Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРУ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
181.03 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет «Львівська політехніка»

Інститут економіки і менеджменту

Індивідуальна робота

З дисципліни «Державне та регіональне управління»

Виконала:

Ст. групи МЕ-33

Сенчук Іванни

Прийняла:

Георгіаді Н.Г.

Львів 2012

Зміст

Теоретична частина

  1. Організація роботи тимчасових комітетів ВРУ.

  2. Реформування системи місцевого самоврядування.

Практична частина

1.Особливості функціонування окремої сфери державного управління інноваційною діяльнісю.

2.Характеристика законодавчих і нормативних актів.

3.Проблеми управління інноваційною діяльністю і напрямки їх вирішення.

4.Механізм державного управління інноваційною діяльністю діяльністю , складові елементи і схематичні зображення.

5.Програма державного управління інноваційною діяльністю.

Теоретична частина

  1. Організація роботи тимчасових комітетів вру.

Сьогодні в Україні діє Верховна Рада, обрана 31 березня 2002 р. за пропорційно-мажоритарною системою. Структурно це однопалатний парламент, що включає в себе депутатів, які об'єднуються у комітети, комісії та фракції.

Комітети створюються з урахуванням важливості проблем державного, господарського, соціально-культурного будівництва та інших факторів об'єктивного характеру.

Порядок організації роботи комітетів Верховної Ради (далі - комітетів) закріплюється Законом України "Про комітети Верховної Ради України" від 4 квітня 1995 р. зі змінами та доповненнями, внесеними Законом України від 14 липня 1998 р., 10 лютого 2000 р. та 22 лютого 2000 р.

Верховна Рада може створювати, коли визнає за необхідне, тимчасові спеціальні комісії для розробки, попереднього розгляду, доопрацювання проектів законів та інших актів Верховної Ради, для вивчення чи дослідження питань, віднесених до її компетенції (крім контрольних, ревізійних і слідчих комісій, які створюються і діють відповідно до інших статей Регламенту). Тимчасова спеціальна комісія завжди є головною комісією з питання, для підготовки якого її створено. Питання про створення тимчасової спеціальної комісії включається окремим пунктом до порядку денного сесії Верховної Ради, якщо інше не встановлено Регламентом.

Тимчасова спеціальна комісія діє відповідно до порядку, встановленого для комітетів Верховної Ради.[1]

  Тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України створюються для підготовки і попереднього розгляду питань, що відносяться до її компетенції.

Тимчасові слідчі комісії створюються для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, якщо за це проголосує не менше ніж 1/3 від конституційного складу Верховної Ради України.

Тимчасова спеціальна комісія здійснює свою діяльність на принципах, встановлених для комітетів Верховної Ради України. Парламент приймає постанову про створення комісій Верховної Ради, визначає назву, завдання, кількісний і персональний склад комісії, обсяг коштів, виділених у її розпорядження, термін діяльності.

Тимчасова спеціальна комісія обирається з числа народних депутатів, що дали на це згоду. Мінімальний кількісний склад комісії має забезпечувати представництво не менше ніж по одному депутату від кожної групи та фракції.

Пропозиції щодо персонального складу тимчасових спеціальних комісій подаються депутатськими фракціями і групами не пізніше ніж у 2-денний термін після ухвалення рішення про необхідність її створення.

Народний депутат, який обраний до складу тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії, зобов’язаний:

  • бути присутнім на засіданнях відповідної комісії, брати участь у її роботі;

  • додержуватись порядку та норм депутатської етики на засіданнях тимчасової комісії;

  • виконувати доручення комісії, визначені її рішеннями;

Депутат, що входить до складу тимчасової спеціальної чи тимчасової слідчої комісії, за його заявою може бути звільнений Головою Верховної Ради України від обов’язку бути присутнім на засіданні парламентського комітету.

Не пізніше як через 6 місяців після створення тимчасова комісія передає Верховної Раді України звіт про свою діяльність і підготовлені нею документи і проекти актів. Після обговорення результатів її роботи у комітетах і на пленарному засіданні Верховної Ради може бути прийняте рішення про продовження роботи комісії на новий термін.

Повноваження тимчасової комісії припиняються:

1. З прийняттям Верховною Радою остаточного рішення за результатами роботи комісії.

2. З прийняттям Верховною Радою акта, для підготовки проекту якого створювалася комісія. [2]

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України (далі тимчасова спеціальна комісія)- тимчасовий колегіальний орган Верховної Ради України, що утворюється з числа народних депутатів України для підготовки та попереднього розгляду питань за дорученням Верховної Ради України.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (далі тимчасова слідча комісія)- тимчасовий колегіальний орган Верховної Ради України, що утворюється з числа народних депутатів України для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

Окремим видом тимчасової слідчої комісії є спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (далі спеціальна тимчасова слідча комісія), яка утворюється для проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради чи іншого злочину.

Спеціальний прокурор - особа, що входить до складу тимчасової слідчої та тимчасової спеціальної слідчої комісії та відповідає вимогам, встановленим цим Законом, з метою здійснення нагляду за додержанням законів України під час проведення розслідування за фактом звинувачення Президента України у державній зраді чи іншому злочині.

Спеціальний слідчий - особа, що входить до складу тимчасової слідчої та тимчасової спеціальної слідчої комісії та відповідає вимогам, встановленим цим Законом, з метою проведення ефективного розслідування спеціальною слідчою комісією.

Тимчасова спеціальна комісія утворюється Верховною Радою України для підготовки, попереднього розгляду і доопрацювання проектів законів та інших актів Верховної Ради України.

