Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ (без 1 вопроса).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

4. Складіть алгоритм проведення психологічної консультації. Визначте її етапи, проблема – важкості адаптації до навчання у 1 класі.

Адаптированность - рівень фактичного пристосування людини, його соціального статусу і самовідчуття, задоволеності або незадоволення собою і своїм життям.

Процес адаптації дитини до школи можна розділити на декілька етапів, кожен з яких має свої особливості.

Перший етап - орієнтовний, такий, що характеризується бурхливою реакцією і значною напругою практично усіх систем організму. Триває дві-три тижні.

Другий етап - нестійке пристосування, коли організм шукає і знаходить якісь оптимальні варіанти реакцій на ці дії. На другому етапі витрати знижується, бурхлива реакція починає затихати.

Третій етап - період відносно стійкого пристосування, коли організм знаходить найбільш відповідні варіанти реагування на навантаження, що вимагають меншої напруги усіх систем. Можливості дитячого організму далеко не безмежні, а тривала напруга і пов'язана з ним перевтома можуть коштувати організму дитини здоров'я

1. Збір інформації (анамнез дитини, відомості про розвиток, відомості про відвідування дитячого садка);

2. Побудова гіпотези;

3. Вирішення проблеми: робота з дитиною, розвиток вольової саморегуляції, пізнавальних процесів;

4. Робота з батьками. Поради для батьків.

БІЛЕТ № 10

1. Специфіка педагогічної діяльності і педагогічного спілкування.

Специфіка педагогічної діяльності виявляється насамперед у тому, що за своєю природою вона має гуманістичний характер. У цілісному педагогічному процесі учитель вирішує два завдання – адаптації і гуманізації. Адаптивна функція пов’язана з підготовкою учня, вихованця до певної соціальної ситуації, до конкретних запитів суспільства, а гуманістична – з розвитком його особистості і творчої індивідуальності. Суб’єктом педагогічної діяльності є учитель, вихователь, інструментом впливу якого є його особистість, знання, уміння, почуття, воля. Специфічним є і об’єкт (предмет) педагогічної праці. У педагогічній діяльності учень виступає не тільки її об’єктом, а й суб’єктом, оскільки педагогічний процес вважається продуктивним лише за умови поєднання елементів самовиховання і самонавчання учня. Більше того, педагогічний процес змінює не лише учня, а й педагога, розвиваючи в ньому одні якості особистості і викорінюючи інші.

Педагогічне спілкування визначається в психології як взаємодія суб’єктів педагогічного процесу, здійснювана знаковими засобами і спрямована на значущі зміни властивостей, станів, поведінки й індивідуально-значеннєвих утворень партнерів. Педагогічне спілкування є основною формою здійснення педагогічного процесу. Його продуктивність визначається насамперед цілями і цінностями спілкування, що повинні бути прийняті всіма суб’єктами педагогічного процесу як імператив їхньої індивідуальної поведінки. Мета педагогічного спілкування полягає як у передачі суспільного і професійного досвіду (знань, умінь, навичок) від педагога учням, так і в обміні особистісними характеристиками, пов’язаними з досліджуваними об’єктами і життям у цілому. У спілкуванні відбувається становлення (тобто виникнення нових властивостей і якостей) індивідуальності як учнів, так і педагогів.