Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sutnist_ta_osoblivosti_fin.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
36.54 Кб
Скачать

3. Сутність та порядок розробки плану доходів та витрат.

План доходів та витрат по операційній діяльності є одним з основних видів поточного фінансового плану підприємства, який розробляється на початковому етапі поточного планування його фінансової діяльності (тому що ряд його показників слугує базисом розробки інших видів поточних фінансових планів).

Метою розробки цього плану є визначення суми чистого прибутку по операційній діяльності підприємства.

У процесі розробки цього плану має бути забезпечений чіткий взаємозв'язок планованих показників доходів від реалізації продукції (валового і чистого), витрат, податкових платежів, прибутку до оподаткування й чистого прибутку підприємства.

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Обсяг виробництва (реалізації) продукції. Визначається на основі виробничої програми підприємства.

В процесі фінансового планування обгрунтовується:

мінімально-необхідний обсяг виробництва;

цільовий обсяг виробництва;

можливий обсяг виробництва.

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Мінімально-необхідний обсяг виробництва продукції визначається як обсяг діяльності підприємства, що забезпечує беззбитковість:

Овм = Впост./ (Ц-СЗВо)

Впост - сума постійних витрат;

Ц- ціна одиниці продукції;

СЗВо - середні змінні витрати на одиницю продукції.

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Цільовий обсяг виробництва визначається виходячи з необхідного підприємству обсягу чистого прибутку:

Овц = (Вп + ЧПц/(1-Спп))/(Ц - СЗВо)

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Можливий обсяг виробництва продукції визначається виходячи з тенденцій попиту на продукцію, виробничих потужностей підприємства.

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Виручка від реалізації продукції. Визначається на основі планового обсягу виробництва та реалізації продукції та цін на продукцію:

ВР = ОВ * Ц

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Витрати виробництва. Обгрунтовуються методом прямого розрахунку по окремих видах та статтях витрат.

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Валовий прибуток. Визначається як різниця між виручкою від реалізації, податками, що включаються в ціну продукції та витратами виробництва:

ВП = ВР - ПДВ - А - ВВ

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Прибуток від операційної діяльності.

Под = ВП + ІОД - ІОВ - АВ - ВЗ

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування.

Пзд = Под + Дф - Дф + Ді - Ві

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Чистий прибуток

ЧП = Пзд - ПП

Форма плану доходів та витрат представлена в таблиці 1.

4. Сутність та порядок розробки плану надходження та витрачання грошових коштів.

План надходження та витрачання грошових коштів – це вид поточного плану підприємства, в якому відображаються результати зведеного планування надходження та витрачання грошових коштів в середньостроковому періоді.

Основною метою розробки плану надходження та витрачання грошових коштів є прогнозування в часі надходження, витрачання, чистого руху та залишку грошових коштів підприємства в розрізі окремих видів його господарської діяльності і забезпечення постійної платоспроможності на всіх етапах планового періоду.

План надходження та використання грошових коштів розробляється на підприємстві в наступній послідовності:

1. Прогнозування надходження та витрачання грошових коштів з операційної діяльності;

2. Обґрунтування планових показників руху грошових коштів з інвестиційної діяльності;

3. Розрахунок планових показників надходження та витрачання грошових коштів з фінансової діяльності;

4. Прогнозування валового надходження і витрачання грошових коштів та чистого руху грошових коштів за усіма видами діяльності.

Прогнозування руху грошових коштів з операційної діяльності передбачає прогнозування надходження та витрачання грошових коштів виходячи з планового обсягу реалізації продукції. (Таблиця 2)

Прогнозування показників руху грошових коштів з інвестиційної діяльності здійснюється методом прямих розрахунків виходячи з:

Суми надходження грошових коштів від запланованого продажу основних засобів та нематеріальних активів, обсяг яких визначається згідно з програмою оновлення операційних необоротних активів;

Запланованих сум дивідендів, відсотків до отримання

Програми реальних інвестицій, яка характеризує обсяги вкладення грошових коштів в окремі реальні інвестиційні проекти, початок їх освоєння;

Портфелю довгострокових фінансових інвестицій, який визначає суми інвестицій в окремі фінансові інструменти та період їх здійснення;

Прогнозування надходження та витрачання грошових коштів з фінансової діяльності здійснюється методом прямого розрахунку на основі потреби підприємства в зовнішньому фінансуванні та витрат по його залученню. Основою для проведення таких розрахунків є:

