Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Trudove_pravo_Ukrayini.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
254.46 Кб
Скачать

50. Поняття і види часу відпочинку.

Згідно Конституції кожен хто працює має право на відпочинок. Час відпочинку – це частина календ часу, протягом якого працівник звільняється від викон. його труд. функції і яка надається йому для відновлення його фіз. і мор. труд. потенціалу. Види часу відпочинку: перерви протягом роб. дня чи роб. зміни (ст. 66 КЗпП) – надається через 4 год. після початку роб дня триває від 30 до 1 год.); щоденні (міжзмінні) перерви – його тривалість повинна бути не менша подвійної тривл. часу роботи, що передував цьому відпочинку; щотижневі перерви (вихід. дня); щорічні святкові (неробочі) дні (1 січня, 7 січня, 8 березня, 1, 2, 9 травня, 28 червня, 24 серпня, 7, 8 листопада, Пасха, Трійця – 1 день (неділя)); щорічні відпустки.

На підпр-вах, в установах, які не передбачають встановлення перерв у силу особливостей їх виробництва чи орг-ції труд процесу, працівникам надається можливість для прийняття їжі і відпочинку протягом роб дня на їх розсуд.

Робота у вихід. день компенсується її оплатою у подвійному розмірі, або надання ін. дня відпочинку і одноразовою оплатою.

51. Перерви протягом робочого дня.

Глава 4 ст. 66 КЗпП: працівникам надається перерва для відпочинку та харчування тривал. не більше 2-х год. Перерва не вкл. в роб час. Вона повинна надаватися через 4 год. після початку роботи. Час початку і закінчення перерви встан. правилами внутр. т/розпорядку. Працівники використовують цей час на свій розсуд (можуть на цей час відлучатися з місця роботи). На тих роботах, де через умови вироб-ва перерву встан. не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом роб. часу. Перелік таких робіт, порядок і місце їжі встан. власником або уповновж ним органом за узгодж. з профспілковим комітетом підпр-ва, установи, орг-ції.

52. Законодавство про святкові, вихідні і неробочі дні.

При 5-ти денному роб тижні – 2 вихідних на тиждень; при 6-ти денному – 1. Вихідні дні (ст. 67 КЗпП): неділя (єдиний заг. вихідний день); інд. день (субота, понеділок тощо – визначається графіком підприємства, установи узгодженого з профспілковим комітетом підприємства, установи, і як правило, він надається підряд з загальним вихідним днем). У випадку, коли святковий день або неробочий день (ст. 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Ст. 68 КЗпП: на підприємствах, в установах, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підпр-ва побутового обсл-ня, театри, музеї та ін.), вихідні дні встановлюються місцевими Радами народних депутатів.

Ст. 69 КЗпП: на підприємствах, в установах, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних причин або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників графіком змінності, що затверд. власником або уповнов. ним органом за погодженням з профкомітетом підприємства, установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]