Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ (без 1 вопроса).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

2. Допомога психолога дітям, що постраждали від насильства в сім’ї та школі.

Насильство є фактором примусового контролю, який практикує одна людина над іншою. Найчастіше насильство проявляється в сім’ї. Це реальна дія чи погроза фізичної, сексуальної, психологічної або економічної образи та насильство з боку однієї особи щодо іншої, з якою вона має чи мала інтимні або інші значущі стосунки. Як правило, насильство в сім’ї складається з таких елементів: Витоки насильства в сім’ї закладено у звичаях суспільства, в системі норм і правил, які передбачають для чоловіків, жінок та дітей різну визначену поведінку: активну та агресивну для чоловіків, поступливу для жінок і покірну для дітей. Значною мірою така поведінка є наслідком традиційного виховання, за якого агресивна поведінка чоловіків розглядається як єдиний та прийнятний спосіб вирішення проблем. Хлопчиків навчають бути напористими у досягненні своє мети, тоді як дівчаток вчать терпіти й пристосовуватися. Результатом такого впливу сім’ї та оточення є нинішня сумна картина насильства над жінками в нашій країні. Крім того, воно може здійснюватися й над іншими членами сім’ї, особливо над дітьми. Щоб зупинити цикл насильства, потрібно: 1. Володіти інформацією щодо проблеми насильства в сім’ї. 2. Зрозуміти та усвідомити, який стиль стосунків існує у родині. 3. Якщо наявні насильницькі стосунки — спробувати розірвати коло/цикл.

Психолог має проводити просвітницькі заняття для того, щоб дитина знала куди вона має звернутися, якщо з нею щось трапиться. У роботі з такими дітьми психолог має бути уважним, турботливим, стриманим.

3. Діагностика рис і типів особистості.

Щоб отримати можливість прогнозувати поведінку людини в максимально широкому класі можливих ситуацій, психологи прагнуть вимірювати так звані універсальні, або базові, риси. Ці риси відносяться, як правило, до найбільш загальних структурно-динамичних характеристик стилю діяльності і описуются у функціональних поняттях "Властивостей темпераменту" або в субстанциональных поняттях "Властивостей нервової системи". Риса - це описова змінна, фіксуюча интегральну диспозиційну стратегію поведінки людини, утворившуюся під дією системи организмического, соціального і особистісного рівнів регуляції. Таким чином, традиційно по винекненю і сфері додатка виділяються три компоненти рис: конституціональні - обумовлені властивостями організму і задають обмеження для максимально широких класів ситуацій; индивидні - обумовлені досвідом життєдіяльності в певних відносно широких соціально-нормативних ситуаціях; особистісні - обумовлені внутрішньою "роботою" особистості по аналізу і проектуванню власної поведінки. Це рефлексивно-ситуационные риси особистості.

Методики: 1. 16 – факторний опитувальник Кеттела. 2. Опитувальник Леонгарда. 3. Опитувальник Айзенка. 4. ММРІ. 5. Методика вимірювання регидності.

  1. Запропонуйте техніку корекційного впливу на людину, що втратила сенс життя.

Якщо людина втратила сенс життя доцільно використовувати у роботі техніки таких підходів: екзестенційного та поведінкового. Методика «скилл - терапія» Етапи: моделювання, сумісне виконання задачі, вербалізація самостійного виконання задачі, підведення підсумків роботи. Методика «шейпинг» складаються кроки виходу з трудної життєвої ситуації. Також можливо використання бібліотерапії.

БІЛЕТ № 8