінюється й дитяча кімната. Чим старшою стає дитина, тим помітніше зміни в оформленні кімнати.

Школяру необхідно обладнати зручне місце для занять. Письмовий стіл замінює маленький столик, який використовувався для ігор. Купуючи новий стіл необхідно пам'ятати, що в недалекому майбутьному знадобиться копьютер. Тому краще купити компактний комбінований стіл, за яким не тільки зручно займатися, але й працювати на комп'ютері. А найголовніше, якщо, наприклад, купити кутовий стіл, то він займатиме мінімум місця в дитячій. Також до столу потрібно підібрати сучасне і зручне для роботи крісло або стілець-трансформер. Сьогодні магазини офісних меблів пропонують величезний вибір різноманітних столів, стільців і крісел.

Щоб вибрати меблі, які подобаються не тільки дорослим, але й підліткам, краще в магазин за покупками йти разом. Таке спілкування буде приємним не тільки для вас, але й для вашої дитини. Дорослішання дітей – це вирішальний фактор у змінах, які відбуваються в дитячій кімнаті. Збільшується не тільки площа робочої зони, але і площа, яку займають книги, журнали, музичний центр, телевізор або відеотехніка.

Проходить кілька років, і підліток перетворюється на дорослих хлопця чи дівчину, які мають свої погляди і свою власну життєву позицію. Тепер, якщо ви вирішили оновити дизайн дитячої кімнати, а швидше за все, це необхідно зробити, потрібно обов'язково порадитися та врахувати всі побажання дорослої дитини. Навряд чи кімната залишиться в колишніх пастельних тонах, з іграшками на ліжку. До вашої дитини приходитимуть багато друзів і тому дитяча стає повноправною вітальней. Це необхідно пам' ятати під час чергового облаштування кімнати.

Меблі можна залишити такими самими, додавши необхідні предмети. Наприклад, якщо у вас донька, то краще купити шафу для одягу з дзеркальним фасадом, а якщо син, то знадобляться спортивні снаряди: гантелі, боксерська груша або складний тренажер. Швидше за все, вам доведеться придбати додаткові полиці або відкриті стелажі для дисків, книжок, косметики, різноманітних сувенірів та інших речей, дуже важливих для підлітков.

Звичайно, розмістити все необхідне в одній кімнаті непросто, тим більше, що вона мусить мати достатньо вільного місця. Якщо у вас є фінансові можливості, то вирішити цю проблему зовсім нескладно. У меблевих магазинах можна підібрати дуже зручні складні та багатофункціональні сучасні меблі для молоді. Виготовляються вони з якісних та екологічних матеріалів і, як правило, мають декілька кольорів. Вам залишається тільки вибрати ті, що підходять до інтер'єра кімнати. А ваша дитина буде надовго забезпечена красивими та стильними меблями і почуватиметься зручно й комфортно.

Якщо ви зібрались зробити в кімнаті сучасний ремонт, то підвісна стеля – це дуже вдале рішення. Підвесна стеля виглядає не тільки ефектно і красиво, але і завдяки вбудованим світильникам, допоможе вирішити проблему верхнього освітлення. Також для освітлення кімнати знадобиться настільна лампа. Їх вибір зараз дуже різноманітний і за формою, і за кольоровою гамою, і за дизайном. А нічник або бра, які вже давно оселилися в дитячій, необхідно залишити або замінити на нові, більш сучасні. Хоча підлітки, як правило, люблять речі, до яких вони звикли і які нагадують їм дитячі роки. І взагалі, дозвольте дитині виявити творчу фантазію під час оформлення своєї кімнати.

Якщо вашій дитині в будь-якому віці затишно і комфортно у власній кімнаті, і вона із задоволенням проводить час насамоті або з друзями, то ви достойно виконали свої батьківські обов'язки та створили всі умови для щасливого життя, відмінного навчання та всебічного розвитку вашого улюбленого чада.

Кухня: варіанти планіровки, зонування, меблі, матеріали та побутова техніка, об єднання кухні з іншими приміщеннями.

Кухня – це одне з основних приміщень у квартирі та заміському будинку. Не тільки господиня дому, але й інші члени сім'ї проводять на кухні багато часу. Адже кухня є, по-перше, місцем приготування і споживання їжі, по-друге, своєрідним центром спілкування родини. Саме тому, від правильного облаштування та благоустрою кухні багато в чому залежить зручність домашньої роботи і відпочинок мешканців, а також комфорт і затишок помешкання в цілому.

Варіанти планування

Вся площа кухні поділяється на робочу зону, їдальню та зону проходу. Робоча зона призначена для приготування їжі. Взагалі приготування їжі є своєрідним технологічним процесом, який складається з таких основних операцій: зберігання продуктів; підготовки продуктів; миття продуктів; підготовки страв; приготування страв, що потребують термічної обробки; роздачі готових страв; миття посуду; прибирання кухонних відходів.

Весь процес приготування їжі відбувається в трьох рівнях. Перший рівень – це робоча поверхня, до якої належать стільниці столів-шаф, шафа під мийку та кухонна плита. На робочій поверхні відбувається процес приготування їжі на всіх його стадіях. Причому він відбувається не в одному місці, а пересувається від місця зберігання продуктів через стіл для підготовки, місце миття та місце підготовки страв до плити. Всі робочі поверхні кухонного обладнання утворюють одну безперервну робочу лінію, яка дозволяє без будь-яких перешкод виконувати всі кухонні роботи. Кухонні плити і мийку вбудовують в робочу лінію. При цьому їх верхні площини мають бути на одному рівні з робочими поверхнями столів-шаф. Якщо розміри і планування кухні не дозволяють утворити безперервну лінію, то розривати її необхідно в тих місцях, де закінчується та чи інша операція з приготування їжі.

Коли кухонне обладнання розташовується з урахуванням послідовності зазначених вище операцій, то це допомагає не тільки раціонально організувати процес приготування їжі, а й зберегти сили та час господині. Всі предмети, необхідні під час кухонних робіт, як правило, знаходяться в різних шафах і на полицях нижче або вище робочої поверхні (другий і третій рівні).

Якщо площа кухні більше 7 кв. м. і є можливість поставити обідній стіл на декількох осіб, то таким способом створюється зона їдальні. Облаштування в кухні їдальні набагато полегшує домашню працю господині. При цьому відпадає необхідність розміщення у вітальні постійного обіднього столу. Для святкових та сімейних обідів можна придбати стіл-трансформер. За необхідності він легко прибирається, збільшуючи у вітальні зону відпочинку. Найбільш поширеними видами планування кухні є такі: однорядна, дворядна, Г-подібна, П-подібна, С-подібна та кухня-острів. Вибір планування визначається формою кухні, її розмірами, а також розташуванням у приміщенні вікон і дверей.

Кухня в один ряд

Однорядна схема розміщення меблів та кухонного обладнання рекомендується в тому вмпадку, якщо кухня розташована у вузькому (шириною не менше 1,9 м) витягнутому приміщенні, де вікна знаходяться в торцевих стінах. У цьому випадку поблизу однієї поздовжньої стіни розташовується обідня зона, а біля іншої – зона приготування їжі (робоча зона). Така кухня розрахована на маленьку сім'ю, що складається з двох осіб. Основною перевагою такого планування є те, що основне обладнання розташовується дуже компактно вздовж однієї стінки.

Кухня в два ряди

Дворядне планування використовується в приміщеннях шириною не менше 2,3 м, які мають форму подовженого прямокутника, і в яких довжина поздовжньої стіни недостатня для розміщення обладнання в один ряд. Як правило, таке планування просте і зручне. На одному боці найбільш оптимальним варіантом буде встановлення мийки та плити, а на іншому – холодильника та шафи для посуду. Можливий і інший варіант планування: з одного боку холодильник, мийка і стіл-шафа для підготовки продуктів, а з іншого – плита та стіл для підготовки страв.

Г-планування

Г-подібне планування є найбільш зручним в невеликих приміщеннях, форма яких наближається до квадрата, особливо якщо ви збираєтесь розмістити в кухні обідній стіл. Це планування можна застосовувати і в невеликих вузьких приміщеннях. Г-подібна схема зручна і раціональна. Вона забезпечує безперервність лінії обладнання і водночас створює можливість облаштування робочої зони біля вікна. Таке планування забезпечує зручний розподіл кухні на робочу зону та їдальню.

П-планування

П-подібне планування вигідно використовувати в кухнях, які мають вікно в поздовжній стіні. Таке планування є найбільш зручним, оскільки кухонне обладнання встановлюється вздовж трьох вільних стін кухні. В приміщеннях, з великою площею, П-подібне планування дає можливість використовувати кухню як їдальню. Завдяки економному використанню площі приміщення, це планування стало зручним не тільки у великих, але й у малих кухнях площею 5-6 кв.м. П-подібне планування забезпечує розташування обладнання в безперервну лінію незалежно від розмірів приміщення, а також дозволяє економно використовувати не тільки площу кухні, але й кутові елементи кухонних меблів та обладнання.

С-планування

С-подібне планування рекомендується для кухонь, які мають велику площу, оскільки забезпечує раціональний розподіл площі на функціональні зони: робочу та їдальню, що дозволяє використовувати кухню як їдальню. При наявності такої кухні, столова кімната стає непотрібною.

Кухня-острів

Кухню-острів можна облаштувати виключно в кухні, великій за розмірами, завдяки використанню Г-подібного або П-подібного планування, а також додаткової робочої зони посередині кухні.

Ідеї перепланування кухні

На жаль, ще 10-15 років потому, архітектори і будівельники, будуючи житлові будинки, не замислювалися про те, скільки незручностей у мешканців викликає кухня маленьких розмірів. Проектувальники якось зовсім забули, що кухня – це, по-перше, місце, де готується їжа. Для цього потрібно, щоб у приміщенні все необхідне було поряд, під рукою: посуд, кухонне обладнання, меблі, комунікації. А, по-друге, навіть якщо у квартирі є вітальня, кухня все одно залишається одним з найбільш улюблених і затишних місць для спілкування не тільки членів сім'ї, але й близьких та друзів. Тому більшість власників маленьких кухонь, доклали чимало зусиль, для збільшення їх площу.

Оскільки основні інженерні комунікації на кухні переносити не тільки складно, але іноді й неможливо, крім того, для цього потрібний дозвіл відповідних організацій, то мешканці змушені були шукати інші шляхи для збільшення розмірів кухні. Якщо поруч з кухнею розташована комірка або вбудована шафа, то розширити кухню можна, прибравши легкі перегородки. Так, ви залишитеся без комірки, але може це допоможе вам звільнитися від непотрібних речей – стане легше прибирати і наводити лад у квартирі. Якщо комірки немає, але поруч розташована кімната зі звичайною, а ні несучою стіною, то можна за рахунок перенесення стіни збільшити площу кухні. Звичайно, перенести стіну – це значні витрати, але навіть перенесення на 0,5 м (по довжині) значно розширить кухню, а сучасні будівельні та оздоблювальні матеріали дозволять вам зробити все швидко і дуже якісно.

Тим, у кого в квартирі подібні варіанти відсутні, можна для збільшення кухні використати різні дизайнерські прийоми. Наприклад, прибрати двері повністю або зробити красиву арку. За допомогою гіпсокартону або інших сучасних матеріалів, можна зробити арку будь-якої форми, яка органічно вписуватиметься в загальний дизайн квартири. Арочний вхід зробить кухню не тільки оригінальною та сучасною, але й додасть простору і повітря в приміщенні. Відсутність дверей обов'язково потребує встановлення надійної витяжки, щоб запахи з кухні не поширювалися по всій квартирі.

Якщо ви вважаєте, що кухня має бути закритим приміщенням і без дверей не обійтися, то необхідно зробити меблі на замовлення, точно визначившись при цьому, без яких меблів та кухонного обладнання вам не обійтися. Найкраще, якщо ширина меблів мінімальна, а обідній стіл взагалі – складний або відкидний. Завдяки великій кількості фірм, зробити сьогодні якісні та стильні меблі за розмірами вашої кухні – не проблема. Використовуючи Г-подібне або П-подібне планування, а також світлі тони під час оформлення інтер'єра кухні, можна візуально збільшити її. І головне, створюючи дизайн кухні та підбираючи необхідне обладнання, намагайтеся уникати зайвих меблів, побутової техніки та посуду. В цьому вам дуже допоможе вбудована і багатофункціональна техніка.

