Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРУ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
128.61 Кб
Скачать

2.3. План державного управління національною безпекою

2.3.1. Визначення проблем, на розв'язання яких спрямований план

1. Забезпечення територіальної цілісності держави. Стаття 2 Конституції України свідчить про те, що Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною та недоторканною.

2.Нелегальна міграція. На сьогоднішній день нелегальна міграція стала складним та багатоаспектним явищем, в якому використовуються самі різно­манітні схеми. Керуючись особливостями міждержавних домовленостей України з країнами СНД (одним із проявів яких є спрощений порядок перетину державного кордону), іноземці третіх країн потрапляють в Україну. Що характерно, значна частина їх у подальшому не має змоги перетнути кордон нашої країни з країнами Євросоюзу (через жорсткий прикордонний контроль у цих країнах), що призводить до залишення мігрантів на території України.

Ключовий фактор сприйняття нелегальної міграції як загрози національній безпеці Україні - можлива неконтрольованість міграційних процесів, яка, керуючись соціальною незахищеністю і побутовими проблемами мігрантів, потенційно призводить до створення етнічних протиправних груп.

3.Тероризм - суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, залякування населення та органів влади або вчинення інших посягань на життя чи здоров'я ні в чому не винних людей або погрози вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей

4. Організована злочинність та корупція. Організована злочинність - це сукупність злочинів, що вчиняються у зв'язку з створенням та діяльністю організованих злочинних угруповань. Корупція - діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

5 «Тінізація» національної економіки. Необхідно говорити про те, що нелегалізованість частини національної економіки спричиняє неможливість для держави збирати податки, виплачувати громадянам пенсії, заробітну платню, соціальну допомогу тощо. Через це в суспільстві зростають соціальна напруженість, невдоволення частини населення ефективністю державного управління Як наслідок такого стану національної економіки - системні загрози національній безпеці.

2.3.2. Аналіз причин виникнення проблеми та обгрунтування необхідності її розв'язання

Основними причинами виникнення проблем є:

* У контексті загроз національній безпеці йдеться про те, що існує велика кількість факторів, які свідчать про зовнішні та внутрішні чинники, що негативно впливають на цілісність країни. Територіальне претензії інших держав, внутріш­ньополітичні заклики до певної самостійності деяких регіонів України (загроза проявів сепаратизму в окремих регіонах України) свідчать про необхідність сприйняття зазначеного як загрози націо­нальній безпеці.

* Геостратегічне розміщення України є одним із визначальних чинників сприйняття нашої держави як об'єкта для нелегального перетину кордону громадянами інших країн з метою подальшого пересування до країн Європейського Союзу Основна причина нелегальної міграції - намагання людей знайти високооплачувану роботу, захист і перспективи кращого життя Зараз міграція здійснюється за принципом «від гіршого до кращого», коли з країн, котрі характеризуються високим рівнем безробіття, низькою вартістю робочої сили, громадяни намагають­ся потрапити до країн із вищим рівнем життя і нестачею робочої сили.

* Нездатність виявляти факти вчинення корупційних діянь, а також подальше притягнення винних осіб до відпові­дальностіКомплексне розв'язання проблеми можливе шляхом розроблення, прийняття та виконання Державного цільового плану управління розвитком автомобільного транспорту на період до 2022 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]