Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка і організація аграрного будівельного...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

9. Технологія і організація будівельного виробництва

Технологія будівельного виробництва передбачає виконання основних, допоміжних, заготівельних і транспортних процесів. До основних належать будівельні процеси, безпосередньо пов'язані із спорудженням об'єктів шляхом монтажу деталей, мурування стін та інші будівельні і монтажні роботи. Вони можуть виконуватися послідовно, паралельно або комплексно. їй технологічною ознакою процес може бути циклічним.

До допоміжних процесів належать, наприклад, укладання матеріалів на приоб'єктному складі або на робочому місці; заготівельних - виготовлення опалубки, арматури; транспортних -переміщення будівельних матеріалів.

При поточних методах будівництва об'єктів роботи поділяють на такі цикли: підготовчий - прокладання магістральних Трубопроводів, шляхів, завезення будівельних матеріалів; «у— спорудження підземної частини будівель, монтаж фундаменту; спорудження надземної частини (стіни, міжповерхові перекриття); спеціальні (санітарно-технічні і монтажні); післямонтажніроботи (малярні, опоряджувальні).

Організація будівельного виробництва охоплює його підготовку, організацію праці, механізацію робіт, матеріально-технічне забезпечення, контроль якості робіт. Вона передбачає створення необхідних умов для своєчасної підготовки, освоєння та введення в дію об'єктів і потужностей; додержання будівельних норм, правил, стандартів та інших нормативних документів, особливо в частині охорони праці, виконання будівельних і монтажних робіт згідно з робочими кресленнями.

Будівельно-монтажні роботи в будівництві здійснюються трьома способами: підрядним, господарським, змішаним.

Суть підрядного способу ведення робіт полягає в тому, що їх виконання доручається спеціальним будівельним і монтажним організаціям. При цьому в організації будівництва беруть участь дві сторони: підприємство (організація), які мають засоби на капітальне будівництво і дають на нього замовлення (замовники), і будівельні організації, що виконують будівельно-монтажні роботи (підрядчики).

При підрядному способі ведення будівництва взаємовідносини між замовником і підрядчиком регулюються укладеним між ними договором на капітальне будівництво, в якому визначається функції підрядчика і замовника, їх права, обов'язки, відповідальність.

Підрядні договори укладаються на будівництво тих об'єктів, які включені в титульні списки. На основі плану в договорі визначаються обсяги підрядного будівництва, характер, строки і вартість виконуваних робіт, строки фінансування буді­вництва та інші показники.

При господарському способі будівництва підприємства здійснюють будівництво власними силами.

При змішаному способі виконання будівельно-монтажних робіт частина робіт (електротехнічних, сантехнічних, монтажних) виконується підрядчиком, а частина замовнииком. Переліки робіт, що виконуються, та їх вартість обумовлюються в договорі.

10. Оплата праці в будівельному виробництві

В аграрному будівництві як і в інших сферах основною і метою оплати праці є її мотивація. Це забезпечується за рахунок запровадження двох форм оплата праці - відрядної і погодинної. При відрядній формі оплата праці здійснюється за обсяг виконаної роботи або виробленої продукції, а при погодинній - відповідно до кількості відпрацьованого часу. Відрядна форма оплати праці реалізується шляхом наукою обґрунтовано нормування та тарифікації робіт.

Тарифна ставка - це розмір оплати праці працівника по відповідному розряду виконуваних робіт.

Тарифна сітка - складова частина тарифної системи, яка визначає співвідношення у рівнях оплати праці різних груп працівників залежно від їх кваліфікації. Вона складається з певної кількості розрядів.

У тарифно-кваліфікаційному довіднику вказуються вимоги щодо спеціальних знань працівника, а також вимоги до виконання робіт відповідної складності, згідно з якими працівнику присвоюють певний тарифний (кваліфікаційний) розряд.

На виконання кожної роботи встановлюють норми часу. Сума затрат робочого часу (в люд.-год) на виконання одиниці роботи являє собою нормативну трудомісткість. Зіставлення нормативної і фактичної трудомісткості характеризує процент виконання діючих норм часу.

Для планування оцінки продуктивності праці в будівництві часто використовують показник виробітку за одиницю часу в натуральному і вартісному виразі.

На практиці рівень кваліфікації праці визначається розрядами виконуваної роботи на основі тарифно-кваліфікаційних довідників.

Для аналізу ефективності використання робочої сили зіставляються розряди робіт і працівників. Якщо робітники виконують роботи нижчого розряду, ніж їх кваліфікація, то це свідчить про недостатню ефективність використання кадрів.

