Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы. Дизайн инерьеру.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
220.27 Кб
Скачать

Стиль контемпорарі

Краса і функція чергуються в тому або іншому конкретному дизайнерському рішенні: пишний декор вікторіанського стилю і, скажімо, утилітарність і простота мінімалізму. Стиль контемпорарі - десь посередині. Кон-темпорарі в перекладі з англійського «сучасний».

Разом з іншими стилями - кантрі, хай-тек, екологічним, численними традиційними - він характеризує початок XXI століття.

Основний девіз контемпорарі - зручність, простота, функціональність, доступність. Всім нам добре відомі стінки, вбудовані стелажі, полиці, шафи - неодмінні складові стилю. Якщо зануритися в історію, то народження контемпорарі відбувалося разом з народженням самої ідеї масового виробництва предметів інтер’єру.

Для нього характерна вимога дешевизни, яка зазвичай диктує і недорогу технологію, простоту форм серійних меблів, при цьому «обличчя» дизайнера як би втрачається. Для такого типу інтер’єру меблі служать скоріше фоном, на якому виграшно виглядають яскраві деталі: світильники, колекція картин, квіти, оббивка.

Стиль контемпорарі, як ніякий інший, вимагає ретельного розрахунку простору, граничної уваги до того, хто і як в такому інтер’єрі житиме, що робитиме. Проте не слід думати, що стиль настільки утилітарний. Контемпорарі - найбільш демократичний стиль, відповідний нашому діловому життю.

Меблі, що легко трансформуються, розкладна, модульна, вписуються в будь-яку сучасну квартиру, даючи можливість міняти інтер’єр так часто, як вам це хоче.

Кантрі

Кантрі (Country) - це стиль, який об’єднує в собі безлічь обличь: в залежності від країни, чий колорит він відображає, можуть змінюватися практично всі декоративні елементи, які використовуються для відтворення інтер'єра кантрі. Естетика цього стиля тяжіє до образів минулого, до ностальгії за «старими добрими часами», до розміреності та затишку, що характеризує спокійне сільське життя. Кантрі, як напрямок, широко поширений в усіх країнах Старого та Нового Світу. Крім того, він скрізь має свої характерні національні особливості.

Грецький кантрі, як і американський, відзначається простотою та природністю – чисто вибілені стіни контрастують з яскраво розмальованими з обох боків дверними і віконними рамами. В оформленні інтерьєра використовується мінімум меблів, як правило, дерев'яних і навмисно грубуватих. Посуд і домашнє начиння веселе та яскраве на вигляд, чудово доповнюють образ сільського Середземномор'я. Американський кантрі теж відрізняється простотою, мінімалізмом обробки, чіткістю форм і функціональністю.

Німецький кантрі хоча і виглядає більш солідно, але в ньому також використовуються натуральні матеріали, а декоративні деталі стилізуються під старовину – світильники, ковані предмети, старовинний посуд.

Слов'янський кантрі відрізняється, перш за все, використанням національних елементів декору – таких як розпис, вітражі, кахель. Крім того, обов’язковою є наявність різьблення: адже дерево – це споконвіку основний материал слов'янського заміського інтер'єра. Візерункові плетіння різьблених дерев'яних меблів перекликаються з орнаментами виконаних вручну вишивок та розписів, які прикрашають предмети домашнього побуту.

В облаштуванні приміщень і меблях використовуються виключно натуральні матеріали: дерево, камінь, коркові покриття, що мають легкі природні відтінки.

Стилю кантрі притаманна велика кількість текстилю в усіх варіаціях: текстиль на вікнах, м'яких меблях, у вигляді прикрас на стінах та підлозі.

Тепло натурального дерева, неяскраві тони, затишний камін, дерев'яні стельові балки – це основні відзнаки, які надають інтер'єру в стилі кантрі справжнього тепла та затишності.

Кантрі найчастіше застосовується в невеликих, з низькими стелями кімнатах без вишуканих архітектурних деталей. Сьогодні особливу популярність мають кухні та меблі в стилі кантрі. Найбільш характерним є використання плетених дерев'яних нефарбованих меблів.