Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум, 3 част..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
924.67 Кб
Скачать

Обробка результатів

Мета обробки результатів — визначення характеру пра­цездатності під час виконання завдання темпінг-тесту. Для цього необхідно підрахувати кількість крапок, які розстав­ляв досліджуваний за кожні 5 секунд у квадратах першо­го і другого бланків, і занести результат до протоколу.

Протокол дослідження

Завдання________________________ Дата _____________

Досліджуваний____________________

Екпериментатор__________________

Самопочуття досліджуваного_________________

№ квадрата

Проміжок часу

роботи

(в секундах)

Кількість проставлених крапок

правою рукою

лівою рукою

1-й

0-5

2-й

6—10

3-й

11—15

4-й

16—20

5-й

21—25

6-й

26—30

Потім будуються графіки працездатності окремо для правої і для лівої руки. З цією метою на осі абсцис треба відкласти п'ятисекундні проміжки часу, а на осі ординат — кількість точок у кожному квадраті.

Сила нервової системи діагностується на основі аналі­зу графіка працездатності за формою кривої відповідно до раніше вказаних критеріїв.

Графік працездатності за типом випуклий: темп пра­цездатності зростає за перші 10—15 секунд роботи, а за на­ступні 25—ЗО секунд він може знизитися нижче вихідного рівня. Тип нервової системи досліджуваного — сильний.

2. Графік працездатності за типом рівний, максималь­ний темп утримується приблизно на одному рівні протя­гом усього часу роботи. Тип нервової системи — серед­ньої сили.

3. Графік працездатності за типом спадаючий: макси­мальний темп знижується вже з другого 5-секундного відрізка часу і залишається на зниженому рівні протягом всієї подальшої роботи. Це засвідчує слабкість типу нер­вової системи досліджуваного.

4. Графік працездатності за типом проміжний: темп роботи знижується в цьому разі після перших 10—15 се­кунд. Тип нервової системи в даному разі середньо-слаб­кий.

5. Графік працездатності за типом увігнутий: первин­не зниження максимального темпу змінюється потім ко­роткочасним зростанням темпу до вихідного рівня. Внаслі­док здатності до короткочасної мобілізації такі піддослідні також належать до групи осіб з середньо-слабким типом нервової системи.

Аналізуючи результати, спочатку зіставляють графіки працездатності лівої і правої руки. У більшості випадків вони за характером однакові. У тих, хто пише правою РУкою, працездатність правої руки вища за працездатність лівої руки, а в тих, хто пише лівою, — навпаки. У разі значної розбіжності графіків дослід бажано повторити через деякий проміжок часу.

Важливо порівняти силу нервової системи з особливостями темпераменту. На цій підставі можна визначити силу працездатності досліджуваного і продумати рекомендації для її підвищення.