Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
202.75 Кб
Скачать
  1. Методика економічного обґрунтування управлінських рішень

  1. Заходи по підвищенню якості “входу” системи-якості сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, отримуваних виробником. Економічний ефект запровадження цих заходів проявляється:

  1. у виробника товару – за рахунок підвищення якості процесу, що впливає на зниження собівартості товару, через скорочення зупинок виробництва при застосуванні якісних матеріалів і комплектуючих, зниження виробничого браку;

  2. у споживача товару – за рахунок підвищення якості його виготовлення, що дозволяє виробнику підвищити ціну товару.

По-скільки сировина, матеріали і комплектуючі вироби входять в поточні затрати – собівартість продукції, то затрати на підвищення якості “ходу” системи можуть перевищити економію виробничих затрат при застосуванні якісних матеріалів і комплектуючих за рахунок скорочення зупинок виробництва і браку. В цьому випадку сумарна складова зміни собівартості товару буде від’ємною.

Економічний ефект розробки і реалізації заходів по підвищенню якості сировини і матеріалів (якість “входу” системи) розраховується по формулі:

,

де – очікуваний економічний ефект розробки і реалізації заходів по придбанню більш якісної сировини і матеріалів (якість “входу” системи) за час застосування заходів (Т);

– перевитрата через ріст собівартості одиниці продукції в рік t за рахунок придбання більш якісної сировини і матеріалів (додаткові витрати на підвищення якості “входу”), тому зі знаком мінус;

– зниження собівартості одиниці продукції в рік t за рахунок підвищення якості процесу при застосуванні якісного “входу”;

– прогноз ціни нового товару (після запровадження заходів) в році t;

– ціна старого товару;

– прогноз об’єму випуску даного товару в році t, натуральні вимірники(ц, шт.)

– одноразові затрати (інвестиції) на підвищення якості “входу” (аналіз ситуації, формулювання проблеми, заключення нових договорів, розробка організаційних проектів і т.п.).

При виконанні розрахунків за даною формулою, як і за наступними обов’язково слід дотримуватись розглянутих в попередньому питанні принципів оцінки.

3.2. Заходи по підвищення якості процесу в системі – по вдосконаленню технології, організації виробництва, оперативного управління, підвищенню рівня механізації і автоматизації. В цьому випадку ефект проявляється у споживача за рахунок “перенесення” високої якості “входу” системи через процес системи до її “входу”.

Для використання переваг високої якості “входу” обов’язково слід підвищити якість процесу до того ж рівня. На ці заходи виробнику потрібні додаткові затрати, що підвищують собівартість продукції. Ефект, отримуваний споживачем за рахунок застосування більш якісного товару і, відповідало більш повного задоволення своїх потреб, або випуску із застосуванням даного товару більш якісної репродукції чи в більшій кількості, в умовах конкуренції автоматично розподіляється між виробником і споживачем товару через його ціну на ринку.

Економічний ефект розробки і реалізації заходів по вдосконаленню технології, організації виробництва, системи оперативного управління, підвищення рівня механізації і автоматизації (покращення якості процесу в системі) виробництва у виробника продукції визначається по наступній формулі:

,

де – очікуваний економічний ефект розробки і реалізації заходів по підвищенню якості процесів в системі за час застосування заходів (Т);

п – кількість назв продукції, на яку поширюються дані заходи;

– прогноз ціни і-ї продукції в році t;

– прогноз собівартості і-ї продукції в році t;

– прогноз податків по одиниці і-ї продукції в році t;

– прогноз об’єму випуску і-го товару в році t;

– рік вкладення інвестицій в заходи по підвищенню якості процесу в системі ( – останній рік вкладень, рік запровадження заходів);

– одноразові затрати (інвестиції) на підвищення якості процесу (вдосконалення технології, організації і т.п.) в році .

3.3. Очікуваний економічний ефект розробки і запровадження заходів по підвищенню якості продукції (підвищення продуктивності, надійності, екологічності і інших показників) визначається по наступній формулі (розрахунок веде виробник):

,

де – очікуваний економічний ефект підвищення якості продукції за нормативний час її служби;

– час дії заходів по покращенню екологічних і соціальних показників зовнішнього середовища;

– попутній екологічний або соціальний ефект в грошовому виразі від використання продукції вищої якості;

– одноразові затрати (інвестиції) в підвищення якості продукції, виключаючи затрати на ліквідацію елементів основних виробничих фондів в зв’язку з освоєнням і запровадженням нової продукції.

3.4. Очікуваний економічний ефект придбання споживачем нової продукції – знарядь праці з допомогою яких ним здійснюється виробництво, визначається по наступній формулі:

,

де – очікуваний економічний ефект придбання і застосування споживачем одиниці нового товару – знаряддя праці – за нормативний час його служби (Т);

– прогноз ціни і-ї продукції, що випускається із застосуванням нового товару (знаряддя) в році t;

– прогноз собівартості і-ї продукції в році t;

– прогноз долі податків по одиниці і-і продукції в році t;

– прогноз корисного ефекту (продуктивності) нового товару (знаряддя) по і-й продукції в році t;

– інвестиції на придбання одиниці товару, його транспортування, монтаж, пуск, будівництво ремонтної бази, підготовку кадрів для обслуговування, створення фонду запасних частин і інші одноразові затрати на ліквідацію старих основних фондів в році їх вкладення .

Якщо введення нового товару у споживача змінює екологічні чи соціальні параметри зовнішнього середовища, то вони визначаються по формулі:

,

де – екологічний або соціальний показник старого товару в році t в натуральному вимірі (наприклад, викиди в атмосферу, ґрунт, рівень радіоактивності, шуму, вібрації і т.п.);

– те ж нового товару;

– вартісна оцінка одиниці показника Р.

Екологічне обґрунтування заходів по вдосконаленню компонентів системи менеджменту дозволяє підвищити її ефективність і стабільність функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]