Зонування кухні

Для того, щоб створити на кухні обстановку зручну для роботи, але водночас затишну для прийняття їжі, необхідно зонувати кухню, розділивши її на робочу зону та на їдальню або зону відпочинку. Звичайно, основне навантаження щодо розподілу простору має планування кухні, але зонувати можна і за допомогою різних дизайнерських і технічних засобів. Робоча зона кухні прив'язана до інженерних комунікацій і є місцем досить високої трудової активності, в той час як їдальня – це зона відпочинку і вона потребує спокійного і затишного місця при комфортному освітленні.

Правильне використання освітлення відіграє особливу роль в зонуванні будь-якого простору. Якщо їдальня знаходиться біля вікна, то окрім природного освітлення вдень, ввечері її необхідно виділити за допомогою вбудованих в карниз точкових світильників або, використовуючи декоративні настінні світильники. Дуже цікавим варіантом є застосування стельового світильника з регульованою висотою підвісу, який підвішується не по центру кухні, а безпосередньо над обіднім столом. Робочу зону можна виділити яскравим світлом люмінесцентних ламп, вбудованих в меблі та розташованих над мийкою або столом-шафою для готування продуктів. Освітлення плити, як правило, здійснюється за допомогою витяжки, яка має власне підсвітлення. Також, розділити простір кухні, можна використовуючи такий дизайнерський прийом, як багаторівневі стелі. При цьому кухня виглядатиме красиво, стильно й ефектно.

Досить поширеним прийомом зонування простору кухні є використання в різних зонах різних оздоблювальних матеріалів. Наприклад, робочу зону слід обкласти керамічною плиткою. Це практично, зручно та й вибір плитки сьогодні величезний. Плитка, яка взагалі є холодним матеріалом, добре підходить для робочої зони кухні, оскільки вона надійна, дуже різноманітна, гігіенчна та легко миється. Зону відпочинку краще оформити теплим і красивим матеріалом. Наприклад, облеїти шпалерами. Якісні сучасні шпалери, легко створять комфортну і затишну атмосферу в їдальні.

При зонуванні простору за допомогою оздоблювальних матеріалів, використовують найнесподіваніші сполучення та дизайнерські рішення, головне – щоб вони органічно виглядали в стилі, який ви обрали для оформлення кухні. Ще одним досить поширений прийом є зонування із застосуванням різних покриттів підлоги. Тут теж все залежить від вашого смаку і фантазії. Можна поєднувати однакове покриття, що відрізняється в різних зонах відтінками або рисунком, а можна взагалі комбінувати різні матеріали. Під час зонування кухні краще використовувати всі можливі варіанти, які не тільки допоможуть розділити простір на зони, але й водночас прикрасять інтер'єр. Це можуть бути всілякі перегородки, барні стійки (при плануванні кухні-острів), використання різних аспектів кухонних меблів, колірної гами, а також незвичайні варіанти декорування приміщення (від домашніх рослин до акваріумів).

Меблі, матеріали та побутова техніка

Сучасна кухня має бути обладнана необхідним набором меблів і побутової техніки для створення максимально комфортних умов під час приготування їжі, а також її прийому. Головна особливість сьогоднішніх кухонних меблів – це її модульність, яка дозволяє поєднувати елементи меблів з численною побутовою технікою та створювати велику кількість різних комбінацій меблевих гарнітурів. Крім того, сучасні меблі можна легко розмістити в будь-якій кухні.

Вибрати необхідні меблі нескладно, за умови, що ви заздалегідь визначилися, який варіант планування буде найбільш оптимальним і комфортним на вашій кухні. Якщо вам не подобаються меблеві гарнітури масового виробництва, то ви можете замовити індивідуальні меблі, які виготовлять з урахуванням усіх ваших побажань і особливостей приміщення кухні. Ви самостійно можете розробити дизайн меблів, конфігурацію, а також вибрати кольорову гаму та матеріали, з яких їх виготовлять.

Головне визначитися, який стиль кухні вам підходить – класика, кантрі, хай-тек або мінімалізм. Для фасадів класичних меблів використовується масив натуральної деревини або шпон; для більш простих варіантів кухонь застосовується ДСП, МДФ, якісний пластик, ламінат; для стиля хай-тек – усілякі поєднання скла та металу.

Матеріалом для виготовлення стільниць служить натуральний камінь, деревина, керамічна плитка, метал і ламіновані покриття, які стійко переносять різні ушкодження. Також популярним серед споживачів залишилося покриття, виготовлене зі штучного каменю, що імітує натуральний граніт або мармур. Покриття з натурального каменю не тільки виглядають красиво і стильно, але найголовніше вони дуже надійні та міцні в процесі експлуатації, оскільки вода, потрапляючи під стільницю, не руйнує її. Останнім часом дизайнери пропонують оригінальні варіанти стільниць, в покритті яких поєднуються різні види матеріалів.

Основні складові кухонного меблевого гарнітура – це різноманітні види шаф та тумб. Найбільш місткими є високі шафи-пенали, призначені як для зберігання продуктів, так і для сучасної техніки, посуду, інвентаря. При бажанні ви легко можете розмістити в шафі вбудовану техніку (духовку, гриль, мікрохвильову піч, фритюрницю). Для того, щоб високі шафи не розривали робочу поверхню, їх слід встановлювати на початку і в кінці лінії робочого циклу. Висоту шаф потрібно підбирати в залежності від ваших вимог, щоб можна було без проблем дістати все необхідне.

Дуже важливими предметами кухонних меблів є тумби. Такі тумби-столи, призначені для обробки продуктів, приготування їжі, готування страв, складають основу робочої зони кухні. Висота столу-тумби – 800 -850 мм, що і є робочим рівнем. Як правило, тумби-столи обладнуються всілякими висувними ящиками, різними полками, рівень яких можна регулювати, підносами та піддонами. Дверцята відкриваються не тільки в звичному напрямку, але і піднімаються вгору або зсуваються у бік. Висувні секції кухонних тумб є незамінними для кухні будь-якого розміру, оскільки використовується вся глибина тумби.

Сучасні висувні ящики мають велику кількість всіляких пристосувань і функціональних деталей, в яких можна зберігати столові прилади; ємності для чаю, кави, спецій; висувну дошку, призначену для нарізки, а також безліч речей, необхідних для кухонної роботи. Секції обладнані роликовими конструкціями, і тому достатньо легкого руху, щоб їх засунути. Тумби, як правило, більш об'ємні та місткі, ніж навісні кухонні шафи. Навісні шафи можуть бути звичними, а можуть – кутовими, якщо для облаштування кухні використовується Г-подібне планування. Таке оформлення є досить зручним і дозволяє використовувати увесь простір. Навісні шафи розташовуются на такій висоті від робочої поверхні, щоб було зручно розмістити електроприлади, які найчастіше використовуються (кавоварку, електрочайник, тостер, кухонний комбайн та інші). Незважаючи на те, що тумби та навісні шафи існують вже давно, завдяки розробкам дизайнерів і конструкторів вони стали не тільки більш функціональними, але й стильними: зі скляними дверцятами, внутрішнім підсвічуванням, ультрасучасним оздобленням зі скла, пластику та металу.

Кухня не буде повноцінною, якщо на ній не буде присутня найважливіша кухонна техніка, до якої відноситься плита, холодильник і мийка. Сьогодні вибір цих речей величезний, починаючи від фірм-виробників, технічних характеристик і закінчуючи дизайнерським виконанням, кольоровою гамою і матеріалом, із якого вони виготовляються. В даному випадку ви можете повністю довіритися своєму смаку або фірмам, у надійності яких ви впевнені. Під час вибору холодильника велике значення, окрім технічних характеристик, мають його розміри. Оскільки холодильник не єдина річ, що знаходиться на кухні, то і його розміри мусять відповідати розмірам приміщення. Всі відомі фірми, які виготовляють сьогодні холодильники, в боротьбі за споживача з кожним роком не тільки покращують якість продукції, але і впроваджують нові дизайнерські розробки. Сучасні холодильники мають красивий стильний вигляд, а також дуже зручні у використанні. Наприклад, холодильники, в яких використовується система "no frost", не потребують разморожування.

Традиційним центром кухні є, звичайно ж, плита. Саме завдяки плиті й виникла кілька століть потому кухня. Сучасні плити можуть бути електричними, газовими, змішаними (плита газова, а духовка електрична, оснащена грилем і вертелом). Плити також входять до переліку продукції, що випускається багатьма відомими фірмами. Тому вибір плити – справа нескладна. Головне знати, що хотіти і мати гроші. Дизайн сучасних плит настільки незвичайний і красивий, що іноді важко відразу впізнати, що це саме плита. Але яка б не була сучасна плита, вона обов'язково має бути оснащена витяжкою. Навіть якщо у вас на кухні є двері, все одно, уникнути неприємних запахів і гару, допоможе тільки присутність надійної витяжки, яка не тільки фільтрує повітря, але й відводить відпрацьоване повітря у вентиляційну шахту. Мікрохвильові печі справили на сучасній кухні справжню революцію, адже для приготування їжі не потрібно ані масло, ані вода. Жодна господиня сьогодні не обходиться без мікрохвильової печі. Вони дуже компактні, значно зменшують час приготування їжі, економлять електроенергію і мають естетичний вигляд. Модельний ряд мікрохвильових печей, які сьогодні випускаються, досить великий і різноманітний. Останнім часом мікрохвильові печі вбудовують в кухонні шафи. Це дуже зручно, а також раціонально.

Сучасні мийки виготовляють різних форм і розмірів. Однією з кращих вважається мийка круглої форми, виконана з нержавіючої сталі. В ній зручно чистити і мити, а також вона виглядає компактно і естетично. Якщо мийка має збоку ребристий піддон, то на ньому дуже зручно сушити вже вимитий посуд. Мийка мусить знаходитися недалеко від плити і мати з нею спільну робочу поверхню, а якщо вона розташована в куті, то це значно заощадить простір. При використанні планування кухня-острів, мийка розміщується в центрі. Як правило, в шафі під мийкою встановлюється ємність для сміття або поличка, на якій зберігається побутова хімія, яка потрібна для підтримки чистоти на кухні.

Якщо у вас є не тільки можливість, але і бажання, то в кухні можна встановити сучасну посудомийну машину. Вона не тільки значно полегшить домашню працю, особливо якщо у вас велика сім'я, але й допоможе заощадити споживання води та електроенергії. Коли в квартирі маленька ванна кімната, в якій не вистачає місця для пральної машини, то її можна встановити на кухні. Пральна машина з горизонтальним завантаженням зверху накривається стільницею, і у вас з'являється ще одна додаткова робоча поверхня.

Обідній стіл або бар-холодильник на коліщатах є дуже мобільними, їх можна легко переміщати по кухні, а за необхідності сховати десь у куточку. Якщо у вас після встановлення стандартного меблевого гарнітура залишається вільне місце між шафами, то можна вбудувати вузьку поличку на коліщатах, яка теж дозволить збільшити робочу поверхню.

Сьогодні велике поширення набула вбудована техніка й обладнання. Техніка з кухонними меблями виглядає єдиним цілим, крім того, раціонально використовується внутрішній простір ящиків і шаф. Подібний симбіоз має не тільки дуже стильний і красивий вигляд, але й високу гігієнічністю, що дуже важливо для кухні.

Якими б красивими не були меблі на кухні, але, заходячи в приміщення, відразу звертаєш увагу на стіни, підлогу, стелю та інші елементи інтер'єра. Маючи сьогодні величезний вибір оздоблювальних матеріалів, облаштувати кухню нескладно, головне визначитися з дизайном. Кухня має бути не тільки сучасною і красивою, але комфортною і затишною. Оздоблювальні матеріали, які використовуються на кухні, як правило, зносостійкі та надійні.

