Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Заболотна.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать

6.2. Правила користування серветками

Серветки розділяють на столові (35*35 см – 45*45 см) і чайні(25*25 см – 35*35 см). Перші подають до сніданку, обіду і вечері; другі – для маленьких

столиків на прийомах «чай», «кава», «фуршет».

Серветки в складеному вигляді розміщуються на закусочних або пиріжкових тарілках. Сідаючи за стіл, серветку слід покласти на коліна, згорнутою вдвоє один кінець коротший за інший. Після трапези серветку кладуть справа від тарілки.

6.3. Основні правила поведінки за столом

За стіл не сідають, поки не сядуть дами або поки господарі не запросять зайняти місця. Лікті не розставляють, на стіл не кладуть, вони повинні бути притиснуті до боків.

Прибори, що лежать праворуч від тарілки, беруть і тримають під час їжі правою рукою, а розташовані ліворуч – лівою. Ніж варто тримати таким чином, щоб кінець його ручки упирався в долоню правої руки, середній і великий пальці – з боків угорі ручки, а вказівний – на його ребрі, і натискати їм, відрізуючи наступний кусочок їжі. Виделку рекомендується тримати зубцями вниз. Кінець її ручки повинен злегка упиратися у долоню. Великим і середнім пальцями потрібно тримати виделку за ребро ручки, а вказівним пальцем притискати її. Безіменний палець і мізинець повинні бути злегка зігнутими і притиснутими до долоні.

Якщо десертні прибори лежать за тарілкою, то орієнтуватися слід на положення їхніх ручок. Прибори, що лежать ручкою вправо, варто брати правою рукою, а розташовані ручкою вліво – лівою.

Деякі страви неможливо наколювати на виделку (наприклад, картопляне пюре і каші). У цьому випадку можна перевернути виделку зубцями догори і користуватися нею як ложкою, тримаючи великим і вказівним пальцями, інші – трохи притиснуті до долоні. Підхоплюючи їжу виделкою, можна направляти її кінчиком ножа; але тільки злегка допомагати, а не накладати їжу на виделку!

Не слід, розрізавши страву ножем, користуватися винятково виделкою: ніж повинен залишатися в руці.

Якщо потрібно покласти ніж і виделку, кладіть їх з обох сторін тарілки

на її край або хрест-навхрест на тарілці в тому положенні, у якому ви їх тримали: ніж ручкою вправо, виделку ручкою вліво. Після закінчення трапези ніж і виделку варто класти на тарілку паралельно один одному, ручками вправо. Якщо який-небудь ніж вам більше не знадобиться до кінця обіду, покладіть його поперек тарілки на її борт.

Ложку прийнято тримати в правій руці. Кінець ручки повинний лежати на основі вказівного пальця, початок ручки – на середньому пальці. Великим пальцем потрібно злегка притискати ручку зверху до середнього пальця, вказівним – підтримувати її збоку.

Не можна їсти суп з кінця ложки. Над тарілкою не нахиляються, тримаються по можливості прямо.

Хліб беруть рукою, від цілого шматка не кусають, а відламують маленькими шматочками.

З ножа не їдять.

На виделку беруть стільки, скільки на неї може вільно вміститися.

Їсти треба повільно, не набираючи у рот велику кількість їжі.

Ложкою не їдять те, що можна їсти виделкою. Не намагайтеся зачерпнути останню ложку супу, з'їсти останній шматок м'яса і т.п.

Кістки на тарілку не випльовують, кістку слід діставати із рота на виделку, притулену до губів, а потім покласти її на тарілку. Фруктові кісточки треба діста­вати із рота непомітно на ложку.

Чарку або бокал не піднімають занадто високо.

Якщо є намір поговорити з сусідом, не слід повертатися спиною до іншого; не слід розмовляти з іншим через сусіда. Не розмовляють з повним ротом. На стільці не слід відкидатися і розвалютися. Слід намагатися завжди бути спокійним.

Якщо у Вас впала виделка, ніж або серветка, не соромтеся попросити іншу, не надаючи значення тому, що трапилось. Взагалі краще робити помилки, ніж намагатися їх виправити з привертанням уваги оточуючих.

Не слід користуватися за столом зубочисткою, якщо в цьому немає

потреби.

Господар або господиня ніколи не закін­чують їсти свою страву першими. Слід зачека­ти, поки закінчать їсти гості. Це особли­во важливо, коли подана остання стра­ва.

Другу чашку чаю або кави не просять, поки всі гості не одержали по першій. Не слід робити ніяких зауважень щодо страв, які подаються. Відмовляючись від будь-якої страви, не слід посилатись на те, що вона не подобається або може зашкодити – краще відмовитись без пояснень.

Чайну ложку в чашці не залишають. Після того, як чай або кава розмішані, її кладуть на блюдце.

З-за столу слід піднятися після того, як встали жінки, і залишатися стояти, поки вони вийдуть з кімнати.

Промови і бесіди за столом. Якщо на сніданку чи обіді передбачається обмін промовами або тостами, господар має послати почесному гостю копію свого виступу, щоб він міг підготувати відповідь. Якщо готується важлива зустріч, то відповідь посилають заздалегідь.

Під час виголошення промов і тостів не можна розмов­ляти, наливати вина, їсти.

На офіційних прийомах промови й тости виголошу­ються після десерту, коли налите шампанське. На інших прийомах – не раніше 10-15 хв. після початку прийому. Останнім часом промови виголошують на початку прийому. Першим промову (тост) виголошує господар, а потім почесний гість.