Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неомарксизм.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
353.28 Кб
Скачать

I . Введення

Еріх Фромм (Fromm) (1900-1980) німецько-американський філософ, психологі соціолог, один з провідних представників неофрейдизму. Намагався з'єднати

Фрейда з Марксом і екзистенціалізму. З абстрактно-гуманістичних позиційкритикував капіталізм, висував утопічний проект створення "здоровогосуспільства "на основі психоаналітичної" соціальної й індивідуальноїтерапії ".

Так скупо лаконічна енциклопедична стаття в описі життя іфілософії людини, що заслужено зайняв своє місце серед найвизначнішихмислителів XX століття. Його колегами і, почасти, однодумцями уфілософському прийнятті (неприйнятті?) світу можна сміливо вважати Достоєвського,коли мова йде про Особистості, Толстого і раннього Маркса в погляді напроблему гуманного суспільства, Фрейда, Юнга і Сартра в тонкому, майжемістичному раціоналізмі підходу до природи свідомості і творчого життялюдини. Ідеї його, що знайшли втілення в безлічі творів,використовував у ході свого розвитку не тільки психоаналіз, але й іншіфілософські течії, у тому числі екзистенціалізм, персоналізм,герменевтика, соціобіологія. Значний його внесок у розвиток сучасноїетики і політичної філософії. Філософська думка Е. Фромма стала імпульсомдо розвитку гуманістичного мислення нашого століття.

Метою цієї оглядової роботи була спроба глибше проникнути в духовнийсвіт філософа, у суть його погляду на проблему Людини, показатиактуальність і недостатній ступінь затребуваності його праць длямешканців сучасного раціонального і жорстокого світу. В деякій мірівона є і даниною поваги вдячного шанувальника.

II. Коротка біографія філософа

Еріх Фромм народився 23 березня 1900 у Франкфурті-на-Майні, вєврейській родині. Прадід і дід його предки були рабинами, батько займавсяторгівлею, мати походила з родини емігрантів з Росії. Фромм отримавпрекрасну освіту в гімназії, а потім у найкращих університетах Німеччини.

Він закінчив Гейдельберзький університет, у 1922 році отримав ступінь докторафілософії. Після цього захопився психоаналізом, отримав психоаналітичнеосвіта в Мюнхенському університеті, а потім - в Берлінському Інститутіпсихоаналізу (1923-1924). Після чого кілька років був практикуючимпсихоаналітиком, не залишаючи занять наукою.

. У разі Фромма як раз цікаво і показово те, що він немедик. Більшість психоаналітиків має медичну освіту (тобтов основі своїй природничо), а у Фромма освіта гуманітарне (в

Гейдельберзі він вивчав, крім філософії, ще й психологію і соціологію).

Можливо, саме це стало причиною створення Фроммом такого яскравого ісвоєрідного варіанту фрейдо-марксизму, створення їм не приватноїпсихотерапевтичної доктрини, а соціальної філософії і більше того --політизованою соціальної філософії. Було б у нього медичнеосвіта, підозрюю, Фромма елементарно б знесло в захоплення чистоїклінікою, тобто він займався б виключно з пацієнтами.

До кінця 20-х у нього повільно, але вірно стало наростати недовіру до теорії

Фрейда (мабуть, саме позначалося добру гуманітарну освіту).

Закінчилося це тим, що Фромм у 1929 році прийшов у Франкфуртський інститутсоціальних досліджень (відомий як Франкфуртська школа). Франкфуртськашкола справила на погляди Фромма величезний вплив. Всі захоплення Фромма

Марксом виходить з періоду роботи у Франкфуртському школі. Фромм керував уінституті відділу соціальної психології, яким було проведеносоціологічний аналіз несвідомих мотивів поведінки в малих і великихгрупах в середовищі німецьких робітників та інтелігенції. Напередодні приходу до владифашистів, ці дослідження виявили готовність німецького суспільствапідкоритися диктаторського режиму, з приводу якого у представниківфранкфуртської школи не було ні ілюзій, ні симпатій.

У Франкфуртській школі він безпосередньо працював до 1932 року, в 1933році, після приходу фашистів до влади, Фромм, як і всі «франкфуртци»,емігрував, приїхав до США і працював в різних установах вже якпсихоаналітик, чи професор психіатрії, або викладачпсихоаналізу ... інститут психіатрії ім. У. Уайта, Колумбійський і Єльськийуніверситет.

Популярність до Фроммом прийшла дуже рано (в усякому разі, длялюдини, нещодавно приїхав до США) - в 1941 році, коли він написав книгу

«Втеча від свободи».

В Америці Фромм вів велику викладацьку роботу. З 1946 р. займавсянауковою діяльністю в новоствореному Вашингтонському інститутіпсихології, психіатрії та психоаналізу. У 1947 р. вийшла у світ книга Фромма

"Людина для себе". У 1949 р., коли франкфуртци поверталися на батьківщину,

Фромма з ними не було. Він залишився в Америці. З 1951 по 1969 р. він жив у

Мексиці, де, освоївши іспанську мову, займався викладацькою і науковоюдіяльністю, очоливши Інститут психоаналізу при Національномууніверситеті в Мехіко.

У 1961 році Фромм випустив свою знамениту книгу «Концепція людини у

Маркса ». Поява книги було пов'язано з тим, що Фромм незадовго до тоговступив в Соціалістичну партію США. Керівництво партії запропоновану

Фроммом програму відкинуло, після чого Фромм з партії вийшов ...

З 1969 і до свого відходу з життя в 1980 році Фромм з дружиною живуть в

Швейцарії. Він виступає з лекціями, бере участь у суспільному житті, пишекниги. У самому солідному віці, зовсім не відчуваючи себе старим, Еріх Фроммзберігає ясність розуму і жвавість сприйняття, що є явною ознакоюповноцінного творчого життя.