Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ (без 1 вопроса).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

1. Психологія старіння. Основні проблеми людей похилого віку. Реалізація мудрості як сенс життя у старості. Значення сім’ї для людей похилого віку.

Період старіння починається з 60 років і триває до смерті. Виокремлюють такі періоди: похилий вік (для чоловіків 60 – 74 років, для жінок 55 -74 роки); старечий вік (75 – 90 років); вік довгожительства (90 років і старші). На цьому етапі життя людина помітно втрачає фізичну силу, енергійність, погіршуються її здоров’я та психофізіологічні показники. Знижується функціонування судинної та імунної системи, еластичність тканин організму. Стара людина адаптує свою поведінку до фізіологічних обмежень. Про початок старіння людини свідчать припинення трудової діяльності, обмеження системі соціальних відносин. У деяких сім’ях набуває вищої значущості сімейне життя. У період старості з’являються нові аспекти Я – концепції: збереження сенсу життя, налаштованість на відпочинок, відсутність тривалої перспективи, орієнтація на минуле і теперішнє, сприйняття факту скінченності власного життя, підготовка до смерті, усвідомлення обов’язку передати життєвий досвід молодому поколінню.

Основною особливістю інтелекту людей на схилі літ є набуття мудрості – властивості цілісної особистості, розум якої поєднаний з духовністю і доброчинністю. Загальним критеріями мудрості є: витончене і глибоке проникнення розуму в суть життя, сенс розвитку людини, актуальність її важливих проблем; продуктивні, розважливі міркування, поради і трактування, які стосуються складних життєвих ситуацій, володіння експертними знаннями, заснованими на багатому життєвому досвіді. Збагачена роками людина реалізує свою мудрість передусім у взаємодії з молодшими поколінням, що робить її дні осмисленими, значущими і цікавими, вселяє їй упевненість у недаремності життя.

Значення сім’ї для людей похилого віку. З певного віку непересічною цінністю для людини стає сім'я, задля єдності і благополуччя якої вона живе і працює, обстановка в якій може додавати їй сил і відчуття усіх барв життя або пригнічувати, кидати її в депресивні стани. Особливо важливого значення має сім'я для людей похилого віку, хоч багато з них зустрічають свою старість одинокими.

2. Організація і зміст діяльності психолога на психолого-методико-педагогічній комісії.

Склад ПМПК: голова (головна задача організація і планування засідання комісії), дитячий психіатр, лор, окуліст, дефектолог, психолог, логопед, секретар. Мета ПМПК - на підставі достовірної діагностики визначення спеціальних освітніх потреб і умов, що забезпечують розвиток, здобуття освіти, адаптацію і інтеграцію в соціум дітей і підлітків з відхиленнями в розвитку. Діяльність психолога на ПМПК- це переважно онтогенетична діагностика розвитку. На відміну від лікаря, психолог орієнтований не на логіку хворобливих процесів (патологічних або пограничних), а на логіку нормального розвитку на різних вікових етапах. Психолог робить акцент не на тому, чого "бракує", а на тому, що підлягаючий зберіганню і що можна заповнити за рахунок наявних резервів до індивідуалізованої, але все-таки - норми. Крім того, психолог діагностує рушійні сили розвитку і їх специфіку для конкретної дитини, включаючи інтереси, здібності, спрямованість особистості і тому подібне, що формується. Психолог складає інтелектуальні, поведінкові, мотиваційні характеристики дитини, виявляє її індивідуальні особливості. Етичні норми обстеження дитини на ПМПК: не нашкодити, добровільне обстеження дитини, конфіденційність, ознайомлення з результатами батьків. Психолог має діяти: комплексно (припускає облік медичних, психологічних, педагогічних, соціальних аспектів діагностики розвитку), та цілісно це передбачає що, підхід до дитини реалізується на підставі усіх вище перерахованих аспектів діагностики розвитку. Психолог має виявити: індивідуальну структуру розвитку дитини; вікові особливості розвитку дитини; темп розвитку; інтереси; здібності; соціальну ситуацію розвитку. Психолог має визначити: визначення спеціальних умов здобуття освіти дітьми з відхиленнями в розвитку, освітню програму і методичне забезпечення освітнього процесу, форми і умови здобуття освіти.