Тимчасова спеціальна комісія утворюється на правах головного комітету Верховної Ради України з числа народних депутатів України, які дали на це згоду. Кількісний склад тимчасової спеціальної комісії формується з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій.

Депутатськими фракціями вносяться пропозиції щодо кількісного та персонального складу тимчасової спеціальної комісії. У складі тимчасової спеціальної комісії може бути представлено не менш як по одному народному депутату від кожної депутатської фракції. Якщо депутатська фракція не запропонувала своїх представників для роботи в тимчасовій спеціальній комісії, то комісія створюється без участі представників цієї депутатської фракції.

Верховна Рада України приймає постанову про утворення тимчасової спеціальної комісії, в якій визначає:

1) назву тимчасової спеціальної комісії;

2) мету, завдання та питання, для підготовки і попереднього розгляду яких утворюється тимчасова спеціальна комісія;

3) кількісний і персональний склад тимчасової спеціальної комісії, голову тимчасової спеціальної комісії та заступника голови;

4) термін діяльності тимчасової спеціальної комісії (на заздалегідь визначений час або на час виконання відповідної роботи);

5) термін звіту тимчасової спеціальної комісії про виконану роботу, який не перевищує шести місяців з дня її утворення;

6) інші питання, пов'язані з організацією роботи тимчасової спеціальної комісії.

Головою тимчасової спеціальної комісії не може бути обраний голова комітету.

За погодженням з відповідною депутатською фракцією народний депутат може бути одночасно членом одного комітету і тимчасової спеціальної комісії.

Голова тимчасової спеціальної комісії, заступник голови та секретар комісії не можуть бути членами однієї депутатської фракції.

До складу комісії не можуть бути обрані Голова Верховної Ради України, Перший заступник та заступник Голови Верховної Ради України.

Для виконання покладених на тимчасову спеціальну комісію завдань, комісія може залучати фахівців з питань, що потребують спеціальних знань.

Верховна Рада України для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, утворює тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувала не менш як одна третина від конституційного складу Верховної Ради України.

Порядок утворення, форма роботи, вимоги до персонального складу тимчасової слідчої комісії визначається в порядку, передбаченому цим Законом, щодо утворення тимчасової спеціальної комісії, крім особливостей встановлених цією статтею.

До складу тимчасової слідчої комісії входять народні депутати з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій, спеціальний прокурор та троє спеціальних слідчих. У разі обрання народного депутата спеціальним прокурором або спеціальним слідчим враховується принцип пропорційного представництва депутатської фракції у тимчасовій слідчій комісії.

До складу тимчасової слідчої комісії не може входити народний депутат, спеціальний прокурор та спеціальний слідчий, які:

1) перебувають у родинних відносинах з посадовою чи службовою особою, яка працює в державному органі, органі місцевого самоврядування, на підприємстві, в установі, організації, чи особою, що входить до керівного органу об'єднання громадян, щодо яких згідно із завданням повинно проводитися розслідування тимчасовою слідчою комісією, або з посадовою чи службовою особою, щодо яких повинно проводитися зазначене розслідування;

2) мають самостійні або через членів сім'ї майнові цивільно - правові інтереси в державному органі, органі місцевого самоврядування, на підприємстві, в установі, організації, об'єднанні громадян, щодо яких згідно із завданням повинно проводитися розслідування тимчасовою слідчою комісією;

3) були або є учасниками судового процесу, в якому учасником були або є державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа, організація, їх посадові, службові особи, а також об'єднання громадян, окремі громадяни, щодо яких згідно із завданням повинно проводитися розслідування тимчасовою слідчою комісією;

4) до набуття повноважень народного депутата або спеціального прокурора чи спеціального слідчого брали участь у ревізії, аудиторській чи іншій перевірці, результати якої стали підставою для створення тимчасової слідчої комісії.

Народний депутат, спеціальний прокурор та спеціальний слідчий, кандидатура якого запропонована депутатською фракцією до складу тимчасової слідчої комісії, зобов'язаний повідомити Верховну Раду України про неможливість брати участь у роботі тимчасової слідчої комісії за наявності підстав, зазначених у частині третій цієї статті.

Народний депутат за погодженням з відповідною депутатською фракцією може бути обраний членом лише однієї тимчасової слідчої комісії.

Секретар слідчої комісії обирається на першому засіданні слідчої комісії із числа її членів шляхом таємного або відкритого голосування більшістю від складу слідчої комісії, затвердженого Верховною Радою України.

Верховна Рада України утворює спеціальну тимчасову слідчу комісію відповідно до статті 111 Конституції України та положень цього Закону для проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину.

Термін діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії з урахуванням календарного плану роботи Верховної Ради України не повинен перевищувати трьох місяців, якщо Верховною Радою України не прийнято рішення про звинувачення Президента України.

Підставою для ініціювання питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту та утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії є подання, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, підписи яких не відкликаються.

Подання про ініціювання питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту має містити правове обґрунтування необхідності утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії. До подання можуть додаватися оригінали або належним чином засвідчені копії документів та матеріалів щодо визначеного цією статтею питання.

Порядок утворення, форма роботи, вимоги до персонального складу спеціальної тимчасової слідчої комісії визначається в порядку, передбаченому цим Законом, щодо утворення тимчасової слідчої комісії, крім особливостей встановлених цією статтею.

До складу спеціальної тимчасової слідчої комісії входять народні депутати з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій, спеціальний прокурор та троє спеціальних слідчих. У разі обрання народного депутата спеціальним прокурором або спеціальним слідчим враховується принцип пропорційного представництва депутатської фракції у спеціальній тимчасовій слідчій комісії.[3]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]