Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Тема1 місцеві фінанси

1. Сутність місцевих фінансів, їх виникнення і розвиток

Наука про місцеві фінанси є окремою,самостійною галуззю фінансової науки.процес її формування відбувався у двох основних напрямках:

  • По-перше,історично склалося так,що спочатку виникла наука про державні фінанси,а потім від неї відокремилося самостійне вчення про місцеві фінанси.Таким чином, поняття „місцеві фінанси”виникло на противагу поняття „державні фінанси”.

  • По-друге, вчення про місцеві фінанси як наука виникло також у процесі розширення розуміння предмета фінансової науки,коли фінансове господарство общин та їх територіальних колективів,яке до цього вважалося приватним,було включенне до складу публічного фінансового господарства.

Як самостійна галузь фінансової науки існує вчення про місцеві фінанси. Це – вчення про систему формування, розподілу та використання грошових та інших фінансових ресурсів місцевими органами влади для виконання покладених на них функцій.

Етапи:

Розробка такого вчення в Україні є об'єктивно необхідною потребою, пов'язаною з відновленням на початку 90-х років і розвитком місцевих фінансів як самостійної складової національної фінансової системи.

У кінці 30-х років визначення місцевих фінансів в СРСР фактично було ототожнено з визначенням місцевих бюджетів.

На початку 50-х років, місцеві фінанси – це фінанси місцевого господарства і місцевих органів влади.

З другої половини 50-х років місцеві фінанси – це явище, властиве капіталістичним державам та країнам "третього світу".

Наприкінці 50-х – у 80-х роках стає домінуючим підхід до визначення суті фінансів як системи економічних відносин так званого базисного характеру.

90-х років фінанси місцевих органів влади можна описати "як систему, за допомогою якої адміністративні одиниці всередині урядової структури отримують ресурси, необхідні для виконання їхніх функцій".

Синонімами поняття фінанси місцевих органів влади можуть бути такі визначення, як муніципальні (комунальні) фінанси, фінанси територіальної громади, фінанси комуни, фінанси общини, фінанси муніципального утворення, фінанси штату, фінанси міста, області, району, села, селища і т. ін.

В Україні формами місцевих фінансів є фінанси територіальної громади (комунальні фінанси), фінанси Автономної Республіки Крим, фінанси області (міст Києва і Севастополя), фінанси міста, фінанси району (району в місті), фінанси села, фінанси селища.

2. Місцеві фінанси як галузб фін науки. Принципи мс

Суть місцевого самоврядування зводиться до гарантованого державою права територіальних громад та їх виборчих органів вирішувати самостійно, під свою відповідальність, питання місцевого значення, діючи в межах конституції та законів своєї держави.

Місцеве самоврядування на теренах нашої держави виникло в середні віки у вигляді перших спроб міського самоврядування, що надавалось магдебурзьким правом.

Перші кроки щодо цього регулювання зроблено завдяки Законові України «Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве самоврядування» від 7 грудня 1990 року. Саме тут визначено основні принципи побудови місцевого самоврядування.

Конституційно-правові засади розглядаються як основні принципи, під якими розуміються вихідні ідеї та провідні напрями, котрі становлять фундамент системи ідей, положень про органи місцевого самоврядування, мають найбільш загальний характер, визначають весь комплекс суспільних відносин, що виникають у процесі організації і діяльності всієї системи місцевого самоврядування.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 2), відповідно до Конституції, визначає поняття місцевого самоврядування, як гарантоване державою право та реальну здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і Законів України.

Місцеві фінанси як галузь фінансової науки являють собою систему знань: 1)про розподіл функцій і завдань центральних і місцевих органів дердавної влади і місцевого самоврядування у сфері надання державних і громадських послуг; 2)про місцеві фінанси як інструмент перерозподілу ВВП; 3)про роль і функції територіаольної громади; 4)про фінансову автономію територіальної громади; 5)про систему місцевих фінансових інструментів; 6) про систему управління місцевими фінансами.

Первинним субєктом місцевого самоврядування є територіальна громада

Субєктами місц. самовряд. Є місцеві Ради, виконавчі органи місцевих рад, посадові особи МС.

Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» закріплює основні принципи місцевого самоврядування: народовладдя; законність; гласність; колегіальність; поєднання місцевих та державних інтересів; виборність; правова, організаційна та матеріально-фінансова самостійність у межах повноважень, визначених цим та іншими законами; підзвітність та відповідальність перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб; державна підтримки та гарантія місцевого самоврядування; судовий захист прав місцевого самоврядування.