Підлога на кухні потребує особливої уваги, оскільки її доводиться доволі часто мити. Тому потрібно щоб покриття підлоги було не тільки водостійким, але й легким для прибирання. Такі якості мають наступні матеріали: лінолеум різних видів, керамічна плитка, натуральний камінь, паркет, ламінат. У всіх цих матеріалах є як переваги, так і недоліки. Лінолеум, плитка і камінь добре миються, мають багату кольорову гаму, зручні в обслуговуванні. Однак плитка і натуральний камінь, досить холодні матеріали для нашої кліматичної зони, а лінолеум досить легко зіпсувати. Паркет і ламінат – це теплі та затишні матеріали, але вони погано переносять вологе прибирання. Тому вибір матеріалу для покриття підлоги залишається за вами. Ретельно подумавши та все зваживши, ви обов'язково знайдете оптимальне для вас рішення. Великі зміни відбулися в технології обробки стелі. Стандартні побілку та водоемульсійну фарбу замінили підвісні конструкції, стельові плити та панелі. Однією з найцікавіших новинок стали натяжні стелі. Ці стелі відрізняються високою міцністю, не вигорають, не вбирають кухонні запахи, не покриваються з часом тріщинами. Крім того, їх використання дає можливість приховати дефекти стелі, електропроводку, а також інші інженерні комунікації. Використання багаторівневої стелі дозволяє не тільки зонувати кухню, але і створити абсолютно незвичайний інтер'єр приміщення за допомогою освітлення на різних рівнях.

Шпалери, як і раніше, залишаються найбільш популярним матеріалом для оформлення стін у кухні. Сьогоднішнє різноманіття кольорів і фактури шпалер можуть задовольнити найвимогливіший і вишуканий смак. Для кухні зручним варіантом є вологостійкітаі зносостійкі вінілові шпалери. Цими шпалерами можна обклеїти зону відпочинку, а для облаштування робочої зони краще використовувати керамічну плитку. Керамічна плитка протягом багатьох років не втрачає популярність за рахунок своїх гігієнічних властивостей, вологостійкості та довговічності. Завдяки використанню в оформленні стін двох різних матеріалів, відбувається розподіл кухонного простору на окремі зони. Плитку і шпалери необхідно підбирати так, щоб, розподіляючи кухню на зони, вони в той же час гармонійно вписувалися в дизайн приміщення. Вирішуючи питання про колір кухонних меблів потрібно враховувати загальну колірну гамму, яка використовується під час облаштування приміщення. Тут важливу роль відіграє забарвлення підлоги, стін, стелі, а також загальний інтер'єр не тільки кухні, а й всієї квартири.

Освітлення кухні має бути різноманітним і залежить від вашого смаку та технічних можливостей. Дуже ефектним і функціональним буде багаторівневе освітлення, якщо на кухні виконана відповідна стеля. Підвісні стелі дозволяють використовувати точкові світильники, які добре зонують кухонний простір. Крім того, для підсвічування карнизів, навісних шаф, полиць в шафах, а також обіднього столу можна використовувати точкові світильники. Локальні джерела світла мають забезпечувати хорошу освітленість робочої поверхні. Для цього під навісними шафами в робочій зоні закріплюється довга та яскрава люмінесцентна лампа. Над обіднім столом найкращим варіантом буде світильник з регульованою висотою підйому. Якщо обідній стіл розташований біля стіни, то можна використовувати бра або торшер. Сучасне освітлення кухні мусить не тільки органічно вписуватися в інтер'єр, але й підкреслювати його оригінальними декоративними світильниками, їх розташуванням або іншими деталями.

Для того щоб прикрасити та підкреслити інтер'єр кухні, існує безліч можливостей. Це і красиво задрапіровані легкі штори або жалюзі на вікнах, якщо кухня виходить на сонячний бік, і декоративні домашні рослини, що цвітуть круглий рік, а також незвичайні предмети хатнього начиння, картини, годинникі та взагалі всілякі красиві дрібнички. Останнім часом практично будь-який кухонний предмет стає прикрасою інтер'єра: елегантні чайники, витончені кавоварки, декоративні набори для спецій, незвичайної краси посуд. Багато хто з відомих дизайнерів працюють з посудом, створюючи новий і сучасний вигляд для звичних речей.

Об'єднання кухні з іншими приміщеннями

Сьогодні з'явилися нові види квартир, які називаються студією. Назва зовсім не означає, що в ній живе і працює творча людина. Це, як правило, однокімнатна квартира, в якій знесена більша частина перегородок, а передпокій, вітальня і кухня об'єднуються в одне приміщення. Зонується таке велике приміщення за допомогою сходів, колон, розсувних легких перегородок, арок, освітлення та інших дизайнерських прийомів. Мешканцями такої квартири зазвичай бувають холостяки, дівчата або сім'ї без дітей. Кухня в такому приміщенні відіграє виключно символічну роль. У ній можна розставити необхідну сучасну техніку, але готувати, як це прийнято, на такій кухні, навряд чи хто буде. Хоча розігріти принесені продукти, охолодити напої та зібратися веселою компанією цілком можливо.

Якщо ж кухня використовується за своїм прямим призначенням, але вона маленька за розмірами, а ваша велика і дружна родина любить спільні обіди і вечері, то при бажанні можна знайти вихід з цієї ситуації. Можливо, об'єднання з будь-якою кімнатою, допоможе розв'язати цю проблему.

Кухня-вітальня

Якщо поряд з кухнею розташована вітальня, то, прибравши внутрішні перегородки можна отримати простір, який об'єднуватиме в собі одночасно властивості кухні та вітальні. Сьогодні таке перепланування досить поширене серед населення. Об'єднана кімната повинна мати функціональний розподіл на зону кухні та зону відпочинку. Іноді для цього використовують поріжок, який розділяє кухню та вітальню, а іноді – сходинку, яка утворюється за рахунок того, що підлогу в кухні трохи піднімають.

Відділятися одне від одного приміщення можуть і за допомогою покритя підлоги. В зоні кухні покриття краще зробити з лінолеуму або керамічної плитки, оскільки необхідно регулярно робити вологе прибирання. У вітальні підлога не має потреби в постійному вологому прибиранні, тому краще використовувати такі матеріали як ламінат, паркет, ковролін. Сьогодні можна підібрати такий рисунок лінолеуму або плитки, які точно передають рисунок паркету або ламінату. Це так звані матеріали-компаньони. Тому, використовуючи різні види матеріалів схожі за відтінками та фактурою можна створити дизайнерську композицію, яка об'єднуватиме різні функціональні зони.

Як покриття для стін в зоні кухні найкраще обрати керамічну плитку, а для зони відпочинку підібрати шпалери, які за стилем поєднуватимуться з плиткою. Дуже ефектною деталлю інтер'єра, є арка, яка ніби роз'єднує загальне приміщення на дві зони. Вітальня – це зона відпочинку, в якій збираються члени сім'ї не тільки на обід та вечерю. Як правило, вітальня являє собою кімнату, що належить усій родині й є своєрідним центром квартири. В ній може бути розташований домашній кінотеатр, камін, музичний центр. Відповідним буде й інтер'єр зони відпочинку. Велика кількість м'яких меблів, килим, декоративні подушки, різноманітні декоративні елементи та вишукані аксесуари.

Світло в зоні відпочинку мусить створювати затишну та інтимну обстановку. Тому найкраще використовувати торшери, бра, настільні лампи з м'яким світлом. Над обіднім столом можна повісити красиву люстру, яка виокремить зону їдальні. Адже за обіднім столом збирається на свята не тільки вся сім'я, а й рідні та друзі.

Кухню необхідно облаштувати сучасною кухонною технікою та обладнанням, а якщо залишається місце, то слід поставити невеликий столик, за яким можна перекусити або випити чаю, не чекаючи збору всієї родини. Розділити кухню і вітальню можна за допомогою барної стійки або легкої розсувної перегородки. Іноді, в особливо урочистих випадках, кухню слід приховати від сторонніх.

Найголовніше при поєднанні кухні з вітальнею – це зберегти єдність стиля та кольору. Незважаючи на те, що різні зони необхідно виділяти, загальний простір має залишатися єдиним, виконаним в одному дизайнерському стилі. В цьому випадку об’єднання вітальні та кухні буде доцільним, а, крім того, виправданим кроком. Ви отримаєте велику, зручну і багатофункціональну кімнату, яка не тільки об'єднуватиме всіх членів вашої родини, але й безперечно стане улюбленим місцем в квартирі для всіх домочадців.

Кухня-їдальня

Якщо ви хочете мати кухню не тільки як робочу зону, то можна, об'єднавши кухню з прилеглою до неї кімнатою, зробити кухню-їдальню. Завдяки об'єднанню ви отримаєте велике приміщення, в якому можна готувати, спілкуватися з сім'єю та приймати гостей. В цьому приміщенні обов'язково треба виділити зони – робочу та відпочинку. Оскільки робочою зоною є безпосередньо кухня, то необхідно вибрати відповідне планування кухні. Досить естетично виглядає планування в один ряд, при цьому вільне місце можна максимально використати для облаштування зони їдальні. Для того, щоб відокремити зони, використовують різні рівні підлоги або зробивши поріжок. У приміщенні кухня-їдальня позначення різних зон можна здійснювати за допомогою таких прийомів: застосування різних матеріалів для покриття стін і підлоги, використання підвісної та натяжної стелі, а також вбудованих світильників, арочних прорізів, розсувних дверей, легких перегородок тощо.

Робоча зона кухні має бути оформлена так, щоб кухонні меблі та техника були пов'язані єдиним стилем з меблями та технічним обладнанням, що використовується в їдальні. Можна вибрати для кожної зони своє колірне рішення. В зоні кухні краще всього застосовувати точкові світильники і люмінесцентні лампи, а в зоні їдальні зручною буде люстра над обіднім столом. Вечорами затишну обстановку створюватимуть бра або декоративні настільні лампи. Для тимчасового розділення зон можна використовувати легкі декоративні перегородки, які за необхідності легко поставити або прибрати. Зонує простір також використання різних покриттів для підлоги. За допомогою барной стійки, розташованої на межі зон, можна приховати частину кухонних атрибутів. У зоні їдальні крім обіднього столу і стільців, можна встановити диван, крісла, телевізор, акваріум, шафу-купе та інші необхідні вам меблі. В цьому випадку їдальня стане повноправною кімнатою відпочинку для всієї родини.

Облаштування кухні в квартирі або заміському будинку справа дуже непроста, і потребує від людини, що створює дизайн приміщення, не тільки присутність відчуття смаку і стиля, але й багатьох знань. Адже крім всіляких видів оздоблення, підбирання та розстановки меблів, сьогодні в кухні використовується величезна кількість сучасної техніки. Кухня – це напевне найбільш просунунене в технічному плані приміщення в квартирі. Тому необхідно мати не аби який талант, щоб на невеликій площі поєднати в єдине ціле з одного боку технічний прогрес, а з іншого – комфорт і затишок.

Спеціальні приміщення.

Їдальня.

Понад сто років тому, більшість будинків і квартир не обходилася без їдальні, яка була не тільки важливим, але й обов'язковим приміщенням. В ній традиційно на обід і вечерю збиралася вся родина, відзначалися сімейні свята і торжества, а також приймали гостей. Однак, внаслідок будівництва малогабаритних квартир, їдальня, як окрема кімната, практично перестала існувати, перетворившись на складову частину вітальні або кухні. Сьогодні їдальня, яка починає повертати своє втрачене положення, може займати або окрему кімнату в будинку, або поєднуватися з кухнею чи вітальнею. Для того, щоб їдальня була комфортною та затишною кімнатою, необхідно ретельно продумати не тільки дизайн приміщення, але і правильно підібрати меблі, освітлення, аксесуари. Інтер'єр кімнати багато в чому залежить від того, яку частину приміщення займає їдальня. Якщо їдальня в квартирі сполучена з кухнею або вітальнею, то хоча її дизайн і має співпадати зі стилем цих приміщень, але при цьому необхідно чітко розмежовувати різні зони простору.

