Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції, іук.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
624.64 Кб
Скачать

Тема 1. Філософсько-теоретичні основи історії культури.

1. Поняття культури. Походження та зміст терміну «культура».

Слово «культура» латинського походження: culturа означає догляд, оброблення, обробка. (У деяких богословських концепціях культури це слово виводять від лат. cult – поклоніння, шанування.). Спочатку цей термін був пов’язаний з уявленням про дію, зусилля, спрямовані на зміну чогось і тому вживався з певним доповненням, позначаючи завжди культуру чогось: культуру духу, культуру розуму тощо. Він вживався для визначення процесу обробки людиною природи, потім він став означати процес обробки самої людини, ним стали називати все, створене людиною.

Термін «культура» виник в епоху Античності, його вживають практично як синонім до грец. «падейя» (від «пайос» – дитина) в значенні виховання дитини достойним громадянином. Існував ще один термін для позначення культури – «калокагатія», що означало людину красиву, тобто гармонійно розвинену у фізичному відношенні, володіючу внутрішньою духовною красою та з неабияким розумом. Греки одними з перших усвідомили, що крім природного світу існує певна сфера, яку створюють люди, вільні від фізичної праці, – сфера духу, цінності якої залежать не від природи, а від свідомого акту людини.

У Середньовіччі культурою вважали прагнення до ідеалу, бездоганності – релігійної та особистої. У Новий час цей термін стали вживати, визначаючи ступені виховання, освіти, інтелекту, здатність дотримання норм етики та етикету, сукупність художньої та творчої діяльності. У Новітній час до нього також додали стиль, метод та рівень досконалості, які досягаються в опануванні тієї чи іншою галуззю знань чи діяльності, вміння, процес творення й розподілу матеріальних та духовних цінностей, їх застосування. Як наукове поняття термін «культура» оформлюється саме в добу Нового часу.

У сучасних європейських мовах слово «культура» вживається принаймні в чотирьох основних значеннях:

1) для позначення загального процесу інтелектуального, естетичного і духовного розвитку;

2) коли йдеться про суспільство, яке ґрунтується на праві, порядку, моральності (поняття «культура» збігається з поняттям «цивілізація»);

3) як спосіб життя людей, притаманний певній спільноті (молодіжна культура, професійна культура), нації (українська, японська, німецька), історичній добі (антична культура, культура Ренесансу, культура бароко);

4) як абстрактна, узагальнююча назва для різноманітних способів, форм і наслідків інтелектуальної та художньої діяльності людей у галузі літератури, музики, живопису, театру, кіномистецтва тощо.

Культура – поняття складне, полісемантичне, багатозмістовне й не піддається однозначному тлумаченню. В сучасній науці не існує цілісного й універсального розуміння феномена культури. За підрахунками американських культурологів Альфреда Кребера та Клайда Клакхона до 1950 р. в світі нараховувалося 157 визначень поняття «культура». На сьогодні їх близько 400. Всі погоджуються з тим, що «культура» є поняттям доволі широким, яке передбачає різні трактування. Отже, залежно від підходу, який реалізовується тим чи іншим дослідником, змінюється і її дефініція.

Отже, у найзагальнішому значенні культура – це сукупний результат продуктивної діяльності людей. У вузькому, особистісному розумінні культура – це певні цінності, та норми поведінки людини в соціальному і природному оточенні.