Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка і організація аграрного будівельного...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Лекція Тема:" Економіка і організація аграрного будівельного сервісу"

План

1. Організаційно-господарські основи підприємств агробудсервісу.

2. Внутрішньогосподарське планування на підприємствах агробудсервісу.

3. Організація матеріально-технічного забезпечення будівельних організацій.

4. Основні та оборотні фонди в будівництві.

5. Планування капітального будівництва.

6. Проектування та кошторисна справа в будівництві.

7. Капітальні вкладення в сільськогосподарське будівництво.

8. Витрати виробництва та собівартість будівельних робіт.

9. Технологія і організація будівельного виробництва.

10. Оплата праці в будівельному виробництві.

Контрольні питання

Список літератури

1. Організаційно-господарські основи підприємств агробудсервісу

Для управління будівництвом створено Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики України, який підпорядкований Кабінету Міністрів. Основні завдання комітету полягають у виконанні завдань по введенню в дію виробничих потужностей і об'єктів будівництва; планів підрядних будівельно-монтажних робіт з дотриманням виробничої дисципліни; підвищенні ефективності будівельного виробництва, поліпшенні використання основних фондів, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів; подальшій індустріалізації сільського будів­ництва, удосконаленні організації та технології будівельно-монтажних робіт, впровадженні в будівництво досягнень науки, техніки та передового досвіду; забезпеченні зростання продуктивності праці, зниженні собівартості будівельно-монтажних робіт, підвищенні якості, скороченні тривалості будівництва; впровадженні наукової організації праці й управління, поліпшенні житлових і культурно-побутових умов працівників.

На рівні області питаннями будівництва займаються відділи при обласних управліннях сільського господарства, а в районах - групи.

Будівельно-монтажна організація є головною ланком управління в будівництві.

Залежно від правового і економічного стану, а також від ролі, виконуваної будівельно-монтажними організаціями в про цесі будівельного виробництва, вони поділяються на відповідні будівельно-монтажні організації: загально-будівельні, спеціалізовані.

У сільському будівництві набули широкого розвитку пересувні механізовані колони. які мають у своєму розпорядженні необхідні машини, механізми і виконують на умовах субпідряду роботи свого профілю шляхом переїзду по мірі їх виконаний : одного об'єкта на інший. Вони будують свою роботу в умовах ринку на договірних відносинах. В їх завдання входять за-моди щодо підвищення економічної ефективності сільськогосподарського будівництва шляхом впровадження нової технік!!, прогресивної технології, наукової організації праці.

Управління міжгосподарськими будівельними організаціями (МБО) здійснюється з урахуванням форм їх власності. Господарства-пайовики направляють своїх представників для участі в зборах МБО. Збори уповноважених здійснюють загальний нагляд за роботою ради МБО, визначають розміри пайовоїучас-11 учасників будівництва, затверджують щорічні плани капітального будівництва, штатний розпис і кошторис адміністративно-господарських витрат працівників МБО, встановлюють порядок мішати праці, затверджують річний звіт і баланс, а також розподіляють прибутки чи компенсують збитки, здійснюють прийом пайовиків у члени МБО.

У складі організацій будівельної індустрії знаходяться підприємства по виробництву будівельних матеріалів, бази технічного обслуговування будівельної техніки.

Матеріально-технічна база формується за типовими проектами. Створення єдиної матеріально-технічної бази скорочує На 10-15% потребу в капітальних вкладеннях порівняно з будівництвом розрізнених підприємств.

Порядок здійснення будівництва об'єктів виробничого та соціального призначення повинен бути таким, щоб темпи будівництва об'єктів соціального призначення, тобто житлові та Культурно-побутові умови для працівників були створені до введення в дію об'єктів виробничого призначення.

Будівельно-монтажне обслуговування господарств в умовах ринку підприємствами агробудсервісу здійснюється на договірних засадах. Останні виконують свої функції згідно з договорами, в яких вказуються права і обов'язки сторін. Функції підприємств агробудсервісу полягають у виконанні будівельно-монтажних робіт замовникам згідно з їх переліком та вартістю, що вказується в відповідних документах (договорі, кошторисах тощо).