У випадку, коли їдальня займає спільне приміщення з кухнею, можна зробити досить велику та зручну багатофункціональну кімнату. В ній обов'язково потрібно виділити робочу зону (кухню) та саме їдальню. Відокремлюють зони за допомогою різних дизайнерських прийомів. Наприклад, такого, як арочний проріз, який додасть кімнаті не тільки стильний вигляд, але зробить її світлою і просторою. Також для зонування в сучасному дизайні використовуються багаторівневі стелі, різноманітні види розсувних дверей, підлога, що має різні рівні, які поєднуються за допомогою сходів. Використання різних за кольором та фактурою матеріалів під час оформлення зони кухні та їдальні, сприяє не тільки розподілу цих приміщень одне від одного, але й створенню найбільш практичних і зручних варіантів облаштування кімнати. Наприклад, для зони кухні, що потребує постійного вологого прибирання, краще використовувати різні види плитки (для підлоги і стін), лінолеум, а також шпалери, що миються. Для зони їдальні більше підійдуть матеріали, які створюють в кімнаті теплу та комфортну обстановку: паркет, ламінат, килимове покриття, текстильні шпалери або шпалери під фарбування.

Досить зручним є варіант, коли їдальня сполучається з вітальнею. Закінчивши застілля, ви можете спокійно переміститися в зону відпочинку і продовжити подальше спілкування. Оскільки і їдальня, і зона відпочинку в вітальні призначені в першу чергу для того, щоб насолоджуватися смачною їжею, бесідою та спілкуванням з друзями або сім'єю, то ці зони, як правило, відокремлюють досить умовно – легкими декоративними перегородками або за допомогою меблів. В такій кімнаті, крім звичних для їдальні меблів, знадобиться комплект м'яких меблів (диван, крісла), телевізор або домашній кінотеатр, музичний центр, а також інші меблі, необхідні вам для створення затишної зони відпочинку.

Якщо під їдальню виділяється окрема кімната в будинку чи квартирі, то це не тільки говорить про матеріальні можливості та домашній побут господарів, але й потребує ретельної та всебічної розробки інтер'єра їдальні. В цьому випадку їдальня стає приміщенням, призначеним як для сімейних свят, так і щоденного спілкування за обіднім столом.

У такій кімнаті як їдальня, меблі найчастіше розставляють у центрі. Вибираючи гарнітур для їдальні необхідно підібрати саме такий стиль, який дозволить підкреслити достоїнства приміщення, додасть йому комфортності та стильності. З огляду на свій смак, ви можете віддати перевагу меблевому гарнітуру будь-якого дизайнерського напрямку: від класики і модерну до хай-тека і кантрі. Головне – щоб він узгоджувався з дизайном кімнати, її параметрами і декором стелі, підлоги, стін, дверей і вікон. Основу столового гарнітура складають стіл, стільці та різні види шаф для посуду і хатнього начиння: гірки, буфети, комоди, серванти, скляні вітрини, полиці.

Стіл – це головний предмет у їдальні. Його форма – кругла, прямокутна, квадратна чи овальна, залежить від вашого смаку, а також дизайну і планування приміщення. Розміри столу можуть бути різними, але якщо це справжня їдальня, то потрібний великий стіл, який за необхідності ще й розкладається. Стіл-трансформер – це оптимальний варіант в приміщенні будь-якого розміру. Взагалі найбільше поширення отримав стіл розміром 160х 90 см.

Виготовляють столи, як правило, з різних порід деревени. Особливою популярністю користується меблі зі світлого дерева (горіх, вільха, світлий дуб). Матеріал необхідно вибирати міцний і вологостійкий, а також стійкий до поверхневих ушкоджень і високої температури. Сьогодні дуже сучасний і красивий вигляд мають столи, виготовленні зі скла або металу. До того ж вони сприяють візуальному збільшенню кімнати. Однак скло і метал не можуть створити тієї атмосфери затишку і тепла, якою відрізняються вироби з натурального дерева. Використання скатертини і декоративних серветок не тільки допоможе захистити стільницю від пошкоджень, але й додасть яскравості та свіжості в інтер'єр їдальні.

Стільці в їдальні відіграють не менш важливу роль, ніж стіл. Як правило, стіл і стільці підбираються в єдиному дизайнерському виконанні. Важливу роль під час вибору стільців має міцність, зручна конструкція, оббивка та довговічність. Найбільш надійна і зручна оббивка виготовляється з натуральної шкіри. Як оббивка не менш красиво виглядають гобелени та різні види тканин. Сьогодні дизайнери пропонують величезний вибір стільців, які відрізняються не тільки різними формами спинки і сидіння, але й матеріалом, з якого вони виготовляються. В їдальнях, виконаних в класичному стилі, використовуються стільці, зроблені з натуральної деревеви берези, горіха, клена, бука, сосни.

Традиційною прикрасою їдальні є буфет. Зазвичай він вищий за сервант, а верхня частина має скляні дверцята. Вони можуть бути прозорими, з матового або різнокольорового скла. Нижня частина буфета представляє собою тумбу з дерев'яними дверцятами та різними висувними ящиками. Взагалі буфет і сервант виконують практично однакові функції. Вони використовуються для зберігання столових приборів, посуду, рушників, серветок, скатертин тощо. Серванти, крім того, облаштовуть барами для спиртних напоїв. Як правило, в засклених частинах сервантів, буфетів і гірок виставляють найкрасивіший посуд, декоративні статуетки, сувеніри. Дорогі вази, старовинні блюда, антикварні вироби з бронзи і порцеляни можна розмістити на відкритих полицях і в скляних вітринах, а картини розвісити на стінах їдальні.

Для освітлення їдальні використовують декілька джерел світла. Над обіднім столом краще за все повісити красиву люстру, бажано з регульованою освітленістю. Тоді у вас буде можливість в залежності від обставин регулювати яскравість світла. Вечорами комфортну обстановку для відпочинку всіх членів родини допоможуть створити різноманітні джерела локального освітлення – торшер, бра, настільна лампа.

За допомогою декоративних рослин, таких як різні види пальм, фікусів, драцен, їдальня набуде дуже невимушеного та затишного вигляду.

Для того, щоб їдальня стала улюбленою кімнатою і для вашої родини, і для ваших друзів, вона крім красивого и оригінального інтерьера, має бути наповнена духом доброти, привітності та гостинності.

Кабінет.

Кабінет є обов'язковим атрибутом жилого приміщення, коли господар, або вимушений, або вважає за краще працювати дома. Якщо у вас є можливість виділити окрему кімнату в квартирі або заміському будинку, то створити нормальні умови для плідної праці вдома, зовсім неважко. Для цього необхідно насамперед облаштувати робочий кабінет. Під час розробки дизайну кабінету необхідно враховувати, що дана кімната під може бути багатофункціональною і використовуватися не тільки для роботи. В кабінеті також можуть відбуватися ділові переговори та конфіденційні зустрічі в неофіційній домашній обстановці. Крім того, кабінет досить часто використовується як бібліотека, сховище для колекції або як місце для відпочинку й усамітнення. Звичайно, на оформленні кабінету відбивається не тільки індивідуальність господаря, але також його звички і уподобання. Оскільки кабінет є закритим для сторонніх приміщенням (мова йде про окрему кімнату в квартирі), і не всі члени сім'ї мають туди вільний доступ, то власник кабінету може тримати там важливі та дорогі для нього речі.

Дизайн кабінету, меблі, які в ньому знаходяться, а також усе оформлення кімнати повністю залежить від смаків та уподобань його власника. Якщо господар кабінету працює вдома так само як і в офісі, за комп'ютером, то йому навряд чи знадобиться кабінет у тому класичному стилі, яким він є впродовж декількох століть. Скоріше навіть, навпаки, в такому кабінеті комп'ютер виглядатиме не дуже доречно. Та й робота за комп'ютером не потребує кабінету як такого, в класичному розумінні цього слова. В даному випадку підійдуть зручні офісні меблі, які не тільки дуже компактні та мобільні, але й досить стильні. Сучасні комп'ютерні меблі органічно виглядатимуть в багатьох місцях квартири, і для них не обов'язково виділяти окрему кімнату. Коли немає можливості обладнати кабінет в окремій кімнаті, то для комп'ютерної техніки можна використати нішу, переобладнану комірчину або частину кімнати, в якій завжди знайдеться вільне місце. Якщо власник квартири творча людина або науковець, банкір, бізнесмен, або взагали людина, якій необхідний окремий і солідний кабінет, то створення його інтер'єра справа непроста і досить дорога. Можна звернутися до професіональних дизайнерів, які запропонують велику кількість цікавих дизайнерських розробок. Якщо ж ви впевнені в своєму смаку і чітко знаєте, як має виглядати саме ваш кабінет, то це завдання цілком здійсненне. Найголовніше – визначитися чим для вас є кабінет і в залежності від його функцій та вашої професійної діяльності, можна підбирати інтерьер, меблі, обладнання, оргтехніку.

Як правило, інтер'єр кабінету наочно демонструє не тільки достаток, але й стилістичні переваги його власника. Солідна забезпечена людина обере, швидше за все, класичний стиль інтер'єра. Такий дизайн визначає велика кількість натуральної деревени, що використовується під час оформлення приміщення – дерев'яні панелі для стін і стелі, паркет або паркетна дошка – для підлоги. Меблі, також зроблені з цінних порід дерева та інкрустовані бронзою, виглядають солідно і масивно. Стандартний комплект меблів для кабінету складається з книжкових шаф, письмового столу, крісла для роботи, дивана.

Класичний стіл, як правило, двотумбовий, дуже надійний і довговічний. Антикварні столи, виконані відомими майстрами, передаються з покоління в покоління. У класичному інтер'єрі оббивка м'яких меблів виконується традиційно з натуральної шкіри. З аксесуарів цьому стилю підійдуть свічники, вази, настільні лампи або письмове приладдя з бронзи, картини в дорогих і красивих рамах, а на підлозі предметом, що підкреслює обраний стиль, буде килим. Завдяки використанню таких матеріалів як дерево і шкіра, в кабінеті потрібно тільки сухе прибирання. Звичайно, сучасний кабінет, навіть оформлений у класичному стилі, без комп'ютера не буде повноцінним. Що ж робити, якщо він явно випадає зі стилістичного оформлення кімнати?

Найбільш вдалий варіант – це розмістити сучасну техніку в шафі, акуратно провівши кабелі для її підключення, або приховати комп'ютер за антикварної ширмою.В кабінетах, виконаних у сучасному класичному інтер'єрі, використовуються меблі з натурального дерева світлих порід, а також декоративні аксесуари з легких матеріалів – кераміки, скла, порцеляни.

Якщо ви молоді та сучасні, то вас зацікавить такий інтерьєрний стиль як хай-тек , для створення якого використовується якісний пластик і всілякі види скла, а комп'ютер на вашому столі буде головним атрибутом кабінету. Комплект меблів у цьому випадку поповниться тумбами для аудіо і відеотехніки. Якщо у вас в квартирі кабінет суміщений з бібліотекою, то вам знадобляться додаткові шафи для книг.

На сьогоднішній день у продажу є декілька видів шаф: шафи-купе або вбудовані, корпусні шафи та модульні системи. Які шафи підійдуть до стилю вашого кабінету вирішувати, звичайно, вам. Всі шафи виготовляються з сучасних якісних матеріалів. Крім того, вони мають різний дизайн і конструктивні рішення, достатній вибір кольорів, а також, кожна має свої переваги.

Для того, щоб кабінет був і затишним, і діловим, і комфортним одночасно, необхідно ретельно продумати його освітлення. Оптимальним є використання різних джерел світла. Наприклад, світильник мусить давати м'яке розсіяне світло, а на робочому столі знадобиться настільна лампа, яка водночас може бути оригінальним елементом декору. Якщо у вас в кабінеті передбачений невеликий диван або канапе, то не завадить поставити торшер або повісити бра. Завершуючи оформлення кабінету, не забудьте підживити і прикрасити його за допомогою таких аксесуарів, як акваріум, домашні декоративні квіти та рослини, різні антикварні речі, настінні годинники, картини, фотографії дорогих і близьких вам людей.