Кваліфікація працівника являє собою потенційну можливість праці певної якості, що оцінюється залежно від складності і якості роботи.

Продуктивність праці робітників може бути підвищена за рахунок:

• удосконалення проектних рішень, застосування нових ефективних матеріалів і конструкцій;

• підвищення рівня механізації та автоматизації будівельно-монтажних робіт;

• удосконалення методів управління й організації виробництва.

Важливою умовою, що забезпечує зацікавленість робітника в результатах своєї праці і зростанні виробництва, є встановлення залежності розміру оплати праці від кількості та якості затраченої кожним працівником праці, його кваліфікації, умов праці. В інтересах забезпечення подальшого розвитку суспільства необхідно, щоб темпи зростання продуктивності праці випереджали темпи підвищення її оплати.

Нині в будівництві застосовують як норми часу (час, необхідний для виконання одиниці роботи), так і норми виробітку (обсяг робіт, який повинен бути виконаний за одиницю часу).

Основою організації заробітної плати й оцінки якості праці залежно від її кваліфікації є тарифна система, яка складається з тарифних ставок і тарифно-кваліфікаційних довідників.

Працівники одержують заробітну плату по погодинній або відрядній формах оплати праці. При першій заробітна плата виплачується, як правило, на основі

плати зменшують на передбачувану економію фонду в зв'язку з виплатою допомоги з інших джерел: соціального страхування і відпусток без збереження заробітної плати.

Будівельні організації складають також план підготовки і підвищення кваліфікації кадрів. Витрати для цієї мети визначаються кошторисом згідно з планом за діючими нормами і ставками. В плані провадять розрахунки витрат на матеріально-побутове та культурне обслуговування працівників та членів їх сімей, у тому числі за рахунок фондів економічного стимулювання.

Головне завдання удосконалення і стимулювання праці в будівництві полягає у забезпеченні своєчасного введення в дію об'єктів і потужностей, прискоренні темпів зростання виробітку (продуктивності праці), підвищенні якості будівництва і скороченні витрат будівельного виробництва.

Передбачено, що за роботу в важких умовах і за інтенсивність праці провадиться доплата в межах 24% тарифної ставки працівника. Для переходу на нові умови оплати праці здійснюють атестацію працівників.

Групи по оплаті праці керівників та ІТП залежать не тільки від обсягів робіт, а й від їх специфіки і трудомісткості.

Основною формою удосконалення організації праці на виробництві є бригадний підряд.

Контрольні запитання

1. Які виробничі процеси включає технологія будівельного виробництва?

2. Якими способами виконуються будівельно-монтажні роботи?

3. Які плани розробляються в будівельних організаціях?

4. У чому полягає суть кошторису у будівництві?

5. Що являє собою загальний та об'єктний кошторис?

6. За якими ознаками визначаються основні й оборотні фонди?

7. Що належить до основних фондів?

8.3 яких частин складається проект сільського будівництва?

9. Які документи входять до проекту будівництва?

10.Що таке господарський розрахунок?

11.Що таке прибуток у будівництві?

12.Дати визначення тарифної ставки, тарифної сітки та тарифно-кваліфікаційного довідника.

1З. Як преміюються працівники за введення об'єкта в дію в строк та достроково?

14.Яка документація належать до кошторису?

Рекомендована література

1. Берлин М.З. Зкономика сельскохозяйственного строительства. М.:Стройиздат, 1993 .-218 с.

2. Матюшин В.Н., Сучинский Г.Ю. Зкономика и организа-ция сельскохозяйственного строительства. - М.: Агропромиздат, 1998.-204 с.

3. Шелихов С.Н., Мазурин Л.И., Миткин Л.В, Контроль качества строительньїх работ. - М.: Стройиздат, 1996, -143 с.

4. Булгаков С.И. Строительное дело. - М.: Стройиздат, 1998. -187с.

5. Штурба Д.І. Методичні вказівки та контрольні завдання для самостійної роботи студентів економічного факультету з дисципліни "Організація будівництва об'єктів виробничого та соціального призначення в сільськогосподарських підприємствах (об'єднаннях)". - К.: УСГА, 1990. - 38с.

6. Штурба Д.І. Методичні вказівки для самостійної роботи і контролю знань студентів економічного факультету з дисципліни "Організація будівництва об'єктів виробничого і соціального призначення в сільському господарстві". -К.:НАУ, 1995.-40 с.