Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

15. Умови рівноваги на товарному ринку. Крива is.

Крива IS(інвестиції – заощадження) відображає умови рівноваги на ринку товарів і послуг.

Крива IS є складовою макроек. моделі, ця модель називається Хікса – Хансена (неокейнсіанська). Крива IS показує залежність між процентною ставкою і рівнем доходу за рівноваги на ринку товарів і послуг.

Y = C (Y –T) + I(i) + G; Y = C + I + G;

Вона є геометричним місцем точок рівноваги інвестицій I та заощаджень S за будь – яких значень процента і доходу. Ця крива не може перетинати вісь ординат, оскільки норма процента не може бути меншою нуля.

16. Умови рівноваги на ринку грошей. Крива lm.

Крива LM - (ліквідність – гроші) відображає умови рівноваги на грош. ринку. Крива LM показує залежність між процент. ставкою і рівнем доходу за рівноваги на ринку грошей.

На графіку зображена крива Хікса – Хансена для ринку грошей та цінних паперів - «грошова» крива LM.

Mo - точка рівноваги; і0 - рівноважний процент; Y0 - рівноважний обсяг виробництва; і - ліквідна пастка; М1/r - грошова маса. Конфігурація лінії LM дозволяє виділити на ній три відрізки:

  1. відрізок паралельний осі абсцис, який відповідає «ліквід­ній пасці» і та а симптоматично наближається до неї, - кейнсіанський відрізок;

  2. відрізок з додатнім нахилом - проміжний відрізок;

  3. перпендикулярний до осі абсцис відрізок – класичний відрізок.

Визначені особливості кривої LM проявляються при аналізі взаємодії окремих ринків при зміні екзогенних параметрів і впливають на мультиплікатор автономних витрат.

17.Модель is-lm. Ліквідна пастка.

Загальна рівновага при незмінному рівні цін (Р) на ринках товарів та послуг, грошей та цінних паперів можлива за до­тримання умов рівноваги на кожному з ринків.

Узагальнений графік Хікса - Хансена поєднує дві криві рівнова­ги - криву «інвестиції - заощадження» IS та «грошову» криву LM

Ym - максимальне значення валового продукту при нульовій ставці процента (і); Мо(Yо, іо)- точка рівноваги; Р = Const; і - ліквідна пастка.

Дефіцит або надлишок на ринку благ проявляється у відхиленні рівня товарно-матеріальних запасів від запланованого підприємцями розміру, що і викликає зміни у пропозиції благ. Якщо умови рівноваги на одному з ринків змінюються, змінюються й умови сумісної рівноваги, тобто економічна система переходить до нового стану сумісної рівноваги на основі трансмісійного механізму процентної ставки. Пастка ліквідності – ситуація за якої процентна ставка настільки низька, що люди надають перевагу зберігати готівкові гроші, а не інвестувати їх.

18. Крива lm. Структура попиту на гроші.

Попит на гроші:

  • Операційний попит на гроші – для здійснення угод (для транс акційних угод), залежить від суми цін, інтервалу часу, і не залежить від процентної ставки.

  • Спекулятивний попит на гроші – попит на гроші як активи для придбання фін. активів.

19.Дискреційна та не дискреційна фіскальна політики. Мультиплікатори фіскальної політики.

Фіскальна політика – сукупність заходів держави у сфері оподаткування та державних витрат, спрямованих на забезпечення повної зайнятості, рівноважного платіжного балансу та економічного зростання за умов виробництва не інфляційного ВВП. До фіскальної політики належать тільки такі маніпуляції державним бюджетом, які не змінюють кількості грошей в обігу.

За організацією здійснення державних заходів розрізняють дискреційну та недискреційну політику.

Дискреційна фіскальна політика –це політика, за якої уряд свідомо маніпулює податками та державними витратами з метою зміни реального обсягу нац. вир –ва та зайнятості,контролю за інфляцією та прискоренням ек. зростання.

Інструменти ДФП:

  • втілення програм громадських робіт та інших програм, пов’язаних з витратами держави;

  • здійснення перерозподільчих програм „трансфертного типу”

  • циклічні зміни рівня податкових ставок

Недискриційна (автоматична) ф. п. – це дії держави у бюджетно – податковій сфері на основі певних правил, тобто встановлення такої системи податків які забезпечують автоматичні зміни у фіскальній сфері без додаткового втручання держави.

Автоматичні стабілізатори – це такі механізми в економіці, дія яких зменшує реакцію ВВП на зміни сукупного попиту. До авт. стабілізаторів належать:

  • автоматична зміна податкових надходжень при прогресивній системі оподаткування;

  • допомога на випадок безробіття, соціальна допомога та інші соціальні трансферти;

Мультиплікатори Ф. П.

Податковий мультиплікатор: mT = -(c’/1-c’), де mT – податковий мультиплікатор, c’ – гранична схильність до споживання.

Податковий мультиплікатор показує, що зростання податків на певну величину (знак „-”) обсяг виробництва на більшу величину і навпаки, при зменшенні ставок оподаткування Т(У) на певну величину, рівноважний обсяг виробництва (У) збільшується на більшу величину.

Мультиплікатор державних витрат (mG) обчислюється за формулою: mG = ΔY/ΔG = 1/1-c’. Якщо планові витрати будуть враховувати вплив прибуткових податків, то: mG=1/1-c’*(1-t)’, де t – частка податків у сукупних доходах. Мультиплікатор державних витрат показує, наскільки зміняться сукупні доходи (ΔY) при зміні державних витрат (ΔG) на 1.

Мультиплікатор збалансованого бюджету (який завжди менший або дорівнює 1) - це коли державні витрати (G) та автономні податкові відрахування (T) зростають на одну і ту ж величину (ΔG = ΔT), то і рівноважний обсяг вир-ва зростає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]