Кабінет – це незвичайна кімната, в якій напружена і плідна праця поєднується з повноцінним відпочинком. Вийшовши з-за столу, ви можете затишно розташуватися на дивані, і ніхто з членів сім'ї не заважатиме вам на самоті. Тому, якщо у вас є можливість зробити в квартирі кабінет, не сумнівайтеся, а додайте максимум зусиль, щоб зробити це помешкання комфортним, стильним і достойним звання кабінету.

Ванна кімната: планіровочні рішення, зонування, матеріали, освітлення, колір, обладнання.

Раніше, отримуючи квартири з ванними кімнатами та туалетами стандартних розмірів, а іноді навіть обє'днаними, ми рідко замислювалися про таке поняття, як дизайн ванної кімнати. Але все змінюється і сьогодні під час купівлі квартири, ми звертаємо увагу не тільки на розміри і планування кімнат, кухні чи балкона. Нас цікавить і ванна кімната. Сучасна людина розуміє, що їй необхідно мати і сучасну ванну. На Заході до цієї думки дійшли вже давно. Розробка дизайну та інтер'єра ванної кімнати є пріоритетним і вигідним напрямком для сучасних дизайнерів, а кількість ванних кімнат безпосередньо залежить від кількості кімнат у квартирі або будинку. Ми на жаль не так давно почали розуміти, що ванна кімната має не тільки банно-пральне призначення. Ванна є особливим місцем у квартирі. Вона дає можливість отримати заряд енергії перед важким робочим днем, а ввечері допоможе розслабитися, усамітнитися та відпочити. У ванній кімнаті наш день починається, в ній він і закінчується. Саме тому, створюючи дизайн ванної кімнати, необхідно ретельно продумати не тільки загальний вигляд приміщення, але й підібрати відповідні предмети інтер'єра, меблі, декоративне оздоблення, сантехніку, освітлення, аксесуари..

Дуже важливо правильно облаштувати ванну кімнату. Навіть якщо вона і невелика за розмірами, необхідно обладнати ванну максимально зручно і практично, не забуваючи про створення красивого інтер'єра. Тоді її відвідування допоможе вам не тільки відновити життєву енергію, але й іноді відчути себе відпочиваючим на курорті.Вибір дизайну ванної кімнати повністю залежить від вас і вашого світовідчуття. Дизайн ванної можна зробити таким, щоб він був стилістично єдиним з іншими приміщеннями у квартирі, а іноді краще, щоб він повністю відрізнявся від загального дизайну. Важливу роль тут відіграють як площа, так і форма самої ванної кімнати, але завдяки розробкам сучасних дизайнерів, можна вибрати саме такий стиль, який вам до душі.

Якщо ви вирішили оформити ванну кімнату в класичному стилі, то стіни необхідно облицьовувати мармурової плиткою, а меблі підібрати з натурального каменю такі, щоб їх рисунок і колір відповідали оздобленню стін. Колір плитки можна вибрати на свій смак. Обов'язковим елементом класичного стиля є використання таких матеріалів, як граніт або мармур. Наприклад, популярні зараз мармурові стільниці вдало поєднуються з меблями світлих тонів. До цього стиля підійде і венеціанська штукатурка, яка імітує натуральний камінь. Однак такий дизайн виглядатиме дійсно стильно і красиво тільки у ванних кімнатах великих за розміром. Оформлення в сільському стилі (кантрі) дозволяє вживати натуральні матеріали з елементами нескладного оздоблення ручної роботи. Широко використовуються плетені меблі, зроблені з матеріалів, стійких до підвищеної вологості. Атмосфера старовини створюється за допомогою ретростиля. В оздобленні стін переважає дерево світло-коричневих тонів або червоне, а також меблі, виготовлені з різних порід дерева. Будь-які предмети старовини, пов'язані з ванною, чудово підкреслюватимуть обраний стиль. Великі можливості поекспериментувати дає етнічний стиль. Ванна кімната опоряджується деревом або натуральним каменем, бажано сірого або коричневого відтінку. В оформленні застосовуються в основному природні матеріали. Сучасні технології та оздоблювальні матеріали дозволяють під час облаштування ванної кімнати здійснити будь-які фантазії.

Слід враховувати, що найчастіше ванна кімната є хоча й невеликим, але функціонально важливим приміщенням в квартирі. Тому, обираючи інтер'єр ванної, не можна забувати про те, що в ній знаходиться велика кількість життєвонеобхідних речей: ванна або душова кабіна, сантехнічні прилади, меблі та інші аксесуари. І для того, щоб у ванній кімнаті було комфортно, потрібно всебічно продумати її облаштування, оскільки ванна відноситься до приміщень з підвищеною вологістю та температурою.

Оздоблювальні матеріали

Найбільш поширеним способом оздоблення ванної кімнати є керамічна плитка, вибір якої на сучасному ринку величезний – починаючи від кольору і закінчуючи розміром та фактурою. Будь-яка ваша фантазія буде втілена в життя.

Як і раніше, користується великим попитом укладка плитки з бордюром, коли внизу викладається кахель більш темних відтінків, який вище переходить у світлі тони. Цікавим рішенням, з точки зору дизайну, буде дзеркальна плитка. До речі, якщо ви хочете зробити ванну кімнату візуально вище, то для цього якнайкраще підходить дзеркальна стеля. Великою популярністю сьогодні користується штучний камінь. Оскільки він має широкий спектр відтінків і фактур, то ідеально підходить як для оздоблення стін, так і підлоги.

Мармур, будучи модним, але досить дорогим матеріалом, також часто застосовується для оздоблення ванної кімнати. Використання мармуру в поєднанні з іншими матеріалами, додає інтер'єру ванної неповторне благородство і вишуканість. Новітнім винаходом для оздоблення ванної кімнати є так званий агломерат, який широко використовується як для настінних, так і для підлогових покриттів. Агломерат – це сполучення різних мінералів за допомогою цементуючої речовини. Виглядає агломерат як великі та тонкі блискучі плити різноманітних кольорів. З агломератом легко працювати – достатньо, щоб поверхня була рівною.

Якщо ви проти всіляких викрутасів, то стіни у ванній кімнаті можна пофарбувати водоемульсійною фарбою, призначеною для вологих і теплих приміщень, схильних до конденсації. Фарба з часом не жовтіє, легко миється, має підвищену зносостійкості, а також спеціальні добавки, які не дозволяють утворюватися грибковому нальоту та цвілі на стінах ванної кімнати.

Підлога у ванній має дуже велике значення для мешканців. По-перше, вода, стікаючи на підлогу, робить її слизькою, а по-друге, – холодною. Людина може посковзнутися і впасти, а може переохолодитися і захворіти. Холодній підлозі є альтернатива – тепла підлога, яка не лише нагріває холодну плитку, що покриває підлогу, а й обігріває ванну кімнату від підлоги до стелі. Зробити теплу підлогу зовсім нескладно. Якщо у вас підлога, що обігрівається, і надійна вентиляція, то у ванній кімнаті не буде вогкості, а відповідно, і пов'язаних з нею неприємностей.

Припустимо, що вас не цікавить тепла підлога. Тоді не забудьте послати невеликий симпатичний килимок біля ванни. Він захистить від холоду і води ваші ноги, а заодно прикрасить ванну кімнату.

Вибираючи матеріал для стелі у ванній кімнаті, потрібно пам'ятати, що головною його якістю має бути вологостійкість. Взагалі, можна пофарбувати стелю, як і стіни, водоемульсійною фарбою.

Але якщо ви хочете, щоб стеля у ванній відповідала інтер'єру, була функціональною і стильною, зробіть її підвісною. Тоді ви водночас розв'яжите проблему, куди прибрати електропроводку та елементи вентиляційної системи. Можна використовувати плиткові підвісні стелі, що складаються з мінеральних волокон, або зі сталевих модулів. Вони не бояться вологи. Але краще за все для ванної кімнати підходять підвісні стелі з алюмінієвих рейок. Вони не промокають і не іржавіють, легко монтуються, а також прості у догляді. Будь-яке забруднення без проблем усуваються засобами, що чистять. Завдяки великій кольоровій гамі, а також за допомогою сполучних кріплень, можна зробити абсолютно незвичайну стелю, виконану за індивідуальною дизайнерською розробкою. Якщо вам до вподоби багаторівнева стеля з підсвічування, тоді необхідно використовувати вологостійкий гіпсокартон.

Сантехнічне обладнання

Пройшли часи, коли ванна кімната була «попелюшкою» у квартирі. Сьогодні ванна за дизайнерськими можливостями і оформленням інтер'єра може позмагатися з будь-яким іншим приміщенням у квартирі. Найбільші можливості для втілення найсміливіших дизайнерських фантазій, мають власники котеджів та будинків індивідуальної забудови. Завдяки тому, що площа ванної кімнати велика, її можна оснастити найкрасивішим і дуже зручним сучасним обладнанням. Головним предметом у ванній кімнаті є, звичайно ж, сама ванна. На сьогодні дизайнери розробили ванни самих різних форм та кольорів. Залежно від розмірів і планування приміщення, ви можете вибрати класичну прямокутну ванну або кутову трикутну, або овальну. Колір ванни підбирається в залежності від основного кольору, який використовується при оформленні інтер'єра ванної кімнати. Сьогодні виробники пропонують велику кількість різноманітних ванн, які відрізняються не тільки формою, але й зроблені з різних матеріалів. Крім давно всім відомих чавунних емальованих ванн, можна вибрати сталеву емальовану або акрилову ванну, і навіть мармурову. Чавунні ванни досі найбільш популярні серед більшості населення. Вони надійно тримають тепло, довговічні (не втрачають блиск і колір) та міцні. Сучасні ванни з чавуну закордонного виробництва мають витончені форми, вони обладнані красивими й зручними ручками і відзначаються високою якістю емалі. Крім того, покриття таких ванн перешкоджає ковзанню, а відповідно і оберігає від падіння. Найкращі чавунні ванни виготовляють в Іспанії та Франції. Любителі полежати в ароматній піні та розслабитися у ванні, звичайно, оберуть чавунну ванну, яка має високу теплоємність.

Сталеві ванни легші, ніж чавунні, але при цьому і набагато швидше остигають. Зараз виробники сталевих емальованих ванн розробляють різні способи щодо поліпшення їх технічних показників. Якщо ви розпочали ремонт у ванній, то повинні пам' ятати, що за правилами техніки безпеки сталеві та чавунні ванни необхідно обов'язково заземлити. Найпопулярніші на Заході акрилові ванни, завдяки своїй різноманітності та хорошим показникам, знаходять останнім часом все більше прихильників і у нас. Ці ванни можуть бути зовсім різного розміру і форми: квадратні, круглі, хвилеподібні, овальні, прямокутні, кутові. Акрилові ванни легкі та міцні, мають високу теплоємність і за ними досить легко доглядати. Установлюються полімерні ванни, як правило, у великих за розмірами ванних кімнатах. Акрилові ванни за своїм оснащенням є найбільш сучасними. Вони мають електронне управління, гідромасажні системи (джакузі), підлокітники і сидіння, а також красиве декоративне підсвічування та різні вставки з прозорого матеріалу. Якщо на борт ванни встановити змішувач з розподілом напору води каскадом, то ванна виглядатиме надзвичайно красиво. Акрилова ванна не тільки дуже зручна щодо підключення і з'єднання різних змішувачів та різноманітних технічних пристроїв і арматури, але має ще одну позитивну якість – не дає бактеріям поширюватися у вологому і теплою середовищі.

