Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Заболотна.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать

Рекомендована література

1. Ботвина Н.В. Міжнародні культурні традиції: мова та етика ділового спілкування: Навчальний посібник. / Н.В. Ботвина – К.: Арт Ек, 2000.

2. Галушко В.П. Діловий протокол та ведення переговорів. Навчальний посібник. / В.П. Галушко. - 1-е видання, – Вінниця: НОВА КНИГА, 2002 р.

3. Кубрак О.В. Етика ділового та повсякденного спілкування: Навчальний посібник з етикету для студентів. / О.В. Кубрак– Суми: ВТД «Університетська книга», 2001.

4. Тимошенко Н.Л. Корпоративна культура: діловий етикет: Навч. посіб. / Н.Л. Тимошенко – К.: Знання, 2006. – 391 с.

5. Холопова Т.И. Протокол и этикет для деловых людей. / Т.И.Холопова, М.М. Лебедева. – М., ИНФРА, 1995.

6. Етика ділового спілкування: Курс лекцій / Т.К. Чмут, Г.Л. Чайка, М.П. Лукашевич, І.Б. Осетинська. – К.: МАУП, 1999.

Тема 2. Етикет невербального та мовного ділового спілкування

2.1. Невербальні засоби ділової комунікації

2.2. Мовний етикет ділових партнерів

2.3. Особливості публічного виступу. Вміння слухати

2.1. Невербальні засоби ділової комунікації

Природно, що в діловому спілкуванні основним рівнем комунікації є вербальний, бо учасники процесу орієнтовані, перш за все, на використання мови. Проте, велике значення має і «мова тіла», бо спілкуючись люди не тільки слухають, а й бачать. Глибина сприйняття мовного повідомлення при цьому залежить не тільки від його змісту, але й загальної експресивної поведінки співрозмовника.

Особливим попитом «мова рухів тіла» користується у сфері бізнесу та підприємництва. Використання невербальних засобів спілкування допомагає досягти успіху у ділових переговорах з партнерами. Вивчення мови рухів тіла дозволяє кожному дивитися на себе і на оточуючих зовсім іншими очима: в такий спосіб можна «читати між рядків» і зчитувати всю приховану інформацію безпосередньо з співбесідника.

Проведені дослідження підтверджують, що значна частина мовної інформації при обміні сприймається через мову поз і жестів, звучання голосу. Так 55% повідомлень сприймається через вираз обличчя, пози та жести, 38% –через інтонацію і модуляцію голосу. Звідси випливає, що тільки 7% залишається словам, сприйнятим одержувачем, коли ми говоримо. Це має принципове значення. Іншими словами, у багатьох випадках те, як ми говоримо, важливіше слів, які ми вимовляємо.

З огляду на наведену важливість невербальних засобів спілкування обізнаність в техніці їх використання виступає необхідною фаховою рисою сучасного спеціаліста.

Хоча мовні канали зв'язку між діловими партнерами мають пріоритетне значення, ні в якому разі не можна іг­норувати невербальні (несловесні) засоби комунікації. Особливо важлива роль невербальних каналів на по­чатку спілкування. Це взаємна оцінка жестів, міміки, ін­тонації, голосу, пози, одягу, виразу очей тощо. Якщо ж звернути увагу на те, що сучасна ділова людина входить у велику кількість короткотермінових контактів, то уміння читати мову несловесного зв'язку стає важливою умовою ефективного спілкування.

Невербальна (несловесна) комунікація це система знаків, що використовується в процесі спілкування і відрізняється від мовних засобами та формою виявлення.

При спілкуванні з партнером, перш за все, слід зверну­ти увагу на його позу. Представники реактивної та моноактивної культури, як правило, відчувають незруч­ність, стикаючись з театральними жестами та поведінкою поліактивних людей. Значить важливо визначити «прос­тір комфортного спілкування». Практика визначила суттєві для ділового спілкування три групи знаків несловесного зв'язку: знаки щирості та захоплення; оціночні жести та пози; знаки захисту.

На переговорах з партнером не слід приймати позу, що характеризує закритість у спілкуванні й агресивність: насуплені брови, схилена вперед голова, широко розстав­лені на столі лікті, стиснуті кулаки. Не слід й одягати окуляри із темним склом. Про намагання домінувати свідчать такі пози: обидві руки на стегнах, ноги трохи розставлені або голова трохи піднята, руки перекинуті біля талії.