Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEK_7u.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

2. Норми й нормативи.

Розроблювальні в даному розділі плану норми й нормативи систематизуються по видах, виробам і напрямкам відповідно до вимог автоматизованої системи обробки даних.

За допомогою норм і нормативів регламентуються зв'язки між структурними підрозділами підприємства, установлюються науково обґрунтовані пропорції у виробництві й розподілі виробленої продукції й одержуваного доходу, здійснюється контроль за рівнем витрат на виробництво й збут продукції.

3. Виробництво й реалізація продукції.

Основними завданнями даного розділу тактичного плану є визначення оптимального обсягу продукції (послуг), що може бути зроблений і реалізований підприємством у планованому періоді.

План виробництва й реалізації продукції є основою, на якій розробляються всі інші розділи тактичного плану підприємства і його структурних підрозділів. Він розробляється в наступному складі:

  • виробництво й реалізація продукції в натуральному й вартісному вираженні;

  • зміна залишків готової нереалізованої продукції;

  • баланс виробничих потужностей й їхнє використання.

4. Матеріально-технічне забезпечення виробництва.

У даному розділі плану встановлюється потреба підприємства в матеріальних ресурсах, необхідних для виконання виробничої програми, заходів, передбачених планом технічного розвитку й організації виробництва, заповнення запасів і незавершеного виробництва.

Вихідними даними для розробки плану матеріально-технічного забезпечення є плановані обсяги виробництва, намічувані заходи щодо технічного й організаційного розвитку, капітальному будівництву, а також нормативна база.

У ході складання плану матеріально-технічного забезпечення повинна враховуватися економія засобів виробництва, що досягає в результаті зниження ваги машин і виробі, зменшення відходів і втрат, заміни дорогих і дефіцитних матеріалів більше дешевими.

Потреба в матеріально-технічних ресурсах визначається з урахуванням галузевих особливостей підприємств виходячи із застосовуваних:

  • сировини й матеріалів;

  • палива й енергії;

  • устаткування.

5. Персонал й оплата праці.

Даний розділ плану встановлює потреба в персоналі й засобах, на оплату праці підприємства. У процесі його розробки необхідно забезпечити: оптимальну величину чисельності працюючих і співвідношення окремих категорій персоналу; випереджальні темпи росту продуктивності праці над темпами росту заробітної плати; ефективне використання персоналу; підвищення кваліфікації й перепідготовку працівників підприємства.

У процесі складання плану по праці й персоналу визначаються: загальна чисельність і структура персоналу; додаткова потреба в персоналі; джерела забезпечення додаткової потреби; вивільнення персоналу; загальна величина фонду оплати праці; структура фонду оплати праці.

6. Витрати виробництва, прибуток і рентабельність.

При складанні даного розділу тактичного плану вирішуються наступні завдання:

  • складаються планові калькуляції собівартості основних видів випускає продукції, що (послуг) і кошторис витрат на виробництво продукції по підприємству;

  • виявляються недоцільні витрати й розробляються заходи для їхньої ліквідації;

  • визначається балансовий прибуток;

  • розраховується рентабельність видів випускаємої продукції і виробництва;

  • оцінюється вплив на собівартість, прибуток і рентабельність збільшення витрат на освоєння виробництва нової продукції;

  • створюється база для розробки цін на продукцію підприємства;

Особлива увага при плануванні витрат звертається на виявлення резервів зниження собівартості, а також величини й причин виникнення витрат, не обумовлених нормальною організацією виробничого процесу; наднормативної витрати сировини й матеріалів, палива й енергії; втрат робочого часу й доплат за відступ від нормальних умов праці й понаднормові роботи; втрат від простоїв машин й устаткування, аварій, браку; зайвих витрат, викликаних нераціональними господарськими зв'язками по поставках сировини й матеріалів, порушенням технологічної й трудовий дисципліни, зміною обсягу робіт по підготовці виробництва, освоєнню й впровадженню нової техніки й технології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]