Якщо ваша ванна кімната має невеликі розміри, і ви спокійно ставитеся до можливості поніжитися у теплій ароматній піні, то, слід подумати про встановлення сучасної та комфортабельної душової кабіни. Такі кабіни з'явилися на нашому ринку не так давно, але завдяки своїм перевагам стали досить популярними. Душові кабіни займають мало місця, мають стильний і красивий вигляд, гігієнічні, економічні (скорочують витрати води), а також виконуються в різних варіантах: звичайна душова кабіна, гідросауна та гидродуш. Форми і розміри душових кабін бувають зовсім різними й на будь-який смак. Ви легко зможете підібрати кабіну за необхідними розмірами і розташувати її в потрібному місці, оскільки душові кабіни можуть бути прямокутні та кутові, а також асиметричні й симетричні. Вибір скла в кабіні залежить від вас. Можна вибрати кольорове скло або дзеркальне, а можна обійтися тонованим. У душовій кабіні обов'язково є підсвічування. Коли ви користуєтеся душовою кабіною, комфорт забезпечується за допомогою примусової вентиляції, високого піддона, душової стійки, яку можна регулювати, кількох видів струменя, гідромасажу для ніг і зручних поличок для різних предметів. За наявності матеріалів, часу і бажання душову кабіну з похилою підлогою можна зробити самостійно. Можливо, декому сподобається коли у ванній кімнаті є і душова кабіна, і ванна. Якщо дозволяє площа, то це, мабуть, найкращий варіант ванної кімнати.

Вибираючи змішувачі для ванни або умивальника необхідно пам'ятати, що вони виконують не тільки практичні функції (змішують холодну та гарячу воду), але є також предметами інтер'єра, що прикрашають ванну кімнату. Сучасні змішувачі мають найрізноманітніші конструкції та дизайнерське оформлення. Однак не треба забувати про те, що поломка змішувача явище досить поширене, і завдає господарям багато клопоту. Тому під час вибору змішувача слід звернути увагу на його надійність, а також можливість самостійного ремонту. На сьогодні найбільш поширені змішувачі двох видів – одноважельні та двовентильні. Одноважельні дуже зручні у використанні. Вони швидко, за допомогою лише одного руху відкривають і закривають кран. При цьому, температура води і потужність струменя регулюються автоматично і не змінюється під час відкривання та закривання крана. У двовентильних змішувачах температура регулюється двома вентилями – для гарячої та холодної води. Такі вентилі є традиційними, добре всім знайомими і досить популярними серед більшості населення. Двовентильні змішувачі ремонтувати значно легше, ніж одноважельні. Змішувачі для ванни розрізняються за дизайнерським виконання на декілька видів. Основною відмінністю є різні тримачі для душу. Сьогодні все більшого поширення набувають змішувачі, що мають електронне управління. Такі прилади починають подавати воду автоматично, якщо людина підносить руки до змішувача або заходить у душову кабіну. Змішувачі виготовляються з латуні, але для того щоб їх прикрасити або витримати певний дизайнерський стиль, їх покривають декоративними матеріалами.

Сучасні дизайнерські ідеї не залишили осторонь і умивальники. Безліч форм: від круглих до кубічних, від звичайних чаш до мармурових стільниць – вражає уяву споживача. Однак все різноманіття умивальників об'єднується в декілька груп за способом установлення і кріплення. Умивальники можуть встановлюватися на підставках, п'єдесталах, тумбах, кронштейнах, а також на полицях, які кріпляться до стіни.

На кронштейнах кріпляться звичайні раковини, до яких ми давно звикли. Якщо раковина кріпиться на кронштейнах, то сифон і вся система зливу знаходяться на очах. Раковина з п'єдесталом (тюльпан) дає можливість заховати сифон і всі водопровідні труби, зробивши ванну кімнату затишною і красивою. Сьогодні майже всі, хто виготовляє санкераміку, випускають раковини з п'єдесталами, які користуються великим попитом. Існує ще один, досить практичний спосіб установлення умивальника – на підвісний полиці. Полка виконує роль кронштейна, приймаючи на собі все навантаження. Також на ній можна розставити різні туалетні приналежності. Якщо зробити полку двоповерховою, то вона не тільки закриє зливну систему, але й може бути використана для зберігання миючих засобів, рушників та всілякого туалетного приладдя.

Місце в проміжку між звичайними раковинами та раковинами з п'єдесталом, зайнято раковинами з напівп'єдесталом. Таку раковину можна встановити тільки тоді, коли зливна система кріпитися в стінку ванної кімнати, а відведення зливу розташовано точно на потрібній висоті. Такий спосіб кріплення повністю закриває сифон, що, звичайно, робить приміщення ванни більш затишним.

Раковини для ванних кімнат випускаються виробниками в 2-х варіантах. Перший варіант передбачає отвір, в який встановлюється змішувач. У другому варіанті будь-які отвори відсутні. Перший варіант призначений для стандартних ванних кімнат, в яких використовується один змішувач і для раковини, і для ванни. Коли ви встановлюєте окремо змішувач для ванни та окремо змішувач для умивальника, то краще купувати другий варіант – без отвору.

Якщо до дизайну вашої ванної кімнати підійде скляна раковина, то вибирайте матову, і тоді ванна вийде дуже ефектною, а якщо вам більше підходить камінь, то раковина буде не тільки красивою, але й практичною. Оскільки сантехніку ми змінюємо не дуже часто, а зустрічаємося з нею постійно, то під час покупки змішувачів, ванни і раковини необхідно ретельно продумати дизайн ванної кімнати. Слід пам'ятати, що, розміщення сантехнічного обладнання, прив'язане до місцезнаходження стояків і розведення трубопроводів з холодною та гарячою водою.

Типові квартири, які в основному будувалися донедавна, мають ванну кімнату і туалет невеликі по площі. Щоб приміщення якось збільшити, ванну кімнату об'єднують з санвузлом. Незважаючи на те, що це рішення не завжди зручне, в деяких випадках воно може бути оптимальним. Сучасна сантехніка дає можливість розміщувати раковину і унітаз на загальній перегородці, але з різних боків. Це, по-перше, дозволяє заощадити простір, а, по-друге, створює зонування санвузла. Перегородкою, навіть прозорою, можна розділити раковину та ванну або душову кабіну і раковину, створивши дві різні зони. Перевагою перегородки є також можливість надійно сховати всі трубопроводи. Розділяти простір можна також різними шафами, ширмами або за допомогою оригінального освітлення. Непогані можливості відкриваються завдяки кутовим рішенням. Якщо в кутку встановити пральну машину, а над нею невеликий кутовий ящик, то на вільному місці можна розмістити додаткове сантехнічне устаткування.

Для того щоб завжди мати під рукою сухий і теплий рушник, слід пам'ятати про таку необхідну річ, як сушарки для рушників. Це дуже потрібна річь. До того ж їх вибір дуже різноманітний. За формою сушарки для рушників бувають змієподібні, драбинкою, підковою, пружиною, а за принципом роботи – водяні, електричні, комбіновані. Виготовляють їх, як правило, з нержавіючої сталі, хромовані або покривають фарбою. Взагалі сушарки для рушників є необхідною складовою для створення у ванній кімнаті нормального мікроклімату.

Освітлення

Роль освітлення у ванній кімнаті величезна. Сучасні дизайнери вважають, що ванна кімната має бути найбільш освітленою з усіх приміщень у нашому помешканні. Перш ніж встановлювати освітлювальні прилади у ванній, необхідно продумати їх розташування, яке мусить підкреслювати обраний дизайн приміщення. Крім того, потрібно ретельно підібрати джерела світла з огляду на такі фактори як підвищена вологість, висока температура та шкідливі випаровування, що виділяються миючими засобами. Вибирати необхідно світильники, стійкі до перепадів температури і корозії металу, а також такі, що нормально переносять попадання вологи. При цьому всі освітлювальні прилади мають підтримувати необхідну яскравість.

Саме такі якості притаманні галогенним світильникам, які відрізняються ще й низьким споживанням електроенергії. Якщо у вас підвісна стеля, то немає нічого простішого, ніж вбудувати необхідну кількість світильників. Можна зробити підсвічування самої ванни або встановити декілька декоративних світильників, підкресливши таким чином інтимний характер ванної кімнати. Також для створення комфортного інтер'єра використовуються мобільні світильники, які повертаються навкруги, змінюють колір та інтенсивність світлового потоку. Такі світильники, маючи високі технічні параметри, допоможуть змоделювати необхідний світловий ефект в невеликій ванній кімнаті.

Для любителів оригінальних дизайнерських рішень існують спеціальні світильники- ілюмінатори, які вбудовуються в підлогу. Якщо ви дуже втомилися і хочете розслабитися, достатньо, включити такі світильники, додати у ванну ароматну піну або сіль, а можна ще запалити ароматичні свічки. Задоволення, яке ви отримаєте, буде казковим.

Важливою зоною у ванній кімнаті, яка потребує ретельно спланованого освітлення, є дзеркало. Якщо по обидва боки дзеркала, розмістити пару світильників, які дають розсіяне світло, то, по-перше, ви отримаєте достатню освітленість, а, по-друге, таке світло не засліплюватиме і не спотворюватиме ваше обличчя. Оскільки для дзеркала підходить нейтральне світло, то краще використовувати не галогенові лампи, а традиційні лампи розжарювання. Якщо дзеркала у ванній відкриваються, то для більшого комфорту виконують внутрішнє підсвічування. Взагалі, у шафи, ящики і полиці можна вмонтувати точкові світильники, які додають зручності та затишку.

Для того щоб у ванній кімнаті було нормальне освітлення, освітленість має дорівнювати 75 люксам. Монтуючи систему освітлення, слід ретельно продумати розташування світильників, а також правильно і грамотно прокласти електричну проводку.

У невеликих ванних кімнатах оптимальним буде використання двох видів світильників. Перші – приховані джерела світла, що закріплюються на однаковій відстані один від одного. Другі – видимі джерела світла, які розташовують по периметру біля стелі. Ванну кімнату можна візуально збільшити, якщо зробити вертикальне освітлення стін, ніби світло омиває їх. Найголовніше – світло, як і будь-який предмет інтер'єра, залежить від вашої фантазії і смаку.

Колір

Велике значення під час створення дизайну ванної кімнати має вибір колірної гами. Колір, звичайно, визначається індивідуальними особливостями людини, але потрібно пам'ятати, що одні кольори здатні візуально зменшувати приміщення, інші – допоможуть створити вам добрий настрій, а деякі, можуть викликати роздратування. Основний колір у ванній кімнаті створює забарвлення плитки: підлогової та настінної. Візуально збільшує приміщення оздоблення світлими тонами, а також плитка, укладена на підлозі по діагоналі. Темні та насичені кольори сприяють зменшенню простору. Голубий, зелений, колір світлого натурального дерева, білий, а також різноманітні відтінки сірого та бежевого кольорів є найбільш придатними для ванної кімнати. Блакитний колір сприяє розслабленню. Він присипляє, знижує тиск, заспокоює. Зелений колір не тільки допомагає зняти нервовий стрес, але й дає можливість відпочити очам. Яскраві кольори та їх відтінки (золотистий, мідний, червоний, рожевий) створюють затишну обстановку, яка заспокоює і релаксує, червоний колір підбадьорює, а заряд енергії зранку забезпечать персиковий, срібний та кремовий відтінки. Колір меблів для ванної кімнати залежить тільки від вашого смаку та інтер'єра, в якому оформлено приміщення. Можна вибрати меблі світлих (пастельних) тонів, але також стильно виглядатимуть меблі з матовим або блискучим покриттям. Тому, підбираючи кольори для ванної кімнаті, пам'ятайте не лише про дизайн приміщення, але й про те наскільки важливим є вплив різних кольорів на людський організм.

Дзеркало, меблі та аксесуари у ванній кімнаті

Без якої деталі інтер'єра неможливо уявити собі ванну кімнату? Звичайно ж, без дзеркала, яке однаково потрібне і жінкам, і чоловікам. Найпростіший варіант – повісити поличку з дзеркалом над умивальником, а для того щоб створити красивий інтер'єр, її можна підсвітити незвичайної форми світильниками. Якщо ви для збільшення простору, зробили дзеркальну стелю, то ванна кімната виглядатиме приголомшливо. Взагалі дзеркала не тільки прикрашають ванну, вони дуже функціональні предмети інтер'єра. Головне – красиво і правильно їх розвісити, оскільки дзеркало здатне оптично збільшити приміщення майже у два рази. Дуже стильно виглядатиме дзеркальна шафка, якщо її облаштувати підсвічуванням. А краще за все виходити з такого принципу: у ванній кімнаті маленького розміру потрібно дзеркало великого розміру.

