Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEK_7u.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

7. Інновації (технічний й організаційний розвиток підприємства).

План інновацій складається на основі завдань стратегічного плану, містить перелік і характеристику нововведень, планованих до впровадження на підприємстві. Зміст плану інновацій може бути різним, але найчастіше заходу плану охоплюють наступні проблеми:

  • створення, освоєння нових і підвищення якості видів продукції, що випускають, і послуг;

  • впровадження прогресивної технології, механізації й автоматизації виробництва;

  • удосконалювання організації виробництва, праці й керування;

  • удосконалювання комерційного й внутрівиробничого господарського розрахунку, автоматизація керування;

  • капітальний ремонт і модернізація основних фондів;

  • економія матеріалів, палива, енергії;

  • науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи.

Кожен захід плану інновацій повинне містити розрахунок економічної ефективності із вказівкою в плані факторів і джерел економії. Крім того, у плані повинні бути наведені зведені розрахунки по всіх заходах у розрізі основних джерел економії. Ці дані є основою для складання розділів плану «Економічна ефективність виробництва» й «Норми й нормативи».

8. Інвестиції й капітальне будівництво.

Основним завданням даного розділу плану є обґрунтування рішень по нарощуванню виробничих потужностей й основних фондів, необхідних для забезпечення зростання виробництва продукції, його розвитку, підвищення якості й удосконалювання технології й організації виробництва, а також здійснення будівництва об'єктів невиробничого призначення.

Велика увага повинне приділятися в плані заходам щодо запобігання забруднення навколишнього середовища й забезпеченню раціонального використання природних ресурсів. У плані також передбачаються організаційні, технічні й економічні заходи, спрямовані на найбільш ефективне використання капітальних вкладень, поліпшення їхньої структури, технічне переозброєння й реконструкцію основних фондів, удосконалювання пропорцій, концентрацію засобів на найбільш важливих об'єктах, скорочення обсягу незавершеного будівництва.

План інвестицій і капітального будівництва містить обґрунтування потреби підприємства в інвестиціях (у тому числі капітальних вкладеннях) у розрізі напрямків їхнього використання, а також ефект, одержуваний від реалізації інвестицій (капітальних вкладень).

Капіталоутворююча частина інвестицій називається капітальними вкладеннями. Вони направляються на створення й відновлення основних фондів і приріст частини оборотних коштів. У даному розділі тактичного плану визначається приріст виробничих потужностей, уведення об'єктів невиробничого призначення, розміри капітальних вкладень, переліки намічуваних до будівництва об'єктів.

Намічувані в плані капітальних вкладень завдання повинні бути вв'язані з фінансовими й матеріальними ресурсами, зі строками виготовлення й поставки встаткування, а також зі строками будівництва й запровадження в дію сполучених потужностей й об'єктів.

Розробці плану інвестицій повинне передувати складання плану інновацій, балансових розрахунків, і в першу чергу балансом виробничих потужностей й їхнього використання, на основі яких установлюється розмір необхідного збільшення потужності на плановий період.

План інвестицій і капітального будівництва складається за наступними показниками:

  • приріст виробничих потужностей за рахунок заходів щодо технічного переозброєння;

  • приріст виробничих потужностей за рахунок реконструкції;

  • запровадження в дію виробничих потужностей за рахунок розширення діючих і будівництва нових об'єктів;

  • запровадження в дію основних виробничих і невиробничих фондів (включаючи об'єкти охорони природи);

  • розмір капітальних вкладень і будівельно-монтажних робіт;

  • обсяг незавершеного будівництва;

  • інші напрямки (об'єкти) інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]