Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы. Дизайн инерьеру.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
220.27 Кб
Скачать

Класичний стиль

Класика підходить для успішних, впевнених і дещо консервативних людей, а також наглядно демонструє надійний соціальний і материальний стан. Для цього стиля характерні елементи найкращих зразків античної архітектури. Класика відрізняється правильними геометричними формами, чіткими лініями, симетричністю, лаконізмом та вишуканістю. Витончений декор, дорогі та якісні оздоблювальні матеріали та меблі, солідність і навіть деяка ваговитість.

Незважаючи на те, що класичний стиль вважається консервативним, але в сучасному інтер'єрі він може комбінуватися з іншими стилями, утворюючи нові оригінальні варіанти. Сьогодні за допомогою органічного поєднання елементів класики з розробками сучасних дизайнерів та новітніми технологіями можна створювати надзвичайні класичні інтерьєри.

Оскільки відмінними рисами цього стиля є симетричність і точність, то гармонічно виглядатимуть, наприклад, невеликі гравюри або картини однакового розміру, які необхідно симетрично розвішати на стінах. Відтінки кольорів для такого житла потрібно підбирати обережно, уникаючи яскравих і різких. Найбільше підійдуть нейтральні та спокійні, але при цьому теплі тони: всі відтінки жовтого, коричневого, пісочний, рожевий, оливковий. Шпалери і килими кращі вибирати однотонні або з непомітним рисунком, щоб не порушувати цілісність простору.

Для класичного інтер'єра виберіть елегантні строгі меблі без легковажних завитків. Під час створення дизайна освітлення головним є класична форма світильників. Наприклад, красива і стильна кришталева люстра, вишукане бра, елегантний торшер.

Важливим елементом, а крім того, прикрасою інтерьєра є класичні штори, які складаються з важких штор, легкої вуалі та ламбрекена. Також в класичному інтерьєрі дуже популярні різні драпірування, декоративні подушки, чохли, скатертини, килими та інші текстильні вироби.

Справжній класичний стиль завжди в моді. Класика з часом стає ще більш актуальною і не втрачає своєї популярності.

Модерн

Стиль модерн у приміщенні допоможе розкрити витонченість і яскраву індивідуальність власника. Лінії в модерні вишукані, плавні та м'які, нагадують рослинний орнамент. Цьому стилю, який зародився наприкінці XIX століття, властива універсальність, легка асиметрія, максимальне виявлення фактури і пластичних можливостей матеріалу, крім того, форми та лінії ніби перетікають одне в одне. Модерн – це стиль, який дозволяє дизайнеру створювати незвичайні інтерьєри, імпровізуючи та виявляючи свою творчу індивідуальність.

Кольорова гама та рисунок є одними з найважливіших елементів під час оформлення інтерьєра в стилі модерн. Найбільше підходять світлі відтінки сірого, зеленого, бузкового, а також такі осінні кольори, як охра, золотистий, мідний.

Для модерна велике значення мають оздоблювальні матеріали та їх фактура. Декоративні дерев’яні панелі або шовк на стінах, арки та кесони, художній паркет на підлозі, вітражі на вікнах та дверях – все це додає інтерьєру в стилі модерн витонченості, виразності та екстравагантності.

Меблі в стилі модерн мають плавні лінії. Вони обов’язково доповнені вишуканою фурнітурою, а також прикрашені різьбленням, інкрустацією, вставками з кольорового або матового скла.

Взагалі стиль модерн полюбляють творчі люди, які мають тонку романтичну натуру та витончений вкус.

Стиль Арт–нуво

Всі знають про існування японського, італійського, англійського та інших стилів дизайну інтер'єра. А от про стиль арт-нуво чув не кожен. І справа не в тому, що це маловідомий стиль. Насправді арт-нуво відноситься до стиля модерн, точніше є частиною його. Через це арт-нуво сприймають несерйозно і більше звертають увагу на модерністський стиль, що зовсім несправедливо, оскільки стиль арт-нуво заслуговує окремих лаврів.

Арт – Нуво

Словосполучення L'Art Nouveau вперше почало широко використовуватися у Франції в середині 19 століття. L'Art Nouveau перекладається з французьскої «як нове мистецтво» і має безпосереднє відношення до стиля модерн. Однак модерн і арт-нуво зовсім не одне і те саме. Арт-нуво означає декоративно-орнаментальний стиль.

Взагалі стиль арт-нуво, як це не дивно, був запозичений європейцями з японського мистецтва. Аналогічного стиля в Японії тоді не існувало. Однак в японській культурі були деякі характерні елементи, які побачив французький живописець та майстер з кераміки Ф. Бракмон. Цому сподобалися японські кольорові гравюри, виконані на дереві. Їх вікористовували як обгортку для пачок з китайським чаєм. Свою знахідку Ф. Бракмон привіз до Франції. Завдяки цьому, французькі художники почали використовувати японські мотиви у своїй творчості, розвиваючи та видозмінюючи їх.

Пізніше стиль арт-нуво знайшов місце не тільки в художньому мистецтві, але і в архітектурі. Характерними для цього стиля стали плавні контури з явною тенденцією до асиметрії. Органічно вписувалися в стиль візерунки, які нагадували рослинність, а також вигини жіночих фігур з розпущеним волоссям.

Наприкінці ХIХ століття стиль арт-нуво почали використовувати в дизайні інтер'єрів.

Арт-нуво та дизайн інтер'єра

Дизайн інтер'єра в стилі арт-нуво швидше за все сподобається тим, хто відносить себе до любителей природи.

Арт-нуво – це інтерьєр, де всі елементи мають виглядати як природні та натуральні, а не вигадані та виконані людиною. Про це свідчить відмова від прямих ліній і кутів.

В приміщенні, оформленному в стилі арт-нуво, ви не побачите в кімнаті навіть прямих кутів. Вони старанно завуальовані та заокруглені. Те саме можна сказати і про меблі.В стилі арт-нуво категорично забороняється використовувати меблі, що мають прямі та гострі лінії. Меблі мусять бути обтічних, напівкруглих форм.

В інтер'єрі арт-нуво переважають кольори і рисунки, що існують в природі – геометричні фігури, які формують природні образи. Це можуть бути зигзаги, трикутники, овали тощо. Особлива перевага віддається колу. «Символ сонця» можна зустріти в дизайні інтер'єра арт-нуво набагато частіше, ніж інші фігури. Якщо ви хочете запросити «сонце» арт-нуво в свій будинок, то необхідно звернутися за допомогою до досвідченого дизайнера, який зможе створити не звичний для всіх стиль модерн, а частину його, яка і являє собою самостійний стиль арт-нуво.

Арт-деко

Стиль арт-деко – це в першу чергу демонстрація гарного смаку. Він зародився в 20-х роках минулого століття у Франції. Арт-деко – стиль легкий, виразний і витончений.

Якщо на початку свого становлення цей стиль відрізняла простота, геометричність і навіть деяка аскетичність, то останнім часом – це стиль, в якому розкіш і багатство поєднуються з сучасними технічними досягненнями, коштовними оздоблювальними та декоративними матеріалами, вишуканими аксесуарами. В интерьєрі арт-деко можна знайти органічне переплетення східних мотивів, старовинних елементів та сучасного мистецтва.

Для арт-деко характерними є декоративні елементи у вигляді різних геометричних фігур – трикутників, кола, зигзагів, кубічних узорів. Як матеріали в інтерьєрі арт-деко активно використовуються світле дерево (клен, ясен, рожеве дерево), мармур, скло, бронза, кераміка, шкіра, тканини, килими. Сьогодні арт-деко – це стиль, що прикрашає життя.