Створюючи меблі для ванної кімнати, дизайнери враховують усі показники – від естетичності та краси оздоблювальних матеріалів до їх якісних показників. Меблі для ванної кімнати, до якої відносяться всілякі шафки, тумбочки, полички, пенали, можна поділити на такі категорії: настінні, підлогові, збірні. Оскільки меблі для ванної мають бути не тільки красивими та зручними, але й якісними, то краще, якщо вони зроблені з водостійких ДСП і МДФ. Дорогі меблі виготовляють зі скла та металевих сплавів. Стандартний набір меблів складається з тумби під умивальник або стільниці, пенала або дзеркальної шафки, підлогової тумби, підвісної шафки. Підбираючи меблі, слід уважно поставитися до елементів декору. Потрібно, щоб меблева фурнітура гармонійно вписувалася в дизайн ванної. Якщо ванна кімната невелика за розмірами, то необхідно активно використовувати всілякі легкі навісні полички. Під стільницею умивальника можна поставити виготовлені з різних матеріалів шафки, або заховати пральну машину. Стільницю, що зазнає найбільші навантаження, найкраще купувати зі штучного каменю або скла, підвищеної міцності.До аксесуарів відносяться другорядні предмети, які надають закінчений вигляд інтер'єру будь-якого приміщення і ванній кімнаті також. Начебто без цих деталей можна обійтися, але вони допомагають створити єдину за стилем композицію. Основними аксесуарами для ванної кімнати є такі: гачки-вішалки, мильниці та всілякі набори для зубних щіток, численні види рушників, різноманітні невагомі полички для косметики, стакани з підставкою, йоржики з підставкою для унітазу тощо. Усього існує понад сорок найменувань різних предметів. Аксесуари, звичайно, річ потрібна, але їх завдання не притягати до себе увагу, а підкреслювати загальний стиль, в якому оформлена ванна кімната.

Якщо ви до дрібниць продумаєте як правильно оформити та облаштувати ванну кімнату, то вона вийде стильною, затишною і функціональною.

Гардеробна.

Сучасні дизайнери намагаються внести в інтер'єри наших квартир яко можна більше вільного простору і повітря. Всілякі громіздкі комоди, шафи, тумби і стінки, розставлені по всіх кімнатах невеликих квартир, відходять у минуле. На зміну їм приходять стильні й функціональні шафи-купе та гардеробні кімнати. Крім нас самих, у квартирах мешкають ще й наші речі, без яких обійтися абсолютно неможливо. Кожній людині необхідно чимало речей, а якщо врахувати ще осінь і зиму, та й живе в квартирі, частіше, ціла родина, то кількість речей, що знаходяться в будинку, значно збільшується. Ми звикли розпихувати їх по всіх шафах, які в більшості квартир знаходяться майже у кожній кімнаті. А що як для наших улюблених речей виділити окреме приміщення, в якому б вони були акуратно розкладені або розвішані, не м'ялися і не порошилися, а головне – завжди були на своєму місці?

Більшість людей упевнені, що обладнати гардеробну можна тільки в окремій кімнаті великої квартири. Але, якщо є бажання, то виділити місце під гардероб зовсім неважко. Це може бути маленька кімната типу комірчини, в яку раніше складали всілякий непотріб. Необхідно навести в цьому приміщенні порядок, зробити хороше освітлення, розмістити стелажі, ящики і вішалки, то матимемо невелику, але досить містку гардеробну кімнату, яка допоможе звільнити багато місця в квартирі.

Якщо такого приміщення в квартирі немає, тоді необхідне для гардеробної кімнати місце можна знайти, зробивши нескладне перепланування квартири або відгородивши незначну площу від вітальні або спальні. Навіть у невеликому приміщенні можна обладнати зручну та затишну гардеробну кімнату.

Маленьку гардеробну найкраще облаштувати відкритими полицями або стелажами, що дозволить візуально розширити її. Завдяки розробкам дизайнерів і застосуванню сучасних конструкцій, які дозволяють повністю використовувати вільний простір, кожна річ в такій гардеробній матиме своє постійне місце.

Власникі просторних квартир та заміських котеджів, можуть легко дозволити собі виділити під гардеробну кімнату з більшою площею (не менше 8 кв. м). Облаштування окремої кімнати, в якій зберігатимуться одяг, взуття, а також речі, які мають безпосереднє відношення до вашого гардеробу, дає можливість позбутися зайвих меблів, збільшивши вільний простір у квартирі. В подальшому вам буде дуже легко і зручно доглядати за своїми речами.

Функціонально гардеробна кімната є шафою великих розмірів, у якій зберігаються одяг та інші речі. В цю шафу можна зайти і робити там те, що ви вважаєте за потрібне: вибирати одяг або взуття, переодягатися, а можна просто усамітнитися та приємно відпочити. Адже гардеробна, як і ванна кімната, сприяє зняттю стресу і напруги, накопичених за робочий день.

Дизайн більшості гардеробних кімнат нагадує внутрішній вигляд шафи-купе. Стелажі, всілякі полички, вішалки і ящички закріплюються по секціях на стінах кімнати. Полки різної висоти і глибини призначені для зберігання сумок, ременів, взуття, головніх уборів, а також безлічі інших необхідних речей. Сьогодні фірми виготовляють для гардеробних кімнат не тільки меблі, але ще додатково велику кількість різноманітних аксесуарів: секції та кронштейни різних конструкцій для зберігання брюк, краваток, парасольок; спеціальні полиці для утримання в хорошому вигляді взуття, трикотажних виробів, нижньої білизни; сітчасті кошики різної глибини для невеликих речей.

Полки в основному виготовляються з різних порід дерева, ДСП, металу або пластику, а металоконструкції – з анодованого алюмінію або хромованого металу. Дуже зручною конструкцією гардеробної є алюмінієві стійки, на які за допомогою спеціальних універсальних тримачів кріпляться полиці та ящики. Завдяки відсутності суцільних перегородок, така гардеробна виглядає просторою і легкою. Верхній ярус конструкції наповнюють різними полками та вішалками, а внизу розташовуються комоди, які складаються з декількох ящиків. На вішалках дуже комфортно почувають себе не тільки плаття, піджаки і блузи, але й верхній, теплий одяг.

Меблі у гардеробній бажано вибирати або на свій смак, або звернувшись по допомогу до дизайнера-професіонала. Кількість ящиків, стелажів і полиць у гардеробній, залежить від кількості речей, які необхідно розмістити. Взагалі, будь-яких обов'язкових правил щодо облаштування гардеробної кімнати та розташування меблів не існує. Найголовніше – це врахувати власні побажання та потреби.

Оформити гардеробну можна панелями з ДСП, ламінатом, натуральним деревом або шпоном. Також при облаштуванні використовуються різні види скла (кольорове, матове, з рисунком), пластик, шпалери, дзеркала. Гардеробна кімната, обладнана дзеркалами, виглядає не тільки дуже красиво, вона ще і досить зручна. Як мінімум, одне дзеркало має бути обов'язково великого розміру, щоб можна було помилуватися на себе в повний зріст. Це можуть бути дзеркальні дверцята шафи або просто дзеркало, закріплене на вільній від меблів стіні. Жінці знадобиться дзеркало зі збільшенням, яке допоможе зробити красивий макіяж та зачіску. Дзеркала потребують обов'язкового підсвічування. Поруч з дзеркалом доречно виглядатиме м'який пуф. Пол, укритий ковроліном, ламінатом або килимом, доповнить і підкреслить інтер'єр, в якому витримана гардеробна кімната.

Якщо ваша сім'я складається з декількох осіб, то бажано, щоб кожен член родини мав у гардеробній своє постійне місце. Тоді там завжди буде порядок і комфорт. У гардеробній кімнаті, яка має достатньо місця, можна поставити праску, прасувальну дошку та компактну швейну машинку. У справжньої господині такі речі завжди мають бути під рукою. Прасувальна дошка, для економії простору, може кріпитися до стіни і за необхідності, легко прибиратися. Якщо вам терміново потрібно буде випрасувати щось з одягу, ви зможете це легко зробити саме в гардеробній.

Важливим елементом гардеродної кімнати є двері. Вони бувають декількох видів: гармошкою, двостулкові та розсувні. Вибір дверей залежить від дизайнерського рішення гардеробної кімнати, її розмірів і розташування в будинку.

Якщо під гардеробну виділена окрема кімната і у вас в квартирі достатньо вільного місця, то можна використати двостулкові двері. Вони займають багато місця, але ви матимете необмежені можливості для того, щоб вибрати саме такі двері, які органічно впишуться в інтер'єр квартири. Розсувні двері, які переміщуються в дверях, теж виглядають досить красиво і можуть бути використані як оригінальна деталь інтер'єра. Головне – це ваша фантазія. Для гардеробної кімнати, переробленої з комірчини або відокремленої від частини кімнати чи коридору, є сенс використовувати двері, що працюють за принципом гармошки. Вони займають найменше простору.

Якщо у вас під гардеробну відділена частина кімнати, наприклад, спальні, то ефектно і стильно виглядатиме незвичайна та оригінальна перегородка. Такі перегородки можна поставити і в самій гардеробній, що дозволить з їх допомогою зонувати приміщення. Ефектно виглядають двері або перегородки, виконані з використанням різних видів скла. Якщо зробити двері дзеркальними, то вони не тільки виглядатимуть дуже красиво і незвично, але й візуально значно збільшать приміщення.

Щоб остаточно завершити дизайн гардеробної кімнати, необхідно ретельно продумати її освітлення. Якщо в кімнаті є природне освітлення, то достатньо буде встановити тільки вбудовані світильники. Обов'язково потрібно зробити підсвічування дзеркала, краще з обох боків. Для цього використовують лампи розжарювання. Для створення особливо затишної атмосфери можна встановити додатково декоративні світильники або бра. Інтимну обстановку вам допоможуть створити приховані джерела світла. Найголовніше, щоб у гардеробній було завжди світло і комфортно.

Облаштувавши в своїй квартирі гардеробну кімнату, ви дуже швидко оціните її достоїнства: вам не потрібно витрачати час на пошук речей; квартира звільниться від громіздких шаф і стане просторою і світлою; речі завжди будуть в ідеальному порядку, а у вас з'явиться ще одне затишне місце для відпочинку і усамітнення.

Домашній спортзал.

В сучасному житті ми повинні мати не тільки міцне здоров'я, але й здоровий та гарний вигляд, оскільки це впливає на наше життя. На Заході вже давно усвідомили необхідність здорового способу життя, який включає в себе обов'язкові заняття спортом, аеробікою або танцями. Якщо ви хочете уникнути багатьох хвороб, мати гнучкий хребет (він нерідко стає запорукою нашого доброго самопочуття), бути стрункими та енергійним, не лінуйтеся, подивіться на сучасних американців. Як вони добре виглядають і скільки років живуть.

Для досягнення хорошої фізичної форми необхідні регулярні заняття спортом або фізкультурою. Зараз багато людей ходять у спортзали, басейни, фітнес-центри. Ну, а якщо в нашому сьогоднішньому непростому житті немає часу піти в спортзал, або якісь інші причини заважають це зробити, то є чудовий вихід – виконувати фізичні вправи вдома.

Створюючи дизайн дитячої кімнати, ми обов’язково намагаємося передбачити в ньому деякі спортивні елементи: повісити кільця, поперечину, грушу для боксу, поставити шведську стінку. А чи можна вписати тренажер для дорослих в інтер'єр квартири, не порушуючи його? З точки зору стиля, сучасний тренажер органічно підходить для будь-якого інтер'єра, оскільки головним в цьому випадку є лише одне – зручність для занять спортом. Влаштувати собі спортзал, виділивши для нього окрему кімнату, можуть не всі, але купити тренажер, може багато хто. Сьогодні в кожному місті існують спеціалізовані магазини, в яких вам нададуть кваліфіковану консультацію, а також допоможуть підібрати необхідний тренажер.

