Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка і організація аграрного будівельного...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

4. Основні та оборотні фонди в будівництві

У процесі будівництва використовують різні матеріальні ресурси, які поділяються на засоби праці (машини, механізми, устаткування тощо) і предмети праці (обігові кошти, сировина, матеріали та ін.).

Основні фонди і обігові кошти розрізняються за їх роллю в виробничому процесі.

Основні фонди (вартість засобів праці) беруть участь у виробничому процесі протягом тривалого періоду, зберігаючи при цьому свою натуральну форму. Вони переносять свою вартість на будівництво об'єкта не зразу, а поступово, частинами у міру зношення.

Оборотні фонди (вартість предметів праці) беруть участь лише в одному виробничому процесі і переносять свою вартість повністю на споруджуваний об'єкт.

Склад основних фондів. Залежно від виробничого призначення і натуральної форми основні виробничі фонди будівництві поділяються на такі групи.

Будівельні машини і механізми - всі види будівельних машин і механізмів, за допомогою яких виконуються будівельно-монтажні роботи.

Транспортні засоби - локомотиви, платформи, вагони, вагонетки, баржі, автомобілі та інші засоби пересування, що обслуговують будівельно-монтажні роботи.

Будівлі і споруди - будівлі будівельних організацій, які не виділені на окремий баланс, де виробляються будівельні матеріали, вироби, конструкції, під'їзні шосейні дороги і залізниці, лінії електропередач, полігони, гаражі, мости, естакади та ін.

Устаткування силове і виробниче забезпечує роботу будівельних машин і допоміжних виробництв будівельних організацій.

До інших основних фондів належить інструмент, інвентар, пристосування будівельних організацій.

Ефективність роботи будівельно-монтажної організації залежить від величини запасів будівельних матеріалів. Розрізняють поточний і страховий (гарантійний) запас. Перший залежить від розмірів середньоденної витрати матеріалів, частоти надходження та ціни. Наприклад, щоденно для виробничих потреб необхідно 3 т цементу, а за умовами поставки завод відвантажує його раз на квартал. У цьому випадку поточний запас повинен становить 270 т (3 х 90), а при ціні 250 крб. за тонну іапас у грошовій оцінці досягатиме 67,5 тис. грн. (270 х 250). За такий запас будівельно-монтажна організація перераховує в бюджет 6% плати за фонди і понесе 4% складських цитрат. Таким чином, показник розрахункового прибутку, від якого здійснюють відрахування в фонди економічного стимулювання, зменшиться на 6750 крб. (10% від 67,50 тис.грн.). Якщо будівельно-монтажне підприємство хоче зменшити витрати і одержати більші розміри матеріального заохочення, воно може домовитися з постачальником про організацію частіших поставок. У результаті цього поточний запас скоротиться і відповідно збільшиться розмір фондів економічного стимулювання. Для того щоб на будівельному майданчику не було зайвих запасів, організовують поточну поставку.

Найвищий економічний ефект у будівельному виробництві забезпечує збільшення частки матеріалів повної заводської готовності. Такі вироби в процесі монтажу, як правило, не потребують додаткових витрат, що забезпечує скорочення відходів і втрат.