Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEK_11u.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Розбір ситуацій

Показники

А

В

С

Всього, тис. грн.

на одини­цю про­дукції, грн.

на про­граму, тис. грн.

на одини­цю про­дукції, грн.

на про­граму, тис. грн.

на одини­цю про­дукції, грн.

на про­граму,

тис. грн.

Змінні витрати

20

1 000

30

1 500

35

1 750

4250

Постійні витрати

-

-

-

-

-

-

500

Ціна та обсяг

25

1 250

40

2000

40

2000

5250

Маржинальний прибуток

5

250

10

500

5

250

1000

Собівартість

-

-

-

-

-

-

4750

Прибуток

-

-

-

-

-

-

500

Третій варіант. Якщо не проходить другий варіант, то знизити ціну на 5 грн. нижче змінних витрат на одиницю, тобто до 25 грн. Ре­зультат - у цілому по підприємству збитки складуть 250 тис. грн.

Четвертий варіант. Якщо не проходить і третій варіант - устано­вити ціну 20 грн., тобто знизити первісну ціну в 2 рази. Результат - збитки в цілому по підприємству складуть 500 тис. грн.

Виходить, що перший варіант (найпоширеніший у вітчизняній практиці) дає найбільшу величину збитку. Як при цьому поступити? Очевидно, необхідно в наступному кварталі зняти з виробництва виріб В. Прибуток у цьому випадку дорівнюватиме нулю. Якщо ж вжити заходів щодо виготовлення нового виробу або збільшити ви­пуск А і С (при наявності попиту), прибуток буде позитивний.

Отже, ціна на продукцію в умовах ринку і конкуренції має досить невизначене значення. Причому багато в чому це визначається структурою ринку, у якій діє підприємець. При існуванні монополії на виробництво і продаж певного виду товару можна диктувати рівень цін і одержувати надприбуток. Однак в умовах ринку це відбувається не досить часто, що підтверджується незначним розміром одержува­ного корпораціями прибутку після вирахування податків. Пояс­нюється це умовами ((досконалої конкуренції», при якій, як указував П. Самуельсон, кожен продавець ніяк не може мати свідомий вплив на ціну товару, оскільки жодна особа не в змозі контролювати скільки-небудь значну частину ресурсів будь-якого виду.

Але в реальних умовах ринку досконалої конкуренції не існує. Тому кожному підприємцю слід ураховувати, наскільки практика відрізняється від досконалої конкуренції. Відхилення від досконалої кон­куренції можуть бути пов’язані з природною обмеженістю ресурсів. Як­що підприємець хоче досягти успіху, йому варто створювати і штучні об­меження. Так, відома корпорація «Дюпон», витративши близько 90 млн. доларів на розробку матеріалу нейлон, здійснила тактику «збирання вершків». Вона штучно обмежувала випуск нейлону, установлюючи ду­же високу ціну, постійно знижуючи її і розширюючи збут продукції.

Але стримування виробництва, одержання надприбутку залучає конкурентів. В умовах недосконалої конкуренції монополісти продов­жують тактику обмеження виходу на ринок належних їм факторів ви­робництва. Ось тут і виникає протиріччя між необхідністю стримувати виробництво, неможливістю безмежного підвищення цін і прагненням одержати значне зростання прибутку. Для подолання цього протиріччя необхідний комплексний аналіз взаємозв’язку обсягу реалізації, цін, витрат і прибутку, про що йтиме мова наприкінці цього розділу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]