Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

2.Громадські професійні організації та об’єднання українських рекламістів і спеціалістів у сфері зг.

Стисло розглянемо основні характеристики громадських організацій рекламістів України.

Першою з них була створена в 1993 р. Спілка рекламістів України. Спілка є загальноукраїнською незалежною громадською творчою організацією, що об’єднує на добровільних засадах і за професійними інтересами творчих працівників реклами та іншіх спеціалістів.

У своєму Статуті організація визначила своїми найголовнішими завданнями:

  • Вільний розвиток творчих напрямів і шкіл у рекламі;

  • Захист авторських, професійних та соціально-економічних інтересів членів Спілки;

  • Надання юридичної допомоги, покращення умов праці та життя рекламістів;

  • Естетичне виховання населення тощо.

Першим головою Спілки був Валерій Олександрович Рудаков, зараз Сілку очолює професор Ромат Євгеній Вікторович.

Роль Спілки у розвитку реклами в Україні:

  • участь у підготовці проекту Закону України «Про рекламу»

  • розробка «Правил професійної етики в рекламі»(1999 р.)

  • завдяки зусиллям Спілки професію «рекламіст» було визнано на державному рівні і внесено до Державного класифікатору професій України

  • багато уваги приділялося підтримці найвищих стандартів професійної діяльності в рекламній галузі, зокрема Спілка була організатором загальнонаціональних щорічних виставок «Реклама», та «Мас-медіа», першого и найбільшого до 1999 р. творчого конкурсу українських рекламістів – фестивалю «Золотий Профіль», а також фестивалів соціальної реклам;

  • сприяла вирішенню проблеми підготовки кадрів для реклами, щорічно організує Студентський фестиваль реклами.

Всеукраїнська рекламна коаліція була зареєстрована як незалежна громадська організація в 1997 р. З самого початку свого існування організація була націлена на вирішення проблем саморегулювання української рекламної галузі. Засновниками Коаліції виступили представники кількох київських рекламних агенцій: («Інфокона», «діала Комюнікешн» та ін..).Спочатку членство в організації було особистим, згодом Коаліція об’єднує також колективних членів. Першим Головою правління Коаліції став директор рекламного агентства «Інфокон» Віктор Метьолкін.

Нова місія Коаліції (затверджена у 2002 р.) проголошує такі цілі: сприяти розвиткові рекламної галузі України шляхом забезпечення всіх зацікавлених осіб практично необхідною та корисною інформацією, що пов’язана з рекламою, а також шляхом відстоювання інтересів компаній і людей, що працюють у рекламі, в ситуаціях. Коли утискаються їхні права як суб’єктів рекламного ринку.

Серед інших основних програмних цілей Коаліції є такі: розробка законодавчих пропозицій та рекомендацій, незалежна експертиза реклами щодо її відповідності етичним нормам, вимогам законодавства, організація та підтримка рекламних конкурсів, фестивалів, виставок та ін.

Серед найбільших досягнень Коаліції можна відмітити участь у розробці окремих положень проекту постанови Кабінету Міністрів України №1511, що визначила Типові правила розміщення зовнішньої реклами, участь у роботі над проектами Закону України «Про політичну рекламу», та нової редакції Закону «Про рекламу».

Асоціація зовнішньої реклами України (АЗРУ) є Всеукраїнською громадською організацією, що об’єднує компанії, які працюють на ринку зовнішньої реклами. Заснована ще в 1998 році як Асоціація підприємств зовнішньої реклами України, первісно створена на базі шести найбільших операторів зовнішньої реклами, сьогодні Асоціація є найбільшим і найвпливовішим органом саморегулювання в цій галузі – 17 повних учасників, 5 асоційованих членів та 2 професійні дослідницькі компанії, обласні організації в Запоріжжі, на Волині та Закарпатті.

Пріоритетними завданнями для учасників Асоціації стали: встановлення цивілізованих і прозорих правил роботи на ринку зовнішньої реклами, оптимізація спілкування між бізнесом, суспільством і державними органами, сприяння поліпшенню іміджу зовнішньої реклами.

Учасники Асоціації брали активну участь у написанні змін до Закону України «Про рекламу», тексту Типових правил розміщення зовнішньої реклами, низки місцевих правил, а також Концепції розвитку зовнішньої реклами. Дана Концепція лягла в основу розроблених проектів в Києві, Харкові, Одесі, Львові, інших міст. В 2005-2006 роках Асоціація виступала ініціатором та розробником ряду комплексних проектів розміщення зовнішньої реклами в місті Києві.

В 2005 році Асоціація вперше реалізувала своє бачення стосовно пріоритетів якісного розвитку соціальної реклами. (Влітку по всій Україні було розміщено близько 800 сюжетів кампанії «Кохаймося!»)

Українська асоціація Інтернет-реклами була створена 4 жовтня 2007 р. компаніями: "Інформаційне агентство ЛІГАБізнесІнформ - liga.net; "Бігмір-Інтернет" - bigmir.net; "МЕТА" - meta.ua; "Золота Середина" - oboz.ua; "ГРУПЕМ" - "Group M"; "Інішіейтів" - "ADV Group"; "ММС Комюнікейшнс Україна" - "Publicis Group Ukraine". Основним завданням діяльності УАІР є створення умов для ефективного розвитку ринку Інтернет-реклами в Українському сегменті мережі Інтернет.

УАІР приєдналася до 45 інших організацій у сфері Інтернет-реклами в сфері регіонального представництва I-COM в усьому світі і збирається надалі брати активну участь у формуванні майбутнього онлайн-вимірів.

Приєднання до ключового міжнародного форуму з онлайн-вимірів дає можливість українському ринку Інтернет-реклами краще розуміти суть і методи передових підходів в оцінці аудиторії Інтернету, а також інші методи онлайн-вимірів, що дають змогу збільшувати ефективність присутності в Інтернеті різних кампаній.

PR

«Українська ліга зі зв’язків із громадськістю» (PR-Ліга)

PR-Ліга створена у 2003р. з метою розвитку ринку послуг зв’язків з громадськістю на засадах, прийнятих міжнародною PR-спільнотою та зокрема на основі документів та принципів IPRA. Зокрема, Денис Богуш, віце-президент PR-Ліги, є представником Міжнародної організації паблик рілейшнз в Україні. Членом ІPRA є також віце-президент PR-Ліги Олена Деревянко

Президент PR-Ліги – Андрій Ротовський, керуючий директор Центру громадських зв’язків Р.А.П.І.Д

Українська Асоціація зі зв’язків з громадськістю розпочала свою діяльність у 2005 році. За цей час UAPR зробила чимало для розвитку українського PR-ринку.

Були створені базові документи, що регламентують діяльність Асоціації та налагоджене партнерство з міжнародними структурами. Також члени Асоціації завжди були учасниками ключових міжнародних PR-заходів.

Місія та цілі:

Місія Української Асоціації зі зв’язків з громадськістю полягає у впровадженні в Україні високих професійних стандартів PR

Оскільки сьогодні в нашій державі:

Відсутній етичний та законодавчий контроль за PR-практикою;

На ринку існує значне нерозуміння ролі та можливостей Public Relations;

У компаній-замовників немає можливості перевірити професійний рівень та реальні можливості PR-агенцій;

Відсутня стандартизована система навчання та визнання спеціалістів,

цілями UAPR є:

Поширення правил професійної поведінки серед вітчизняних фахівців та регулювання їх дотримання;

Відділення галузі зв’язків з громадськістю від рекламної індустрії;

Сприяння розвитку системи професійного навчання та визнання консультантів;

Гармонізація української PR-галузі з міжнародними стандартами та практикою.

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]