Визначальними моментами під час вибору тренажера є такі: наявність площі для розміщення тренажера; кількість грошей, які ви можете на нього витратити, і бажаний вплив на ваш організм.

За своєю дією тренажери бувають аеробні, які відносяться до кардіолініі (бігові доріжки, степпери, веслувальні та велотренажери, орбітрек) і анаеробні, тобто силові, розраховані на зміцнення м'язів. Найчастіше люди вибирають аеробні тренажери, які благотворно впливають на серцево-судинну, нервову і дихальну системи.

Виходячи з площі, існують такі варіанти розташування тренажерів: у звичайній квартирі (спальня, вітальня або кабінет), у великій квартирі (окрема кімната), а от у приватному будинку взагалі можна організувати сімейний фітнес-клуб. Найбільш поширеним серед більшості населення є перший варіант, коли тренажеру необхідно знайти вільне місце в кімнаті, де вже існує інтер'єр. Для цього найкраще підійдуть тренажери, які досить легко складаються: бігова доріжка, орбітрек. Їх при бажанні можна прибрати під ліжко, на балкон або взагалі заховати за шафу. А якщо у вас у шафі знайдеться вільне місце для тренажера, то це взагалі найкращий варіант.

Бігова доріжка є хорошим і надійним способом для зміцнення серцево-судинної системи, тренування дихання, покращення фігури та схуднення. Велотренажер також добре стимулює серце і судини, розвиває витривалість. Для усунення зайвої ваги, ефективним буде міністеппер, якому в кімнаті необхідно зовсім мало місця (50см х 40см х 25см), а заняття на ньому допоможуть витратити найбільшу кількість калорій. Орбітрек поєднує якості степпера та бігової доріжки, тому заняття на ньому дуже корисні для організму людини. Веслувальний тренажер, незважаючи на те, що йому потрібно більше вільного простору, поєднує в собі аеробне й анаеробне навантаження, розвиває гнучкість хребта, не збільшуючи при цьому навантаження на окремі хребці.

Вибираючи для себе тренажер необхідно пам'ятати, що чоловіки вважають за краще силові навантаження, а жінки – аеробні.Обладнуючи кімнату для занять спортом, необхідно продумати інтер'єр, з урахуванням його специфіки. Розставити кілька тренажерів по кімнаті – це ще не означає створити в ній комфортні умови для тренувань. Не можна забувати про такі необхідні речі як спортивний мат, що використовується під час занять на підлозі; рушник; підлогові ваги для контролю вашої ваги; дзеркало, бажано на весь зріст; музичний центр або програвач. У домашній спортзал можна додати гантелі, скакалку, м'яч і лаву для занять фітнесом.

Сьогодні в магазинах продаються відеокасети з різними видами тренувань. Тому, якщо ви зібралися купувати тренажер, треба спочатку проконсультуватеся з тренерами, лікарями, а також спланувати режим тренувань та фізичні навантаження так, щоб ваші заняття були регулярними і корисними для здоров'я. Як правило, коли в будинку з'являються спортивні тренажери, то незабаром починають займатися спортом усі члени родини. Але необхідно пам'ятати – успіху досягають лише наполегливі та працьовиті.

Балкони, внутрішні дворики та веранди.

Мешканцям великого міста, прийшовши з роботи, іноді дуже хочеться розслабитися і відпочити від міського шуму та суєти серед зелені, яскравих квiтiв і приємного аромату. Взагалі це можна зробити навіть у власній квартирі. Для цього підходять балкон або лоджія, якщо їх спочатку відповідно обладнати. Більшість сучасних квартир мають навіть не одну лоджію чи балкон. За конструкцією вони відрізняються тим, що у лоджії тільки один відкритий бік. Завдяки новітнім архітектурним та дизайнерським розробкам, ці елементи квартири або будинку вражають різноманітністю форм і розмірів. Сьогодні дизайнери приділяють багато уваги інтер'єру лоджій та балконів, оскільки покупці нерухомості стали надавати їм велике значення. Квартира без балкона коштуватиме значно дешевше. Саме ці лоджії, а також балкони і є тим самим місцем у квартирі, де людина може створити собі райський сад. Проте спочатку необхідно розробити інтер'єр та обладнати цей куточок квартири або самостійно, або використовуючи дизайнерські розробки.

Вже за часів Київської Русі з'явилися архітектурні форми, якими прикрашали князівські тереми. Їх і можна вважати прообразом сучасних балконів. У середньовічній Європі балкони, перетворені на прекрасні сади, були романтичним місцем зустрічі закоханих або використовувались для званих обідів місцевої знаті. За минулі століття балкони практично не змінилися: гнуті металеві грати, такі самі горщики з квітами та зеленню. Балкони і лоджії в Західній Європі й сьогодні нагадують яскраві клумби або маленькі зелені садки. Господині змагаються між собою за створення найбільш затишного та красивого інтер'єра. Взагалі у різні часи до балконів ставилися по-різному. Ще зовсім недавно, у деяких людей вони були свого роду складом, де зберігався всілякий непотріб. Інші влітку засаджують балкони квітами, створюючи незвичайні яскраві композиції. Такі квітучі балкони завжди виділяються на фоні одноманітних фасадів міських будинків і радують своїм виглядом і господарів, і звичайних перехожих. Дуже помітно ставлення до балконів і лоджій змінилося після того, як їх почали склити. Завдяки склінню лоджія стала захищеною від снігу, дощу, вітру та інших примх природи. Крім того, з'явилася можливість утеплити балкон чи лоджію і завдяки цьому, реалізувати свої здібності дизайнера або квітникаря, створивши оазис з квітів і зелені в центрі гучного і запиленого міста. А як приємно поспілкуватися з друзями на свіжому повітрі серед красивих рослин. Якщо вам дозволяє площа, можна зробити на лоджії їдальню, і тоді у вас з'явитьтся можливість, не виїжджаючи на природу, відпочити разом з сім'єю на домашньому зеленому острівці.

Оскільки лоджія – це продовження квартири, то й інтер'єр її має відповідати загальному інтер'єру приміщення. Площа, звичайно, важлива складова, але, якщо ретельно продумати і спланувати дизайн, то можна і на 7 квадратних метрах створити затишний куточок відпочинку. Щоб схожість з садом було якомога більшою, підлогу на балконі або лоджії краще покрити керамічною плиткою, цеглою або пластинами з натурального каменю. Зверху бажано послати килим або палас з природних матеріалів: очерету, паростків бамбука, морських водоростей. Зараз також модно робити підлогу з коркового покриття. Така підлога не тільки виглядатиме натурально, але буде дуже теплою і екологічно чистою. Стіни сьогодні вже не модно оббивати деревом, хоча це теплий і природній матеріал. Сучасні дизайнери пропонують оформляти стіни аналогічно підлозі: під цеглу або натуральний камінь. Якщо це не дуже відповідає інтер'єру, то стіни можна пофарбувати фарбою в колір, який вам подобається, або обштукатурити. Залишивши стіни білими, ви створите найкращий фон для зелені, квітів, елементів декору та меблів.

Найбільш актуальною для лоджії або балкона залишаються дерев'яні, а також плетені меблі. Нещодавно в моду ввійшли меблі з різнобарвного пластику. Ці меблі мають чимало позитивних якостей. Вони красиві, легкі, яскраві, досить міцні, а ще легко миються. Також необхідно, щоб меблі були компактними і займали небагато місця. Якщо балкон вузький, то найкраще підійдуть складні меблі, а стіл можна зробити навісним і прикрутити до стінки. Підвісити такий столик зможе навіть непрофесіонал. Шезлонги на вузькому балконі виглядають не лише красиво, вони ще дуже практичні. За необхідності їх можна скласти, а якщо з'явилося бажання позасмагати, то розкласти шезлонг зовсім нескладно. Якщо балкон виходить на сонячний бік, то бажано повісити жалюзі або декоровані штори. Навіть теплолюбні рослини погано преносять прямі сонячні промені. Сучасні дизайнери розробили таку кількість видів жалюзі, що можна легко підібрати такі, що відповідають вашій лоджії за кольором та інтер'єром. Коли розміри лоджії досить великі, на ній можна поставити диван, крісла, стіл, накритий красивою скатертиною, невеликий стелаж. Щоб було більш затишно, диван і крісла прикрашають подушками, зробленими з натуральних тканин: мішковини, гобелена, текстилю, лляного полотна. Не забудьте про додаткове освітлення балкона. Це може бути торшер, бра або бронзовий свічник. Все залежить від стиля інтер'єра, в якому витримано оформлення балкона. Маленький фонтанчик, або декоративна композиція в стилі японського саду каменів, додасть вашій лоджії незвичайного вигляду і чарівності. Для того щоб інтер'єр лоджії не збігався зі стилем обстановки всієї квартири, потрібно відокремити лоджію від кімнати, наприклад, щільними шторами. Якщо ж балконні двері великі (на всі стіну) і скляні, то балкон бажано зробити в єдиному дизайнерському стилі з кімнатою, ніби продовживши її.

Веранди найчастіше пристроюються до заміського будинку або котеджу. Дуже красивою є веранда, стіни якої повністю засклені. Стильно виглядатиме веранда, якщо при її оформленні поєднати дерево та скло. На великій за площєю веранді можна передбачити обідній стіл для всієї родини, диван, складні стільці або шезлонги. Для веранди найкраще підходять плетені та складні меблі, на фоні яких чудово виглядатиме сансев'єра і хлорофітум. Ну, а якщо вам подобається сучасний стиль, то різнобарвні пластикові меблі в поєднанні з яскравою парасолькою від сонця – це те, що потрібно. Під час оформлення веранди можна використовувати різноманітні дизайнерські рішення та знахідки: зробити її в етностилі, в класичному стилі, присвятити будь-якій історичній добі або створити сучасний дизайн. Все залежить від вашого бажання, смаку та фінансових можливостей.

Внутрішні дворики, як і лоджії та балкони, стали частиною архітектури житлових будинків в Італії за часів епохи Відродження. Тоді палаци знатних людей для надійності та безпеки будувалися схожими на фортеці і були повністю замкнутими. В результаті такої архітектурної забудови утворювався внутрішній двір, в якому люди, що жили в палаці, проводили більшу частину часу. Згодом, внутрішні дворики почали прикрашати альтанками, квітами, скульптурами. Коли в цих двориках встановили лавки і столи, то вони перетворилися на своєрідні зони відпочинку. Внутрішні дворики досить популярні і сьогодні, особливо в країнах з теплим кліматом. В усіх південних країнах, внутрішній дворик – це не тільки обов'язкова складова будинку, але й частина культури цього народу. В кожній країні внутрішній дворик має відповідну назву. Внутрішній дворик, засаджений пальмами, лавром, юккою, цитрусовими, гранатом, олеандром і, звичайно, численними сортами троянд, є своєрідною кімнатою для відпочинку і прийому гостей на відкритому повітрі. Як меблі, в двориках найчастіше використовують різноманітні лежаки, крісла-гойдалки, шезлонги, зроблені з дерева, пластику або плетені. Особлива увага приділяється тому, щоб у дворику було прохолодно. У спеку господарі з величезним задоволенням проводять час у затишних двориках самі або з гостями. У нас найчастіше внутрішні дворики є привілеєм заміських будинків і котеджів. Їх можна використовувати як для прийому гостей, так і для усамітнення. Внутрішній дворик – це місце, де можна провести час з сім'єю, а можна відпочити або позасмагати насамоті. Ідеальним є внутрішній дворик, що розташовується уздовж стіни котеджу. Дворик бажано засадити такими різновидами кущів і квітів, щоб він потопав у зелені та квітах з ранньої весни до глибокої осені. А можна створити куточок східного саду: на березі невеликого штучного ставка викласти каміння, а поряд посадити рододендрони і клен краснолістний. Якщо ви хочете, щоб внутрішній дворик виглядав особливо красиво та гармонійно, краще звернутися по допомогу до дизайнерів-професіоналів.

Озеленення балконів.