Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
240.64 Кб
Скачать

3. Розмежування видатків між бюджетами

Розмежування видів видатків між місцевими бюджетами здійснюється на основі принципу субсидіарності з урахуванням критеріїв повноти надання послуги та наближення її до безпосе­реднього споживача. Відповідно до цих критеріїв види видатків поділяються на такі групи:

  1. видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соціальних послуг, гарантованих державою, і які розташовані найближче до споживачів - здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об'єднань, а також з бюджетів міст Києва та Севастополя;

  2. видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують надання основних соціальних послуг, гарантованих державою для всіх громадян України - здійснюються з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення, з бюджетів міст Києва та Севастополя, а також районних бюджетів;

  3. видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують гарантовані державою соціальні послуги для окремих категорій громадян, або фінансування програм, потреба в яких існує в усіх регіонах України - здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів, а також з бюджетів міст Києва та Севастополя.

Тема 6 правові основи організації міжбюджетних відносин в україні

1. Поняття міжбюджетних відносин.

Згідно Бюджетному кодексу України міжбюджетні відносини – це відносини між державою, Автономною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодо забезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, необхідних для виконання функцій, передбачених Конституцією України та законами України.

Міжбюджетні відносини грунтуються на таких принципах:

  1. збалансованість інтересів всіх учасників міжбюджетних відносин

  2. законодавче розмежування видаткових повноважень відповідальності та доходних джерел між різними рівнями бюджетів

  3. самостійність бюджетів всіх рівнів

  4. обгрунтованість надання фінансової допомоги та вирівнювання доходів місцевих бюджетів

  5. ефективність контролю за повнотою використання фінансової допомоги

  6. розподіл і закріплення видатків за певними рівнями бюджетної системи

  7. рівність бюджетних прав органів місцевого самоврядування

  8. рівність усіх бюджетів держави у взаємовідносинах із дербюджетом

Бюджетне регулювання — це щорічний перерозподіл коштів всередині бюджетної системи з метою збалансування всіх бюджетів на рівні, необхідному для виконання кожним місцевим органом своїх завдань і функцій.

З допомогою бюджетного регулювання вирішуються такі завдання:

1)бездифіцитне збалансування кожного бюджету

2)виділення регулюючих доходів із джерел які забезпечують надходження коштів в розмірах що відповідають видаткам і передбаченні планами

3)створення матеріальної зацікавленості місцевих органів влади у виконанні бюджетів по загальних податках і доходах

Фінансове вирівнювання - процес перерозподілу фінансових ресурсів на користь адміністративно-територіальних одиниць, які не мають достатньої власної доходної бази.