Запланований обсяг емісії акцій, або залучення додаткового пайового капіталу. В план надходження та витрачання грошових коштів включається лише та частина додаткової емісії акцій, яка може бути реалізована в плановому періоді;

Запланований обсяг залучення різних форм довгострокового та короткострокового кредиту;

Сума очікуваного надходження грошових коштів на засадах цільового безкоштовного фінансування;

Суми основного боргу по фінансовим кредитам, що передбачаються до виплати в плановому періоді (визначаються згідно з укладеними кредитними угодами);

Запланований обсяг дивідендних виплат акціонерам (відсотків на пайовий капітал), який визначається згідно з розробленою дивідендною політикою та запланованим обсягом чистого прибутку;

Плановий обсяг валового надходження грошових коштів представляє собою суму надходжень грошових коштів з операційної, інвестиційної та фінансової діяльності:

ВПГПпл = ПГПодпл + ПГПідпл + ПГПфдпл ,

Де: ВПГПпл - плановий обсяг валового надходження грошових коштів; ПГПод(ід;фд)пл – плановий обсяг надходження грошових коштів з операційної (інвестиційної; фінансової) діяльності.

Плановий обсяг валового витрачання грошових коштів представляє собою суму запланованого витрачання грошових коштів з операційної, інвестиційної та фінансової діяльності:

ВВГПпл = ВГПодпл + ВГПідпл + ВГПфдпл ,

Де: ВВГПпл - плановий обсяг валового витрачання грошових коштів; ВГПод(ід;фд)пл – плановий обсяг витрачання грошових коштів з операційної (інвестиційної; фінансової) діяльності.

Плановий обсяг чистого руху грошових коштів представляє собою різницю між плановим надходженням та витрачанням грошових коштів:

ЧГПодпл = ПГПодпл - ВГПодпл

ЧГПідпл = ПГПідпл - ВГПідпл

ЧГПфдпл = ПГПфдпл - ВГПфдпл

ЧГПпл = ВПГПпл – ВВГПпл

або

ЧГПпл = ЧГПодпл + ЧГПідпл + ЧГПфдпл,

де: ЧГПпл – загальний обсяг запланованого чистого руху грошових коштів; ЧГПод(ід; фд)пл - запланований обсяг чистого руху грошових коштів з операційної (інвестиційної; фінансової) діяльності.

Запас грошових коштів на кінець планового періоду визначається виходячи з балансового рівняння грошових коштів:

ЗГКкпл = ЗГКппл + ВПГПпл – ВВГПпл

або

ЗГКкпл = ЗГКппл + ЧГПпл,

Де: ЗГКкпл – запас грошових коштів на кінець планового періоду; ЗГКппл – запас грошових коштів на початок планового періоду, який представляє собою запас грошових коштів на кінець звітного періоду.

Результати планових розрахунків оформлюються в спеціальному документі, рекомендована форма якого представлена в таблиці 3.

5. Сутність та порядок розробки балансового плану підприємства.

Балансовий план підприємства являє собою складову поточного фінансового плану, який відображає прогнозні зміни активів та пасивів підприємства.

Метою розробки балансового плану є оцінка потреби підприємства в окремих видах активів та визначення можливих джерел їх фінансування.

В основі розробки балансового плану лежить наступний принциповий зв’язок між балансовими показниками:

А = ВК + ПК

Порядок розробки балансового плану:

1. Обгрунтування потреби в активах;

2. Обгрунтування планової суми власного капіталу, виходячи з наявної суми ВК та планового обсягу власних фінансових ресурсів, що будуть використані на виробничий розвиток;

3. Планування суми кредиторської заборгованості за товари, роботи і послуги, виходячи з практики роботи з постачальниками;

Порядок розробки балансового плану:

4. Планування поточних зобов’язань за внутрішніми розрахунками, виходячи з обсягів діяльності та термінів розрахунків з бюджетом, персоналом тощо;

5. Обгрунтування необхідної суми інших видів позикового капіталу (банківського кредиту, облігаційної позики, фінансового лізингу).

Розрахунок планового розміру окремих балансових статей може бути здійснено на основі коефіцієнта їх еластичності від виручки від реалізації:

БС пл = БСз * (100 + ТРвр*Ке)/100

Балансовий план підприємства має форму Балансу (ф.№1)

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]