Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум, 3 част..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
924.67 Кб
Скачать

Аналіз результатів

82-90 балів  дуже високий рівень емпатійності. Болісно розвинуте співпереживання робить таких людей тонко реагуючими на настрій співрозмовника, навіть якщо він не встигнув сказати ні слова. Колеги та підлеглі можуть звертатися до них за порадою і підтримкою. Однак, такі особистості часто відчувають комплекс провини, побоюючись заподіяти іншим турботу (навіть словом, а то й поглядом). Стурбованість не покидає їх, через що вони постійно потребують доброзичливої емоційної підтримки зі сторони. При такому відношенні до життя виникає проблема невротичних зривів і загроза психосоматичному здоров’ю.

63-81 баліввисокий рівень розвитку емпатійності. Можна говорити про емоційну чутливість, найбільш адекватну сутності позиції підприємця. Такі люди чутливі до потреб і проблем оточуючих, великодушні, схильні багато що їм пробачати. З непідробленим інтересом вони ставляться до людей, їм подобається “читати” інших, заглядати в їх майбутнє. Вони емоційно чуйні, швидко встановлюють контакти і знаходять спільну мову. Навколишні цінують їх за щиросердечність. Вони намагаються не допускати конфліктів, знаходити компромісні рішення. Добре переносять критику у свою адресу. В оцінці подій більше довіряють своїм почуттям і інтуіції, ніж аналітичним висновкам. Віддають перевагу працювати з людьми, ніж поодинці. Постійно потребують схвалення своїх дій зі сторони колег та партнерів.

37-62 бала – середній рівень розвитку емпатії. Таких людей не можна віднести до числа “товстошкірих”, втім, як і до особливо чутливих осіб. У взаєминах із людьми судять про них, насамперед, по вчинках, менше цікавлячись мотивами останніх. Здебільшого виявлення своїх емоцій тримають під контролем. Уважні до співрозмовника, намагаються зрозуміти. Що стоїть за його словами. У них немає розкутості почуттів, що заважає повноцінному сприйняттю інших, і є перешкодою у встановленні повноцінних взаємин співробітництва з партнерами.

12-36 балів – низький рівень розвитку емпатії. Ця категорія управлінців відчуває суттєві труднощі у встановленні контактів з підлеглими, партнерами, та й з іншими людьми, їм дискомфортно в гучних компаніях. Для них незрозумілі емоційні прояви зі сторони оточуючих, вони до них ставляться з іронією. Таким людям часто важко першими розпочати розмову, особливо з незнайомими людьми. Їх взаємини з соціумом формалізовані, будуються лише за статусно-рольовим принципом.

11 балів і менше – дуже низький рівень розвитку емпатії. Надмірна зосередженість на власній персоні ускладнює можливість порозуміння з колегами. Прихильники точних формулювань і раціональних вирішень. Віддають перевагу роботі, де контакти з людьми зведені до мінімуму. Можуть бути високопродуктивними в індивідуальній роботі, однак у взаємодії з іншими виглядають далеко не в кращому світлі. Болісно сприймають критику у свій адрес.

Заняття 8-9. Дослідження суб'єктивного контролю Методика 1.

Мета дослідження: визначення локусу суб'єктивно­го контролю.

Матеріали та обладнання: тест-опитувальник, роз­роблений Є. Ф. Бажіним та ін. на основі шкали локусу контролю Дж. Роттера, бланк для відповідей, ручка.

Процедура дослідження:

Методика дослідження дозволяє порівняно швидко й ефективно визначити рівень сформованості суб'єктивного контролю як в однієї, так, водночас, і в кількох осіб. Кож­ного досліджуваного належить забезпечити індивідуаль­ним текстом опитувальника і бланком для відповідей з нумерацією тверджень, яка відповідає тексту опитуваль­ника.

Інструкція досліджуваному:

"Запропонований Вам опитувальник має 44 твердження. Прочитайте їх і дайте відповідь, чи згодні Ви з даним твердженням, чи ні. Якщо згодні, то в бланку для відповідей перед відповідним но­мером поставте знак (+), якщо ні — знак (-). Пам'ятайте, що в тесті немає "правильних" і "неправильних" відповідей. Свою думку висловлюйте відверто. Надавайте перевагу тій відповіді, яка перша спала Вам на думку."